HETI ÍZPRÓBA : SZILVESZTERI MENÜ
sponsored links
Mindenki a Karácsonyra készül - ma van Szenteste, a gyertyagyújtás, az ajándékozás ideje, a nagy családlátogatások idõszaka, de nem árt idejekorán említést tenni a szilveszteri- újévi menük alapanyagairól és a velük kapcsolatos hagyományokról sem. A néphit szerint az év utolsó és elsõ napja hatással van az emberre - mágikus erõvel bír. Régen szilveszter napján nem volt szabad nagyobb háztartási munkát végezni,- mosni egyenesen tilos volt, mert betegséget hozott az újévben, - sõt még sepregetni is csak befelé lehetett, ellenkezõ esetben kiseprõdött a szerencse. Az évkezdés ételei közt fõbb szerepet kellett kapjon a malachús, az apró hüvelyesek, a gabonafélék, a mák, a savanyú káposzta. A lencsét pedig szinte kötelezõ volt enni - hisz ez jelképezte a szerencsét és a meggazdagodást. Nem is szaporítom tovább a szót: következzenek a receptek - mazsolázzanak kedvükre:
KORHELYLEVES - A MÁSNAPOS GYOMOR GYÓGYÍTÓJA
Hozzávalók: 50 dkg sertésdagadó, 30 dkg füstölt kolbász, 10 dkg rizs, 2 kg savanyú káposzta, 15 dkg zsír, 4 dl tejföl, 5 dkg liszt, pirospaprika,3 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, só, õrölt bors.
Az apróra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát a zsírban aranysárgára pirítjuk, belekeverjük a fûszerpaprikát, a megmosott és kis kockákra vágott sertéshúst, megsózzuk, borssal meghintjük, és fedõ alatt megpároljuk. Ha szükséges vízzel felengedjük, hogy le ne süljön. A savanyú káposztát majdnem puhára fõzzük egy kis vízben, majd hozzáadjuk a húst a pörkölt lével, és tovább fõzzük. Közben a megmosott rizst és a kolbászkarikákat is beletesszük. Ha a hús és a rizs is megpuhult, behabarjuk a levest a tejfölös liszttel. Hidegen és melegen egyaránt finom étel.
LENCSELEVES- HOGY A JÖVÕBEN IS LEGYEN SZERENCSE
Hozzávalók: 50 dkg lencse, 40 dkg savanyú káposzta, 25 dkg füstölt szalonna, 3 nagy fej vöröshagyma, 3 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér,1 kisebb zeller, 5 gerezd fokhagyma, 3 babérlevél, olaj, só, bors, 1 pohár tejföl, 10 dkg liszt
A lencsét válogassuk át és áztassuk be elõzõ nap. A szalonnát felkockázzuk, és kevés olajon megpirítjuk, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát és közepes lángon együtt pirítjuk. Felkarikázzuk és hozzáadjuk a megtisztított sárgarépát, fehérrépát és zellert. Beletesszük a babérleveleket, sózzuk, borsozzuk. A lencsét ...