Heti étrend
sponsored links
A magyar paraszti társadalmi rétegek a fõétkezés ételeinek összeállításánál állandó, meghatározott, heti étrendet követtek. Legelterjedtebb paraszti megfogalmazása az, hogy hétfõ, szerda, péntek tésztaevõnap, kedd, csütörtök, vasárnap húsevõnap, szombat pedig valami gyors hústalan ételé, mert akkor már vasárnapra készülnek. A heti étrend intézmény alapját a római katolikus egyház központi irányítása alapozta meg a húsos és hústalan napok korábban sûrû váltakozásával. A 19. század második felében a hazai szabályzat még a péntek-szombat egész évi hústalan megtartását kívánta meg, amibõl a szombat a századfordulón, a péntek a 20. század második felében maradt el. A hét napjain szokásos ételeknek többnyire csak jellege volt kötött, azon belül szabad választást engedve.
vasárnap | leves reszelt tésztával káposzta "öregen" (fõzelék); ha van, disznóhússal |
hétfõ | bableves "sürüborsó" vagy kiszaggatott lisztpép ("bukta"), illetve fõtt tészta ("haluska") valamelyike ... |