HETI ÍZPRÓBA : KIVI
sponsored links
Õszinte leszek: nem vagyunk barátságban. Életemben egyetlen egyszer ettem ? bár ne tettem volna ? az akkor jelentkezõ allergiás tüneteim viszont meggyõztek arról, nem leszek õsgyökeres kivi-rajongó. Ez a kis szõrös gyümölcs Kínából származik, de Új-Zélandon kezdték el termeszteni. Történt ugyanis, hogy az 1900-as évek elején egy tanítónõ kínai missziós útjáról hazaindulva magával vitt egy maroknyi fekete magot - és egy új-zélandi kertész kicsíráztatta õket. Ma már Új-Zélandon 3077 regisztrált ültetvényen 2754 termelõ termeszt kivit és a kivi- export az éves terményexport közel 30%-át teszi ki. Eredetileg a nemzetközi neve ?kínai egres? volt. Mai nevét az Új-Zélandon õshonos kivi madár, a szigetország nemzeti jelképe nevének átvételével kapta. (A madár kicsi, barna és bozontos, mint a gyümölcs.) És hogy miért kell (ene) sokat enni belõle (természetesen azoknak, akik nem allergiásak rá)? Lássuk:
- egy szem kivi tartalmazza a felnõttek napi C-vitamin szükségletnek 100 %-át,(kétszer annyi C-vitamin van benne, mint ugyanannyi súlyú narancsban)
- a legtáplálóbb gyümölcsök egyike
- tartalmaz káliumot (többet, mint a banán!), folsavat, A-, B-, E-vitamint, béta karotint,
- tele van antioxidánsokkal, immunerõsítõkkel
- csökkenti a vérrögképzõdés esélyét
- magas rosttartalma segíti az emésztést.
- támogatja a szívmûködést
- sok magnéziumot tartalmaz
- csökkenti a vérben a káros zsírsavak szintjét
- daganatellenes,
- javítja a fizikai erõnlétet
- stimuláló
- regeneráló hatással bír
- fehérjebontó enzimeket tartalmaz, így segíti a nehéz összetételû ételek megemésztését
- védelmet nyújt az asztmás nehézlégzéssel szemben
- magas szerotonin-tartalma miatt hangulatjavító
- csonterõsítõ,
- vérnyomáscsökkentõ
RECEPTEK
KIVISALÁTA 1.
Hozzávalók: 3 avokádó, 6 kivi, 2 evõkanál felaprított petrezselyem, 2 evõkanál felaprított újhagyma zöldjével együtt, 1 friss uborka, 1 zeller. Ecet, olívaolaj, só, bors, édesítõszer
Az avokádót hosszában kettévágjuk, kivesszük a magot, megtisztítjuk, kockára vágjuk. Hozzáadjuk a megtisztított és apróra vágott kivit, uborkát, zellert és hagymát. Az alkotóelemeket meghintjük ecettel, hozzáadjuk az olivaolajat, sót, cukrot, borsot, és alaposan összekeverjük.
KIVISALÁTA 2.
Hozzávalók: 5 kivi, 5 mandarin, 3 banán, 2 dl valódi almalé, 5 dkg mogyoró, néhány mentalevél.
Tisztítsuk, hámozzuk meg a kivit, a mandarint és a banánt, vágjuk egyenlõ darabokra. A felvágott gyümölcsöket fektessük rétegesen a tálba, öntsük rá az almalevet, szórjuk meg a darabolt mogyoróval, díszítsük mentalevelekkel.
KIVISALÁTA 3.
Hozzávalók: 8 kivi, 3 banán, 1 ananász, 10 dkg durvára vágott dió, édesítõszer, 1 rúd vanília, 3 evõkanál citromlé, 1dl ananászlé
Az ananászt, a banánokat és a kiviket megtisztítjuk, apró darabokra vágjuk. A salátás tálban összekeverjük a felvágott gyümölcsöket, hozzátesszük a diót, az édesítõszert, a vaníliarúd kikapart belsejét. A salátát meglocsoljuk a citromlével és az ananász lével. Tálalás elõtt 30 percig hagyjuk állni.
KIVIS CSIRKEMELL
Hozzávalók:1 kg csirkemell, 10 db kivi,10 gerezd fokhagyma, só, bors, olaj,1-2 evõkanál méz
A csirkemellet vékony csíkokra vágjuk. Egy kevés olajban a vékony szeletekre vágott fokhagymát megfuttatjuk és a csirkét hozzáöntve, kevergetve majdnem készre sütjük, megsózzuk. A kivit kis kockákra vágjuk, és a csirkéhez adjuk. Frissen õrölt borssal fûszerezzük. Alacsonyabb hõmérsékleten addig pároljuk, amíg a kivi leve is elpárolog. Végül a mézzel meglocsoljuk.
POHARAS KIVIS SÜTI
Hozzávalók: 3 pohár liszt, 2 pohár cukor, 30 dkg vaj, 8 tojás, 15kivi, 1 tasak vaníliás cukor, 1 sütõpor
A cukrot a vajjal kikavarjuk fehérre, fokozatosan, egyenként hozzáadva a tojásokat. A tészta 2/3-át vajjal kikent sütõformába tesszük, a tetejére pedig a megtisztított és karikára vágott kivit. A maradék tésztát tegyük a gyümölcs tetejére, és 180°C-os hõmérsékletû sütõben 1 órán keresztül sütjük. A kész süteményt megszórjuk porcukorral.
KIVIS TÚRÓHAB
Hozzávalók: 50 dkg tehéntúró, 4 tojássárgája, 3 evõkanál méz, 5 kivi, 4 dl tejszín, 3 teáskanál zselatinport. Az öntethez: 5 db kivi, 3 evõkanál méz, 3 dl fehérbor.
A túrót áttörjük, a tojássárgáját mézzel habosra keverjük. A kivit kis kockákra vágjuk, hozzáadjuk a mézes tojásságához, majd belekeverjük a túrót is. 0,5 dl tejszínben felforraljuk a zselatint. A többi tejszínt kemény habbá verjük, s ezzel lazítjuk a túrós masszát. Hozzáadjuk a langyosra hûlt, felfõzött zselatint, majd egy tálba simítjuk, és jól behûtjük. Elkészítjük az öntetet. A kivit a mézzel és a fehérborral jól összeturmixoljuk, majd átszûrjük. Tálaláskor a túróhabot forró vízbe mártott evõkanállal tányérra szaggatjuk, és leöntjük a kivi-öntettel.
JÓ ÉTVÁGYAT!