HETI ÍZPRÓBA : DIÓ
sponsored links
Erre csörög a dió...Ki ne ismerné a játékos mondókát, és ki ne szeretné a dióval készült süteményeket? Pláne így az ünnepek közeledtével - amikor szinte elképzelhetetlen a terülj-terülj asztalkám menüsora diós bejgli, diós rácsos, diós kifli vagy diós zserbó nélkül. Ahogy régen az udvar is elképzelhetetlen volt diófa nélkül - a fa nélkül, amely generációkat látott felnõni, hûs árnyékot adott, lombja közt kitûnõ búvóhellyel szolgált, s vaskos ágain biztonságosan elhelyezhetõ volt a hinta. A diófa Kínában, Közép-Ázsiában és Közép-Európában õshonos növény. Akár 100 évig is elélhet, miközben- kifejletten -évente 30-40 kg terméssel örvendezteti meg gazdáját. Bölcsességet, és tudást jelképez. Szinte minden része, levele, kérge, rügye, barkája, éretlen termése (fakopáncsa) és nedve felhasználható és gyógyhatással bír.
Tartalmaz létfontos vitaminokat:10 dkg-ban B6 ?és B1-vitaminból a napi szükséglet 55%-a, C-vitaminból 85%-a van, de A-, és E-vitamint is tartalmaz. Ásványi anyagai: 10 dkg dió káliumból a napi szükséglet 85%-át, a réz 100%-át tartalmazza. Emellett jelentõs a vas-, foszfor-, magnézium-, cink- és kalciumtartalma is. A dió igazi különlegessége és értéke a jelentõs 60%-os olajtartalom, aminek az 56%-az esszenciális zsírsavakból áll, például az úgynevezett Omega 3 zsírsavból, amely elengedhetetlen szervezetünk számára, hiszen önálló elõállítására nem vagyunk képesek. Egyetlen hátránya lehet a mértéktelen diófogyasztásnak, és az a magas kalória-tartalma (654 kcal, 2747 kJ/100 gramm), ami, ha nem vagyunk elég óvatosak elhízáshoz vezethet. Kiemelkedõ élettani hatásai miatt viszont minden nap érdemes legalább 20-30 grammot elfogyasztanunk belõle:
- segít a szív- és érrendszeri megbetegedések elleni harcban
- esszenciális zsírsavjai szükségesek a növekedéshez, a sejthártya felépítéséhez, nélkülözhetetlenek a szem és az agy korai fejlõdéséhez
- szabályozza a koleszterinszintet
- akadályozza a szabad gyökök sejtpusztító ...