HETI ÍZPRÓBA: MEGGY
sponsored links
Tombol a nyár, és tombol a meggy- szezon. Szerencsére nálunk idén kivételesen jó a termés ebbõl a mély bordó ízletes és rendkívül egészséges gyümölcsbõl- alig gyõzzük szedni, és télire ?elmenteni?. Tanácsolom nektek is Kedves Olvasók: használjátok ki a mostani kedvezõ kínálatot, és árakat, és raktározzatok be minél többet belõle. Miért is? Egyrészt semmi sem esik olyan jól az embernek, mint a saját kezûleg elkészített étel, másrészt a meggy élettani hatásai miatt kihagyhatatlan a mindennapi egészséges táplálkozásból.
Tények, és érdekességek a meggyrõl:
- ?Savanyú cseresznyeként? is emlegetik egyes vidékeken
- a Kaukázus vidékérõl és Kis-Ázsiából származik
- idõjárástól függõen május végétõl csaknem július végéig érik. Sok fajtája ismert: Meteor, Debreceni bõtermõ, Újfehértói fürtös, Csengõdi csokros, Favorit, Korai pipacsmeggy, Érdi bõtermõ, és a klasszikus Pándy meggy, valamint a Kántorjánosi.
- antioxidánsokban a leggazdagabb gyümölcs
- véd a sejteket romboló szabadgyökökkel szemben
- gazdag vitaminokban A-,C-,vitamin, a B-vitamin csoport valamennyi tagja megtalálható benne
- kiegyensúlyozottá teszi az idegrendszer mûködését,
- hat a hormonális rendszerre,
- segíti a máj és a vesék munkáját,
- természetes pektin-tartalma karban tartja az emésztést- megszünteti a székrekedést
- magas ásványianyag-tartalma kedvezõen befolyásolja a szívmûködést
- kálium, kalcium, magnézium-tartalma szabályozza a szívritmust
- vízhajtó hatású,
- immunerõsítõ,
- kúraszerûen alkalmazva enyhíti a köszvényes és reumás panaszokat,
- gyulladáscsökkentõ
- Melatonin tartalma segít álmatlanság és alvászavarok esetén,
- szabályozza a koleszterin- és vércukorszintet
- Antocián tartalma miatt természetes fájdalomcsillapító
- segít megõrizni a vénák falának rugalmasságát
- vértisztító, méregtelenítõ,
A meggy szerencsére sokféleképpen tartósítható, friss fogyasztásra, befõzésre, mélyhûtésre, lé és bor, szörp, zselé, dzsem készítésére egyaránt alkalmas. Leszedve 3-6 napig tárolható hûtõszekrényben 0 °C körüli hõmérsékleten. Miután értékes színes hatóanyagai fõzve, sütve is érvényesülnek, fogyasszunk belõle minél többet minél több formában: levesként, süteményekben, kompótként, gyümölcslének, joghurtban.
RECEPTEK
FAHÉJAS MEGGYLEVES
Hozzávalók: 0,5 kg meggy, 3 tojás, 3 kanál liszt, só, cukor, fahéj, szegfûszeg.
A kimagozott meggyet feltesszük fõni,a fahéjjal,szegfûszeggel ízesített vízbe. A tojásfehérjét habbá verjük, beleszórjuk a lisztet, összekeverjük a cukorral elkevert sárgájával, majd lassan, állandó kevergetés mellett hozzáadjuk a forró meggylevest. Vigyázzunk, fordítva nem lehet, mert ha a lébe keverjük a tojást, akkor csomós lesz!
MEGGYMÁRTÁS
Hozzávalók: 50 dkg magozott meggy, 5 dkg liszt, 3 dl tejföl, 1 dl vörösbor, 10 dkg cukor, 1/2 citrom, só, fahéj, szegfûszeg.
8 dl vízhez adjuk hozzá a bort, sózzuk, cukrozzuk, tegyük bele a szegfûszeget, a fahéjat, a citrom héját, majd forraljuk fel és fõzzük meg benne a meggyet. A tejfölbõl és a lisztbõl készítsünk habarást és ezzel sûrítsük be a mártást. A végén cukorral és citromlével végezzük el az utóízesítést. Ízeit tovább gazdagíthatjuk, ha habarás elõtt a megfõtt meggy harmadát kiszedjük, áttörjük, és úgy tesszük vissza a mártásba.
MEGGYES-SAJTOS CSIRKEMELL RÁNTVA
Hozzávalók:12 szelet csirkemell-filé, 20 dkg reszelt sajt, 20 dkg magozott meggy, só, bors, liszt, tojás, zsemlemorzsa, olaj a sütéshez
A csirkemelleket vékonyra szeletelve kissé kiverjük, sóval, borssal fûszerezzük. A szeleteket beszórjuk lereszelt sajttal és kimagozott meggyel. Szorosan feltekerjük, és hústûvel vagy fogpiszkálóval a széleket lezárjuk. Panírozzuk és olajban kisütjük.
MEGGYES PALACSINTA
Hozzávalók: 20 darab palacsinta,30 dkg túró, 2 dl tejföl, 3 tojás, 9 dkg cukor, 10 dkg mazsola, 10 dkg búzadara, 25 dkg vaj, 1 db citrom reszelt héja, 60 dkg magozott meggy, 30 dkg dióbél, fahéj
A szokásos módon palacsintákat sütünk, majd a többi hozzávalóból elkészített töltelékkel megtöltve, feltekerve tálaljuk.
MEGGYES-RUMOS DESSZERT
Hozzávalók: 50 dkg háztartási keksz, 5 dl tej, 8 evõkanál cukor, 4 tojássárgája,1 rumaroma, 50 dkg magozott meggy, 2 csomag vaníliás cukor, 2 evõkanál rétesliszt, a díszítéshez tejszínhab, reszelt csokoládé.
Az 5 dl tejet elkavarjuk a rumaromával, és beleáztatjuk az 50 dkg kekszet. Majd a tojások sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral simára keverjük, amihez apránként hozzádolgozzuk a lisztet is. Lassú tûz felett krémszerûre fõzzük. Amint kihûlt, elõveszünk egy desszertestálat, és a kekszet rétegezve rakjuk a tálra úgy, hogy alul és fölül krém kerüljön, s a rétegek közé magozott meggyet szórjunk. A tetejét csoki reszelékkel és tejszínhabbal díszítjük ?lehûtve tálaljuk.
HABOS MEGGYES TÚRÓFALATOK
Hozzávalók: 4 dl habtejszín, 40 dkg krémtúró, 4 evõkanál porcukor, 1 vaníliarúd kikapart belseje, 40 dkg magozott meggy, 2 csomag omlós vaníliás keksz
Az elõhûtött tejszínbõl kemény habot verünk, hozzákeverjük a porcukrot és a krémtúrót, amit elõzõleg ízesítettünk a vaníliával. A kekszeket tálra sorakoztatjuk, és elosztjuk rájuk a tejszínes túrót. A túró tetejére halmozzuk a meggyet ? színes és egyszerû desszert.
GYORS MEGGYES PITE
Hozzávalók: 6 tojás, 30 dkg cukor,4dl tejföl, 60 dkg liszt, 2 sütõpor, 3 evõkanál kakaópor 40 dkg meggy magozva
A cukrot az egész tojásokkal habosra keverjük, majd az összes többi hozzávalót hozzákeverjük. Kilisztezett tepsibe öntjük, a lisztbe forgatott meggyszemekkel egyenletesen megszórjuk. Megsütjük, majd ha kihûlt felkockázzuk.
JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK!