HETI ÍZPRÓBA: SALÁTÁT MINDEN MENNYISÉGBEN
sponsored links
Igen. Végre. Itt az ideje, hogy belevessük magunkat a tavaszba, és az elsõ zöldségek korlátlan fogyasztásába. Dobjuk félre eddigi rossz beidegzõdéseinket: a reggeli cukrozott gabonapelyheket, a tízóraira gyors egymásutánban leküldött csokikat, a tartalmas többfogásos nehéz ebédeket, és vacsorákat. Menjünk ki a piacra, tobzódjunk a zöldségek színes kínálatában, és ne legyünk restek: vegyük elõ a jól bevált saláta-recepteket, vagy próbáljunk ki újabbakat ? hiszen a saláták ideális kiegészítõi fõételeinknek, ízeikkel, színeikkel változatossá téve az étkezést. Nagy mennyiségbe tartalmaznak vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyek nélkülözhetetlen tápanyagai az emberi szervezetnek. Elõsegítik az ételek emésztését, fontos szerepet játszanak a vér enyhén lúgos kémhatásának fenntartásában. A salátafogyasztás az elõétel szerepét is betöltheti. A saláták élénk színeikkel, jól lehûtve, üdítõ, frissítõ ízeikkel alkalmasak az étkezés bevezetésére, az étvágy felkeltésére és fokozására.
A salátákat felszolgálhatják:
- Frissen vagy egészben sült húsok, halak mellé,
- Köztes étkezések fogásaként
- Fõfogásként különbözõ kiegészítõkkel (sajttal) vagy azok nélkül,
- Roston készült húsok és zöldségek mellé
RECEPTEK
A salátakészítés nélkülözhetetlen kellékei a különféle ecetek és olajok. Ilyen például az almaecet, borecet, fûszerezett ecetek és egyes estekben citromlével is ízesíthetõk az egyes saláták. Az olajok közül leggyakrabban használt az Oliva olaj és a napraforgó olaj. A salátákat készíthetik különbözõ öntetekkel vagy dresszingekkel. Ezek változatossá teszik a salátákat. A következõkben néhány újabb öntet receptjét osztom majd meg.
ÖNTETEK