HETI ÍZPRÓBA: CSERESZNYE

2014-06-12

sponsored links


A nagy öreg cseresznyefa még ma is terem. Szinte végigkísérte eddigi életem ? ugyanis mióta csak az eszemet tudom ? ott magasodott a kert közepén. Alatta hûvösödtem, amíg a szüleim, nagyszüleim a kerti munkákat végezték, õ tartotta vastag ágán az elsõ hintámat, rá másztam fel (igaz csak az elsõ ág-elágazásig) elõször, és róla ettem a legzamatosabb cseresznyeszemeket. Ma már csak a fél oldala él, de az viszont belead anyait-apait: mintha a nyár minden zamata ezekbe a szemekbe gyûlt volna össze. Kedves Olvasóim ? szeretitek a cseresznyét? Azt a mély bordó nagy roppanós fajtát? Ha igen ?most megtudhatjátok miért érdemes eleget enni belõle ? ha nem ? nos, akkor hátha most kedvet kaptok egy kis ?cseresznyézésre?. Persze a receptek sem maradnak el ? tartsatok velem újra!
  • kiváló szomjoltó
  • A-, B1-, B2-, B6- és C-vitamint pantoténsavat, biotint, riboflavint tartalmaz ? emiatt fontos szerepet játszik a napi ajánlott vitaminmennyiség bevite
  • magas rosttartalma miatt emésztést elõsegítõ hatású,
  •  kitûnõ vértisztító
  • tisztítja a bõ
  •  segíti a húgykõsav eltávolítását
  • antociánban, színes karotionidokban gazdag antioxidáns ?daganatellenes
  • erõsíti az érfalat, gátolva ezzel az érelmeszesedést
  •  találunk benne káliumot, kalciumot, foszfort, vasat, kobaltot, nátriumot
  • kitûnõ forrása a bioflavonoidoknak, amelyek semlegesítik a sejtkárosító szabad gyököket, és elbontják a kötõszövetet károsító enzimeket, ezáltal lassítják az öregedést.
  • nagyon magas a kalciumtartalma, emiatt segíti a csontok növekedését, ezért ajánlatos a csontritkulásban szenvedõknek sok cseresznyét fogyasztani
  • gyulladáscsökkentõ
  • cseresznye szára nyálkaoldó, vizelethajtó hatású, ezért a gyógyszeripar elõszeretettel használja szívgyógyszerek alapanyagaként. A szívmûködést javítva, segít a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának megelõzésében és kezelésében.

 A cseresznyét sokféle módon fogyaszthatjuk: nyersen akár gyümölcssalátákban, kompótként, tölthetünk, vagy ízesíthetünk vele süteményeket, tartósíthatjuk befõttként vagy lekvárként, de készíthetünk belõle gyümölcslevest is. Különleges csemege a kandírozott cseresznye, de mag nélkül - aszalva a mazsolát is helyettesíti. Cukorban sûrûre fõzve az arab világban (Törökországban) közismert csemege. Az italokat tekintve gyümölcsléként, szörpként, alkoholos likõrként, gyümölcsborként, pálinkaként - híres a magyar egri cseresznyepálinka-, koktélok alkotóelemeként használhatjuk fel.



RECEPTEK

CSERESZNYEFAGYI

Hozzávalók: 1 csomag krémsajt, 20 dkg cukor,1 evõkanál citromlé,2 doboz natúr görög joghurt, 30 dkg kimagozott cseresznye
A hozzávalókat turmixgéppel krémesre kevertetjük, majd fagylaltgépbe téve elkészítjük. Ha nincs ilyen gépünk, akkor a mélyhûtõbe téve ? félóránként átkavargatva megfagyasszuk.

CSERESZNYELEVES

Hozzávalók adagonként: 10 dkg magozott cseresznye, 1 evõkanál cukor, fahéj, pici só, tejföl, liszt
A cseresznyét 2-3 liter vízbe feltesszük fõni, beletesszük a cukrot, fahéjat, sót, ha a gyümölcs megpuhult behabarjuk a liszttel és tejföllel. Hidegen és melegen egyaránt finom

RÁNTOTT CSERESZNYE

Hozzávalók: klasszikus palacsintatészta, cseresznye, porcukor, fahéj
A szárával szedett cseresznyéket a sûrû palacsintatésztába mártjuk, forró olajban kisütjük, majd fahéjas porcukorba forgatjuk.

CSERESZNYEFELFÚJT

Hozzávalók: 6 zsemle,10 tojás,30 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, citromhéj, 6 dkg vaj,10 dkg mandula, 50 dkg magozott cseresznye, tej, só
A tejbe beáztatjuk. A tojás sárgákat a porcukorral, vaníliás cukorral, citromhéjjal habosra keverjük. Beletesszük a vajat, mandulát, a kinyomkodott zsemléket, a cseresznyét, pici sót, végül a tojások keményre vert habját. Kizsírozott formába öntve lassú tûzön megsütjük. Önmagában vagy vanília sodóval leöntve fogyaszthatjuk.

CSERESZNYÉS CSIRKECOMB

Hozzávalók: 8 csirkecomb, só, bors, 6 evõkanál. olaj, 3-3 sárgarépa és gyökér, 2 dl vörösbor, 2 nagy vöröshagyma, 3 dl tejszín, 3 evõkanál. liszt, 60 dkg magozott cseresznye
A csirkecombokat sózva, borsozva 1 éjszakára a hûtõbe tesszük pácolódni. A felhevített olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, beletesszük a combokat, kicsit megpirítjuk, hogy színük legyen, felengedjük a vörösbor és 1 dl víz keverékével. Belekarikázzuk a zöldséget, és puhára pároljuk. A húst kiemeljük, a visszamaradt mártást besûrítjük a tejszínben elkevert liszttel, összeforraljuk, majd beletesszük a kimagozott gyümölcsöt. 1-2 percig tovább forraljuk. Párolt rizs, burgonyapüré, orsó- vagy csigatészta illik hozzá.

CSERESZNYETORTA 

Hozzávalók: 50 dkg porhanyós vajastészta, 0,5 l tej, 2 dl sûrû tejszín, 40 dkg kristálycukor, vaníliarúd, 1 kg cseresznye, 10-15 dkg cukor
Kimagozzuk a cseresznyét, lecsöpögtetjük. A tésztát 2 részre osztjuk és 2 db, kb. 25 cm-es kerek lapot nyújtunk. Kivajazott tortasütõbe tesszük, és 1 órát pihentetjük.
Krém: a vaníliarúddal együtt felforraljuk a tejet, beleöntjük a tejszínt, és forrón hozzákeverjük a cukorral eldolgozott tojásokhoz. A tálat hideg vízbe állítjuk.
Elõmelegített sütõben, zsírpapírral letakarva 5-10 percig sütjük a tortalapot, majd a papírt levéve, rászórjuk a gyümölcsöt, ráöntjük a hideg krémet. Kb. a forma 3/4-éig tölthetjük krémmel, mert sütés közben megemelkedik. Betakarjuk a másik lappal. Visszatoljuk a sütõbe és közepes lángnál még kb. 20 percig sütjük.


MINDENKINEK JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK





Folytats a blogon ... eletrecept.blogspot.com/2014/06/heti-...

sponsored links

Keres?s