HETI ÍZPRÓBA : SÁRGABARACK

2012-07-16

sponsored links

Élénken él emlékeimben a régmúlt forró nyarainak íze, és zamata. Amikor nagyszüleim óriási, gyümölcsfákkal beültetett kertjében mindig volt mit "szüretelni". Régen elképzelhetetlen lett volna egy kert gyümölcsös nélkül: mindig volt minden - mikor minek volt éppen szezonja (ellentétben a mostani díszkertekkel, ahol a sövények, tuják,és pázsitok uralják a teret, és a házigazda dobozban veszi a gyümölcsöt a multinál- tisztelet a kivételnekJ).  Számomra a  forró nyár legkedveltebb gyümölcse a sárgabarack volt , ami július elejétõl július végéig  érik. A rózsafélék családjába tartozó illatos barack Közép-Ázsiából származik, Európába a rómaiak közvetítésével jutott el. Az omlós húsú finom kajszinak többféle fajtája megtalálható hazánkban,  leggyakoribbak: a korai piros, a ceglédi óriás, a szegedi mamut, a magyar kajszi, a mandula kajszi és a rózsa kajszi. A sárgabarack amellett, hogy finom, és sokféleképpen felhasználható kiemelkedõen jelentõs élettani hatásokkal is bír:

-         tartalmaz A-vitamint, béta-karotint (1,8 mg/100 g), B17-vitamint, káliumot, kalciumot, foszfort, C-vitamint (10 mg/100 g) és ként.
-        rendkívül jó élelmi rostforrás (3,6 g/100 g)
-         a csontok és a szövetek újjáépítésében fontos szerepe van, így fogyasztása egyaránt javasolt fiataloknak és idõseknek.
-        jótékony hatással van a bõrre, a hajra és a körömre. Magjának olaja zsírsavakban gazdag, természetes módon regenerálja a bõrt és a kötõszöveteket. Ezért a kozmetikai ipar felhasználja hidratáló készítményekben, tusfürdõkben, bõrradírokban ...

Folytats a blogon ... eletrecept.blogspot.com/2012/07/heti-...

sponsored links

Keres?s