HETI ÍZPRÓBA : ZELLER
sponsored links
A görögök már a középkorban használták gyógyító erejéért. A Földközi-tenger partvidékén és Észak-Európában õshonos gyökérnövény, amely a közismert népi gyógy- és fûszernövények közé tartozik. Szerencsére levele és gumója egyaránt fogyasztható, a magyar konyhában fõként ízesítésre használják. A diétás étrend alapeleme lehet, ha megbarátkozunk jellegzetes ízével, hiszen 100 g zeller mindössze 16 kalóriát tartalmaz, és emellé még rengeteg rostot, ami hozzájárul a súlyvesztéshez és a koleszterin-szint csökkentéséhez. Levele gazdag olyan flavonoid antioxidánsokban, mint a zeaxanthin, a Lutein és a béta-karotin, ezek fontos elemei a rák kialakulása elleni küzdelemnek. Gazdag A-vitaminban, ami szintén természetes antioxidáns akárcsak a béta-karotin. Kiváló hatással van a bõrre, de elengedhetetlen a jó látáshoz is, és még fontos szerepet játszik a tüdõrák elleni védelemben is. A zeller vitaminok és ásványi anyagok "tárháza". Tartalmaz: folsavat (a javasolt napi mennyiség -9%-át), riboflavint, niacint és C-vitamint, nagyon jó K-vitamin-forrás (a javasolt napi bevitel 25%-a), mely a csontokra fejti ki jó hatását. Fogyasztása ajánlott az Alzheimer-kórban szenvedõknek, ugyanis csökkenti az agysejtek károsodását. Olyan ásványi anyagokban gazdag, mint a kálium, a nátrium, a kalcium, a mangán és a magnézium.
Számos kedvezõ élettani hatása ismert. A zeller:
- erõs vízhajtó hatású
- gyógyítja a hólyaggyulladást és a húgyúti fertõzéseket.
- serkentõleg hat a vesemûködésre, elhajtja a vesehomokot
- enyhíti az ízületi gyulladást
- jótékonyan hat az asztmára és a hörghurutra
- alkalmazzák reuma elleni szerként, vérnyomáscsökkentõként, idegnyugtatóként ...