HETI ÍZPRÓBA: MÁR MEGINT SÁRGABARACK
sponsored links
Igen. Minden évben írok róla. És ez így lesz ezek után is. Mindig újabb és újabb érdekességgel bõvül az ismeretek tárháza ? de azt hiszem ez nem baj. Egyúttal persze a barackos receptek száma is nõ, ami külön öröm ? hiszen újabb ízeket, újabb finomságokat lehet kipróbálni. A sárgabarackról szóló elõzõ cikkeket és a recepteket a következõ linkeken találhatjátok meg:
További érdekességek a sárgabarackról:
- Keleti források ?a hûség holdjaként?, az ókori perzsák ?a nap gyümölcseként? említették
- Európába örmény kereskedõk közvetítésével jutott el
- Fontosabb kajszibarack termesztõ országok: Törökország, Olaszország és Oroszország.
- Hét sárgabarack fedezi a felnõtt napi A-vitamin szükségletét.
- Magas béta-karotin tartalma miatt segít egyes szív- és érrendszeri betegségek megelõzésében, védi szemünket.
- Sok benne az élelmi rost. Elõsegíti a tápcsatorna természetes mozgását, az emésztést.
- Vásárláskor keressük a puha, illatos barackot, mert bár kevésbé tartható el, antioxidáns-tartalma a legkedvezõbb.
- Népies neve: tengeri barack, majombarack, kajszi, kajszibarack, sárgabarack, kapszin.
- Fája 4-7 m magasra nõ, akár 90 évig is elél, évente átlagosan 100-120 kilónyi gyümölcsöt terem.
ÉLETTANI HATÁSAI
- elsõsorban szellemi munkát végzõknek hasznos, magas foszfor-, magnézium- és vastartalma miatt.
- serkenti az agymûködést, a növekedést,
- javítja a látást,
- növeli az ellenálló képességet.
- szerepet játszik a csontok, szövetek újjáépítésében
- fogyasztása növeli a sejtek élettartamát, fokozza azok tevékenységét.
- növeli a sejtek energiáját, élettartalmát,
- fokozza a vérképzést
- mérsékli az asztmatikus panaszokat
- segít leküzdeni a baktériumok, vírusok által okozott fertõzéseket.
- vízhajtó, méregtelenítõ hatású.
- megerõsíti a nyálkahártyát, így kiváló torok- és garatszárazság ellen;
- az asztmás panaszokat is enyhíti, sõt bizonyos mértékig képes a tüdõt is védeni a dohányfüsttõl
- jótékony hatással van a bõrre, hajra és a körömre, a szervezetünk számára fontos béta-karotinról, ami a bõr barnulásához ? különösen nyáron ? elengedhetetlen.
HATÓANYAGTÁBLÁZAT ( /100 gramm)
A és C-vitamin | (10 mg) |
niacin | (0,6 mg) |
béta-karotin | (1,8 mg) |
kalcium | (13,8 mg) |
foszfor | (20 mg) |
élelmi rost | (3,6 mg) |
fehérje | (0,9 g) |
likopin | (0,5 mg) |
flavonoid | (11,5 mg) |
oxálsav | (14 mg) |
B2-vitamin | (30 ?g) |
Biotin | (1,7 ?g) |
Folsav | (3 ?g) |
B1-vitamin | (20 ?g) |
KONYHAI TIPPEK
- Ananász- vagy narancslében megforgatva a sárgabarackdarabok megtartják eredeti színüket
- Fagyasztáskor a héja megkeményedik, ezért blansírozzuk: forró, majd hideg vízbe merítjük. Lecsepegtetés után fagyaszthatjuk. Ugyanígy lehet a héjat eltávolítani.
- Ízéhez jól társul a csillagánizs, fahéj, szerecsendió, sós mandula, pisztácia
- Kiválóan aszalható: tehetjük gyümölcskenyérbe, süteményekbe, akár sós ételekbe.
- Különleges, keleti ízt ad a zöldséges kásának.
- Nyersen kerülhet gyümölcssalátába, díszíthet süteményt.
RECEPTEK
SÁRGABARACK-LEVES
Hozzávalók:1 kg sárgabarack, 2 evõkanál keményítõ, 2 evõkanál cukor, 1 rúd vanília, pici só, kevés citromlé, 1 liter tej
A barackokat annyi vízben, ami ellepi, megfõzzük (ez körülbelül 2 perc). Egy lábosban a cukrot meg karamellizáljuk, 2 dl tejjel fokozatosan felöntjük, majd a tej többi részével csomómentesre kevert keményítõt is hozzáadjuk. A barackokat pépesítjük, és a leveshez adjuk. Jó sûrûre fõzzük ? közben folyamatosan kevergessük, mert könnyen leragad.
ECETES BARACKMÁRTÁS SÜLTEKHEZ
Hozzávalók: 30 dkg sárgabarack, 4 evõkanál fehér balzsamecet, 1 evõkanál erõs mustár, 2 evõkanál szõlõmag olaj, 1 evõkanál méz, só
A pépesített barackot a többi hozzávalóval alaposan elkeverjük ? tálalás elõtt a mártást alaposan lehûtjük.
SÁRGABARACKOS PULYKAMELL
Hozzávalók: 1 kg pulykamell filé, olíva olaj, vaj, só, tört színes bors, méz, 60 dkg sárgabarack, bazsalikom, 3 dl narancslé, 5 dl tejszín, 3 evõkanál kukoricakeményítõ, fahéj
A pulykamellet vékonyabb csíkokra vágjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd az olajon és a vajon megpirítjuk. Szórjuk meg szárított bazsalikommal, majd adjuk hozzá a mézet. Kicsit karamellizáljuk. A barackot vékonyabb csíkokra vágjuk. Adjuk a húshoz, és 2-3 percig süssük együtt. Hozzá adjuk a narancslevet. A keményítõt kikeverjük a tejszínnel, és hozzáöntjük. Felforraljuk, fahéjjal ízesítjük ? és rizskörettel már tálalhatjuk is.
SÁRGABARACK KRÉM
Hozzávalók:1 kg sárgabarack, 2 vaníliás pudingpor, 2 joghurt, 5 szem szegfûszeg 1 darabka fahéj, 2 dl tej, tejszínhab, vaníliás cukor
A sárgabarackot kimagozzuk. 2 deci vizet forralunk, beletesszük a vaníliás cukrot, a szegfûszeget és a fahéjat. Pár percig forraljuk, majd beletesszük a barackokat is és 2 percig fõzzük. Botmixerrel összemixeljük. Kihûtjük. Közben elkészítjük a pudingot. Hozzáadjuk a mixelt barackot ? alaposan elkeverjük, majd tálkákban elosztva lehûtjük. Tejszínnel díszítve tálaljuk.
DIABETIKUS TURMIX
Hozzávalók:40 dkg kimagozott érett sárgabarack, 4 dl tejszín, fél citrom leve, édesítõ ízlés szerint, csipetnyi só
A hozzávalókat összeturmixoljuk. Akár le is fagyasztható ? kiváló fagylalt lesz belõle.
TOVÁBBI FINOM ÉTELEK RECEPTJÉT TALÁLHATOD MEG AZ ALÁBBI KÉT LINKEN:
JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!