HETI ÍZPRÓBA : VALENTIN-NAPI KEDVESKEDÉS
sponsored links
Elõször is: néhány szép idézet a szerelemrõl, másodszor néhány finom étel receptje, a gyertyafényes vacsora kivitelezésének megkönnyítésére, harmadszor ? az már magánügy.
?Még mindig van olyan, hogy valaki jön, és egy olyan részedet mozdítja meg, aminek a létezésérõl eddig nem is tudtál. Felkavar, összezavar, teljesen megbénít. Aztán meg van, amikor ehhez az társul, hogy még véletlenül sem a tökéletes idõzítésben érkezik. Akkor aztán jön a zavar, ami gyengít, ugyanakkor talán megtanít arra, hogy még mindig örülni kell, ha azt a valamit akár pár órára is, de átélted. Hiszen erre vágyunk mindannyian.?(Oravecz Nóra)
?Már az elsõ pillanat is különös. Tudjuk, hogy ismeretlen emberrel állunk szemben, mégis érezzük, hogy õ egészen más, mint a többi. Hiába van másoknak vonzóbb külseje, lehengerlõbb humora, szárnyalóbb intellektusa, nem menekülhetünk, szívünk nem ereszti õt.?(A. O. Esther)
?A szeretetben fedésbe kerül az eszményi és a reális. Behunyod a szemed, s õt látod. Kinyitod, s õt látod. Elalszol, s vele álmodsz. (...) Azt mondják rád, hogy káprázatokban élsz, elvarázsoltad magad. Igaz ez? Nem! Az igazság az, hogy nem azzal a szemeddel nézel, mint õk. Kinyílt a másik szemed. A szíved szeme. Bárkire ránézel ezzel a szemmel, azonnal másképp látod.?(Müller Péter)
?Érezte, ahogy (...) ajka az övéhez ér. És... ennyi volt. Minden kérdésére választ kapott, minden félelme lecsillapult, minden kétsége megszûnt. Amit ekkor érzett, nem egyszerû szenvedély volt, hanem horzsoló gyengédség, és olyan erõs szerelem, hogy belül beleremegett. Hazatért. Ide tartozott, és végre idetalált. Vele... otthon volt.?(Lisa Jane Smith)
?Két megtört, csonka ember voltunk. Most eggyé váltunk. Soha senki nem fog úgy megérteni engem, mint õ. Soha senki nem fogja úgy megérteni õt, mint én. És soha senki nem fog változtatni ezen. Egybeolvadtunk, és kovácsoltunk magunkból valami erõsebbet. Valami jobbat.?(Shannon Messenger)
?Egyszer csak meghallod. Nem, nem õt. A zenét. A zenét, amit hallanod kell. Hallgatnod. Vele együtt. Szótlanul, mégis, többet elmondva minden szónál. Mert ez a dal kézen fog és hozzávezet. Csodálatos pillanatok. Amilyeneket még sosem éltél át. És csak ülsz és mosolyogsz... És nem találod a szavakat. Csak hallgatod a zenét, hallgatod vele együtt. (...) Ebben a dalban, a dal perceiben, érzésében, szavaiban, hangjaiban most együtt vagytok. Szótlanul. A legszebb ajándékot kapod tõle ebben a dalban. Õt.?(Csitáry-Hock Tamás)
?Ne akard megmondani, hogy ki kell, hogy ki varázsolja majd el a szíved, mert aztán jön valaki, aki szöges ellentéte annak, amire eddig vágytál, és mégis megmutatja, hogy képes vagy érezni, megnyílni, és akarni. Akarni a boldogságot, az egyensúlyt, a másikat, valamit, ami talán eddig ilyen minõségben meg sem mutatkozhatott volna az életedben, ha épp nincs õ.?(Oravecz Nóra)
RECEPTEK
TEJSZÍNES ZELLERKRÉM-LEVES
Hozzávalók:2 evõkanál olivaolaj, 2 db vöröshagyma, 80 dkg zellerszár, 3 nagyobb burgonya,1 csokor petrezselyemzöld, 2 liter erõleves, 5 dl tejszín, 20 dkg füstölt sajt, 2 szelet teljes kiõrlésû kenyér, 1 csokor zellerlevél, snidling, reszelt füstölt sajt, só, bors
Az oliva olajra rátesszük a megtisztított és kockákra vágott zellert, hagymát és a burgonyát. Néhány percig pirítjuk, majd felöntjük az erõlevessel és 15 perc alatt lassú tûzön puhára fõzzük. Majd hagyjuk kicsit kihûlni, és turmixgépbe öntve a sima krémmé mixeljük a zöldségeket. Visszatesszük a pépet a fazékba, felöntjük tejszínnel és hozzáadjuk a felkockázott füstölt sajtot, és addig melegítjük, míg a sajt felolvad a levesben. Forrón, zellerlevelekkel, snidlinggel és reszelt sajttal, és pirított kenyérkockákkal megszórva tálaljuk.
