HETI ÍZPRÓBA: ZÖLDBORSÓ
sponsored links
Szezonja van. Végre. Nincs finomabb a frissen szedett és kibontott zöldborsóból készült ételeknél. Tudom: le lehet fagyasztani ? sõt tanácsos is eltenni belõle minél többet télire -, de a friss ? az friss: telve a koranyár minden zamatával. Mindent szeretek, ami belõle készül: leves,tokány,pörkölt,ragu,fõzelék,köret ? mindegy: bármelyik jöhet ? nem tudok betelni vele.
Egy kis történelem
Származása nem igazán tisztázott, egyes feljegyzések szerint Délnyugat-Ázsia, de vad alakjait megtalálták Kis-Ázsiában és Etiópia fennsíkjain is. Már a Kr.e. 5-6 ezer évvel is termesztették, fõként takarmányozási célra. Emberi fogyasztása a XVI. századtól terjedt el ?akkor még igazi különlegességnek számított.
Felhasználása
Sokrétû, hiszen akár az egész növény hasznosítható. Zöldborsóként frissen, illetve a tartósítóipar (konzervipar, hûtõipar) által feldolgozva a magját, a cukorborsót pedig hüvellyel együtt fogyasztjuk, de száraz állapotban is felhasználható.
Fõbb fajtái:
? Kifejtõ borsó (fõként takarmányozásra alkalmas)
? Velõborsó (Konzervipari és hûtõipari célra termesztik)
? Cukorborsó -A legmagasabb cukortartalma mellett fõ jellemzõje, hogy a hüvely nem tartalmaz pergamenszerû hártyát, ezért a hüvelye is fogyasztható (a zöldbabhoz hasonlóan). Felhasználása fõzelékként, valamint zöldség-köretként történik.
Mi minden van benne?
Vitaminok: B1, B2, B6, C, E, K
Ásványi anyagok: magnézium, kálium, kalcium, vas, foszfor, mangán, réz
Színanyagok: klorofill
Fitoszterolok: csökkentik a koleszterin szintet
Antioxidánsokat : flavonoidokat, karotint, luteint, ls zeaxanthint, valamint A-vitamint
Fehérje: 5,42 gramm/100 gramm
Szénhidrát: 14,45 gramm/ 100 gramm
Rost: 5,1 g /100 gramm
Élettani hatásai:
? segíti az izmok egészséges mûködését
? javítja az emésztést
? csökkenti a gyulladásos folyamatokat
? serkenti a bélmûködést
? csökkenti a vérnyomást
? javítja a hangulatot
? segíti az anyagcserét
? segít fáradékonyság, vérszegénység, esetén
? immunerõsítõ
RECEPTEK
BORSÓKRÉMLEVES TÚRÓGALUSKÁVAL
Hozzávalók: 10 dkg vaj, 60 dkg tisztított zöldborsó, 5 dkg liszt, 5 dl tej, cukorízlés szerint, a galuskához: 30 dkg túró, 2 tojás, 10 dkg búzadara, 1 evõkanál vágott kapor
A túrót elkeverjük a tojással, csipetnyi sóval, a búzadarával, a kaporral, és sós, lobogva forró vízbe galuskát szaggatunk belõle, és 5-6 percig fõzzük. A vajon, kevés víz aláöntésével megpároljuk a zöldborsót. Amikor majdnem puha, sózzuk, borsozzuk, majd felengedjük 2 liter vízzel, felforraljuk. A lisztet simára keverjük a tejjel, és amikor a lé forr, besûrítjük vele. amikor a borsó megpuhult botmixerrel pürésítjük, majd beletesszük az elõre kifõzött túrógaluskákat.
ZÖLDBORSÓS CSIRKE
Hozzávalók:1 kg csirkemell filé felcsíkozva, 50 dkg zöldborsó, 1 l tej, 6 gerezd fokhagyma, 2 evõkanál liszt, só, bors, csipet cukor
A zöldborsót megfõzzük. A csirkemellet csíkokra kevés zsiradékon puhára pároljuk. Sózzuk, borsozzuk, fokhagymázzuk. Ha megpirult, kiszedjük egy tányérra, a visszamaradt zsiradékba tesszük a lisztet, átforgatjuk, majd felengedjük a tejjel és beletesszük a fõtt zöldborsót, és visszatesszük a csirkét is. Fõtt rizzsel tálaljuk.
ZÖLDBORSÓFASÍRT
Hozzávalók: 30 dkg burgonya kockára vágva, 20 dkg zöldborsó, só, õrölt feketebors, 5 gerezd fokhagyma, összezúzva, 20 dkg zsemlemorzsa petrezselyemlevél, összevágva, 2 tojás, olaj a sütéshez
Megfõzzük a burgonyát, a borsót. Majd minden hozzávalót összegyúrunk. Fasírtokat formázunk. Forró olajban mindkét oldalán kisütjük.
ZÖLDBORSÓTOKÁNY
Hozzávalók: 3 nagy fej hagyma, 50 dkg sertéscomb felkockázva, 50 dkg zöldborsó, 30 dkg sárgarépa felkockázva, 30 dkg petrezselyemgyökér felkockázva, 2 evõkanál liszt, só
A felszelt vöröshagymát megpirítjuk, rátesszük a húst ? kis vízzel felöntve félpuhára pároljuk. Felengedjük 3 dl vízzel, sózzuk, és beletesszük a zöldségeket. Összefõzzük, amikor minden megpuhult ? a liszttel besûrítjük. Önmagában is finom, de fõtt tésztával tálalva is nagyon jó.