Hogyan készítsünk jó piskótát? ? 3 szuper recept
sponsored links
A legtöbb háziasszonynak vannak konyhai parái. Az ismeretségi körömben többen szenvednek piskóta fóbiától és inkább megveszik a mellékízû, adalékanyagokkal feltunningolt drága boltit. Most bemutatom kedvenc piskótáimat, ami tuti sikerrel jár kezdõ és tapasztalt háziasszonynál, az alaprecept nekem is mostanában lett tökéletes!
Klasszikus piskóta
Ahogy annak idején tanultam 1 tojáshoz 1 evõkanál cukor és 1 evõkanál liszt jár. Ez sokszor mûködött is, aztán jöttek a különbözõ tanácsok szomszéd néniktõl, barátnéktõl, hogy plusz még ez, mínusz még az, és nekem sem sikerült már mindig olyannak, amilyennek kellene. Most viszont pontosodott a recept, Bereczki Papp Emese cukrász jóvoltából, a Nõk Lapja Konyhában van egy jó kis piskóta összeállítása. Azóta imádok piskótát sütni, hogy már a browniekat is hanyagolom. Még a kókuszkockához is ezt a receptet követem a mézes piskóta helyett.
Alaptétel: Tojásonként 2 dkg cukor, és 2 dkg liszt.
Értelemszerûen 5 tojáshoz 10 dkg cukor 10 dkg liszt kell. Én általában úgy készítem -kicsit talán formabontón -, hogy felverem kemény habbá a tojások fehérjéjét, egyenként hozzáadom a tojások sárgáját, majd a lisztet. Átkeverem, hogy ne maradjanak benne lisztcsomók és sütõpapírral bélelt formába teszem és elõmelegített sütõben kisütöm. 20-25 perc elég szokott lenni.
Chiffon
Másik nagy kedvencem. Kicsit bonyolultabb recept, de a végeredmény mindig tökéletes. Ehhez a piskótához is szét kell választani a tojásokat és a fehérjét jó kemény habbá kell verni. De a tésztába kerül még olaj és víz is. Mivel az alábbi recept citromos, víz helyett frissen facsart citromlé került belé.
Citromos, mákos chiffon piskóta
Hozzávalók:
(A) 5 tojás sárgája, 90 g cukor,
(B) 75 ml olaj, 100 ml kifacsart citromlé, 1 citrom reszelt héja,
(C) 100 g liszt, 1 mokkáskanál sütõporral elkeverve, 2 púpos evõkanál darált mák;
(D) 5 tojás fehérjéje, 100 g cukor
Elkészítése:
A lisztet keverjük el a sütõporral, a mákkal és a citrom reszelt héjával. (C)
Keverjük krémesre a tojások sárgáját 90 g cukorral, majd adjuk hozzá az olajat és citromlevet. (A) és (B)
Verjük fel nagyon kemény habbá a tojásfehérjéket, közben adjunk hozzá 100 g cukrot.(D) Ebbe a kemény tojáshabba forgassuk bele a cukros, olajos tojássárgás masszát és szitáljuk bele a mákos lisztet.
Kenjünk ki vajjal egy kerek tortaformát, vagy egy kuglófformát, hintsük meg liszttel és öntsük bele a tésztát. Melegítsük elõ a sütõt 170 fokra és süssük kb. 35 percig.
Ez pedig egy korábbi, nagyon is szerethetõ változat: Márványos Chiffon piskóta
Hozzávalók:
(A) 5 tojás sárgája, 25 g porcukor, csipet só, 1 evõkanál méz
(B) 80 ml növényi olaj, 80 ml víz
(C) 95 g liszt
(D) 10 g (kb. 1 evõkanálnyi) kakaópor, 10 g liszt
(E) 5 tojásfehérje, 120g porcukor, 15 g kukoricakeményítõ
Elkészítése:Keverjük krémesre a tojássárgákat a cukorral, majd adjuk hozzá a csipetnyi sót és a mézet is. (A)
Adjuk hozzá az olajat és a vizet. (B) Dolgozzuk vele jól össze.
Szitáljuk bele a lisztet. (C)
Ezt a tojásos masszát osszuk két egyforma részre és az egyikbe keverjünk 10 g kakaóport (kb. 1 evõkanálnyi), a másikba sima lisztet.(D)
Verjük fel jó kemény habbá a tojásfehérjéket. Közben adagoljuk hozzá a cukrot, legvégül a kukoricakeményítõt. (E)
Fele-fele arányban forgassuk a habot bele a kakaós masszába, illetve a sima tojásos masszába.
A kivajazott, kilisztezett tortaformába tegyünk néhány kanál kakaós masszát, majd néhány kanál sima masszát. Így rétegezzük márványosra a piskótát.
170 fokra elõmelegített sütõben süssük kb. 30-35 percig.
A Facebookon is megtaláltok, ha van kedvetek, csatlakozzatok, hamarosan játszunk!
