HETI ÍZPRÓBA: EHETÕ VIRÁGOK

2014-05-05

sponsored links



Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet ? tartja a mondás. Na de MEGENNI? Még soha nem próbáltam ? ezért most gondoltam egyet és utánanéztem a témának. Meglepõ dolgokat olvastam a ?virágevés? kultúrájáról. Figyeljenek csak!
  • az emberiség már õsidõk óta fogyaszt virágokat ? sok esetben olyanokat is, amelyek bizony mérgezõek is lehetnek
  • a legelõkelõbb vendéglátóhelyeken eleinte csak díszítésnek használták a virágokat, virágszirmokat
  • a virágokból készülhet szörp (pl. bodza-szörp), zselé, lekvár, öntet
  • mivel a virágok egy része súlyos mérgezést okoz fogyasztásuk elõtt ? csakúgy, mint a gombák esetében - érdemes megbizonyosodni arról, hogy valóban ehetõek e
  •  legnépszerûbb ehetõ virágok: levendula, bodza, rózsa, kamilla, ibolya, kakukkfû, hársfavirág, orgona, árvácska, szegfû, zsálya
  • természetesen fontos, hogy az étkezésre szánt virágok ne legyenek megpermetezve növényvédõ szerekkel
  •  aki allergiás vagy szénanáthás kerülje eme szokatlan étkeket
  •  csak kis mennyiségben fogyasszuk õket elkerülendõ az emésztési problémák kialakulását
Néhány kipróbálásra érdemes recept:

RÓZSA IVÓLÉ

Hozzávalók:5 kinyílt, friss rózsa virág, 2 l víz, citromlé, cukor
A forrásban lévõ vízbe beletesszük a megmosott rózsaszirmokat, és 1 citrom levét. Fél napig állni hagyjuk ?leszûrjük, cukorral édesítjük, és lehûtve fogyasztjuk.

LEVENDULÁS ALMADZSEM

Hozzávalók: 1 liter almalé, 1 kg befõzõ- cukor, 2 maréknyi levendula- virág, 1 citrom
1 maréknyi levendulavirágot gézzacskóba kötünk és a citromlével együtt az alma léhez adjuk. Beleszórjuk a befõzõ cukrot és lassú tûzön, folyamatosan kevergetve, kocsonyapróbáig fõzzük. Ekkor, a tüllbe kötött levendulát kivesszük belõle, belekeverjük a félretett virágokat, és forrón üvegekbe töltjük. Az üvegeket lezárjuk, és száraz gõzben hagyjuk kihûlni.

RÓZSÁS GYÜMÖLCSSALÁTA

Hozzávalók: 1 bögrényi piros rózsaszirom, 6 db összezúzott banán, 1 csomag feldarabolt datolya, 1 csomag konyakba áztatott mazsola, reszelt alma, mandula, cukrozott narancshéj, 2 narancs leve, 3 evõkanál sárgabarack dzsem, tejszín
Béleljünk ki egy tálat piros rózsaszirmokkal. Keverjük össze a banánt, datolyát, almát, mandulát, mazsolát, narancshéjat rétegezzük a rózsasziromra, rétegezzük rá a sárgabarack dzsemet. Tálalás elõtt öntsük le a narancslével, majd keményre felvert tejszínnel díszítsük.

RÁNTOTT BODZA

Hozzávalók: 10 bodzavirág, 3 tojás, 3 dl tej, 30 dkg liszt, szódavíz, csipetnyi só, ízlés szerint porcukor.
Palacsintatésztát készítünk ? sûrûbb állagút ? ebbe mártjuk bele az elõzõleg alaposan megmosott, és lecsepegtetett bodza-virágokat. Forró olajban kisütjük.

Remélem mindenki megtalálta a számára ?legehetõbbnek? tûnõ virág-receptet.


Jó munkát, és jó étvágyat!

Folytats a blogon ... eletrecept.blogspot.com/2014/05/heti-...

sponsored links

Keres?s