Heti étrend

2011-10-04

sponsored links



A magyar paraszti társadalmi rétegek a fõétkezés ételeinek összeállításánál állandó, meghatározott, heti étrendet követtek. Legelterjedtebb paraszti megfogalmazása az, hogy hétfõ, szerda, péntek tésztaevõnap, kedd, csütörtök, vasárnap húsevõnap, szombat pedig valami gyors hústalan ételé, mert akkor már vasárnapra készülnek. A heti étrend intézmény alapját a római katolikus egyház központi irányítása alapozta meg a húsos és hústalan napok korábban sûrû váltakozásával. A 19. század második felében a hazai szabályzat még a péntek-szombat egész évi hústalan megtartását kívánta meg, amibõl a szombat a századfordulón, a péntek a 20. század második felében maradt el. A hét napjain szokásos ételeknek többnyire csak jellege volt kötött, azon belül szabad választást engedve. 

Reguly Antal 1857-ben a Fülek környéki nógrádi palócoknál a következõ heti étrend változatot rögzítette:

vasárnap
leves reszelt tésztával
káposzta "öregen" (fõzelék); ha van, disznóhússal
hétfõ
bableves
 "sürüborsó" vagy kiszaggatott lisztpép ("bukta"), illetve fõtt tészta ("haluska") valamelyike ...


Folytats a blogon ... reformkorikonyha.blogspot.com/2011/10...

sponsored links

Keres?s