Szuper brownie, avagy így nassolj egészségesen!
Márványos chiffon piskóta
Mákos piskóta
Gondolkodj rózsaszínben: Epres, joghurtos chiffon piskóta
Klasszikus piskóta
Ahogy annak idején tanultam 1 tojáshoz 1 evõkanál cukor és 1 evõkanál liszt jár. Ez sokszor mûködött is, aztán jöttek a különbözõ tanácsok szomszéd néniktõl, barátnéktõl, hogy plusz még ez, mínusz még az, és nekem sem sikerült már mindig olyannak, amilyennek kellene. Most viszont pontosodott a recept, Bereczki Papp Emese cukrász jóvoltából, a Nõk Lapja Konyhában van egy jó kis piskóta összeállítása. Azóta imádok piskótát sütni, hogy már a browniekat is hanyagolom. Még a kókuszkockához is ezt a receptet követem a mézes piskóta helyett.
Alaptétel: Tojásonként 2 dkg cukor, és 2 dkg liszt.
Értelemszerûen 5 tojáshoz 10 dkg cukor 10 dkg liszt kell. Én általában úgy készítem -kicsit talán formabontón -, hogy felverem kemény habbá a tojások fehérjéjét, egyenként hozzáadom a tojások sárgáját, majd a lisztet. Átkeverem, hogy ne maradjanak benne lisztcsomók és sütõpapírral bélelt formába teszem és elõmelegített sütõben kisütöm. 20-25 perc elég szokott lenni.
Chiffon
Másik nagy kedvencem. Kicsit bonyolultabb recept, de a végeredmény mindig tökéletes. Ehhez a piskótához is szét kell választani a tojásokat és a fehérjét jó kemény habbá kell verni. De a tésztába kerül még olaj és víz is. Mivel az alábbi recept citromos, víz helyett frissen facsart citromlé került belé.
Citromos, mákos chiffon piskóta
Hozzávalók:
(A) 5 tojás sárgája, 90 g cukor,
(B) 75 ml olaj, 100 ml kifacsart citromlé, 1 citrom reszelt héja,
(C) 100 g liszt, 1 mokkáskanál sütõporral elkeverve, 2 púpos evõkanál darált mák;
(D) 5 tojás fehérjéje, 100 g cukor
Elkészítése:
A lisztet keverjük el a sütõporral, a mákkal és a citrom reszelt héjával. (C)
Keverjük krémesre a tojások sárgáját 90 g cukorral, majd adjuk hozzá az olajat és citromlevet. (A) és (B)
Verjük fel nagyon kemény habbá a tojásfehérjéket, közben adjunk hozzá 100 g cukrot.(D) Ebbe a kemény tojáshabba forgassuk bele a cukros, olajos tojássárgás masszát és szitáljuk bele a mákos lisztet.
Kenjünk ki vajjal egy kerek tortaformát, vagy egy kuglófformát, hintsük meg liszttel és öntsük bele a tésztát. Melegítsük elõ a sütõt 170 fokra és süssük kb. 35 percig.
Ez pedig egy korábbi, nagyon is szerethetõ változat: Márványos Chiffon piskóta
Hozzávalók:
(A) 5 tojás sárgája, 25 g porcukor, csipet só, 1 evõkanál méz
(B) 80 ml növényi olaj, 80 ml víz
(C) 95 g liszt
(D) 10 g (kb. 1 evõkanálnyi) kakaópor, 10 g liszt
(E) 5 tojásfehérje, 120g porcukor, 15 g kukoricakeményítõ
Elkészítése:Keverjük krémesre a tojássárgákat a cukorral, majd adjuk hozzá a csipetnyi sót és a mézet is. (A)
Adjuk hozzá az olajat és a vizet. (B) Dolgozzuk vele jól össze.
Szitáljuk bele a lisztet. (C)
Ezt a tojásos masszát osszuk két egyforma részre és az egyikbe keverjünk 10 g kakaóport (kb. 1 evõkanálnyi), a másikba sima lisztet.(D)
Verjük fel jó kemény habbá a tojásfehérjéket. Közben adagoljuk hozzá a cukrot, legvégül a kukoricakeményítõt. (E)
Fele-fele arányban forgassuk a habot bele a kakaós masszába, illetve a sima tojásos masszába.
A kivajazott, kilisztezett tortaformába tegyünk néhány kanál kakaós masszát, majd néhány kanál sima masszát. Így rétegezzük márványosra a piskótát.
170 fokra elõmelegített sütõben süssük kb. 30-35 percig.
A Facebookon is megtaláltok, ha van kedvetek, csatlakozzatok, hamarosan játszunk!
Hasonló bejegyzések:
Szuper brownie, avagy így nassolj egészségesen!
Márványos chiffon piskóta
Mákos piskóta
Gondolkodj rózsaszínben: Epres, joghurtos chiffon piskóta