ASZALTSZILVÁS CSIRKE
Hozzávalók: 8 szelet bacon, 4 csirkemell csont nélkül, úgy hogy a bõr maradjon rajta, 10 db kisebb hagyma, 1 csésze húsleves, 1 csésze száraz vörösbor, 1 csésze kimagozott aszalt szilva, 1 csésze pecsenyelé, 3 teáskanál szárított kakukkfû.
A szeletelt bacont forró serpenyõben kisütjük, és a felesleges zsírt leitatjuk róla. A csirkemelleket sózzuk, borsozzuk, majd a szalonna zsírján mindkét oldalukat megsütjük. A visszamaradt zsírba tegyük bele a megpucolt hagymákat, és pirítsuk addig, amíg kissé barnák nem lesznek. Szûrjük le a zsírt a hagymáról, majd adjuk hozzá a húslevest, bort, az aszalt szilvát, a pecsenyelét és a kakukkfüvet. Fedjük le az edényt, és fõzzük addig, amíg a hagyma meg nem puhul. Forraljuk a mártást sûrûre. Majd a sült csirke-melleket visszatesszük a szószba, és addig fõzzük, amíg a hús is átsül. A csirkét szedjük tányérra, öntsük le a szósszal, és tegyük a csirke tetejére a ropogós szalonnadarabkákat is.
DIÓS CSIRKEMÁJ
Hozzávalók:70 dkg csirkemáj, fél liter tej, 15 dkg darált dió, 4 tojás,2 evõkanál paradicsompüré, 1 mokkáskanál õrölt fekete bors, 1 teáskanál majoránna, 3 gerezd fokhagyma, liszt, zsemlemorzsa
A csirkemájakat legalább 2 órán keresztül beáztatjuk a tejbe. Közben a tojásokat habosra verjük, belekeverjük a paradicsompürét, a zúzott, tisztított fokhagymát, a törött borsot és a majoránnát. A csirkemájakat kivesszük a tejbõl - lecsepegtetjük, majd lisztbe mártjuk. Ezután beleforgatjuk a fûszeres tojásba és a darált dióban, majd ismét a tojásba, majd újra a zsemlemorzsába mártjuk. (Így vastagabb lesz rajta a bunda) ? olajban megsütjük. Rizibizivel tálaljuk.
MASCARPONÉS EPERKRÉM
Hozzávalók: 50 dkg mascarpone sajtkrém, 5 dkg méz, 2 dl hideg tejszín, 20 dkg cukor, 50 dkg eper, 40 dkg édes keksz, fahéj, pici só
A kekszet széttördeljük, kelyhekbe adagoljuk. A mascarponét a mézzel, a tejszínnel, a cukorral, a fahéjjal, és pici sóval, robotgéppel elkeverjük. Az epret apróra daraboljuk, majd a felét elosztjuk a keksz tetején, rárétegezzük a mascarpone hab felét, majd újra eper, végül hab következik. A tetejét eperszemekkel díszítjük.
NARANCSOS RIZSDESSZERT
Hozzávalók: 50 dkg rizs, 10 dkg porcukor (vagy ennek megfelelõ édesítõszer), 10 dkg vaj, késhegynyi õrölt szegfûszeg és fahéj, 3 narancs felkockázva, olaj a sütéshez,
A rizst megfõzzük. Hozzákeverjük a porcukrot/édesítõszert, a vajat, a szegfûszeget, a fahéjat és narancskockákat. Felforrósítjuk az olajat és a fûszeres rizskeverékbõl fánkocskákat szaggatunk - aranysárgára sütjük.
JÓ ÉTVÁGYAT!