Hideg kacsamellfilé õszi gyümölcssalátával
sponsored links
Ananász, mangó, licsi, passiógyümölcs, gránátalma, datolyaszilva, pomeló, papaya, kumquat - a zöldség- és gyümölcs üzleteket õszre, télre elárasztják a különbözõ egzotikus gyümölcsök. Ilyenkor jelenik meg például a pomeló is. A halványzöldes, sárgás színû, gyakran hálóba, vagy fóliába csomagolt rögbilabda szinte minden nagyobb zöldségesnél kínálja magát, se sokan csak mustrálják. Pucolása a többi citrusnál valamelyest körülményesebb, mivel a vékony belsõ fehér hártyától is meg kell szabadítani a gyümölcs húsát. Héja rendkívül vastag és szivacsos, íze a grépfrútnál valamelyest lágyabb. Dél-Kelet Ázsiában és Malajziában õshonos, ma Dél-Kínában termesztik belõle a legtöbbet. A pomelo a kínai császárok gyümölcse volt, neve kiejtve hasonlatos az áldás szóhoz, így a babonás kínaiak számára a szerencsét hordozza magában. A távol-keleti konyhában gyakran sós változatban készítik, csípõs-édes, üde saláta formájában, néha tengeri herkentyûkkel, garnélával, és sok zöldfûszerrel. Ez ihlette az alábbi salátát, amelyben összegyûjtöttem az õsz számos egzotikus gyümölcsét, de természetesen más gyümölcsökkel sem tilos kipróbálni.
Hideg kacsamellfilé õszi gyümölcssalátával
Hozzávalók (4 kis adag)
1 kacsamellfilé
só bors
Gyümölcssaláta:
1 citrom
2 evõkanál szójaszósz
2 teáskanál nádcukor
1 cm friss gyömbér, reszelve
2 mokkáskanál chilipaszta
1 evõkanál szezámolaj
1 pomeló, meghámozva, cikkelyeire szedve ...