HETI ÍZPRÓBA: BAZSALIKOM
sponsored links
Vallják be Önök is: néha bizony a nagy rohanás közepette szegényesen étkezünk. Na, nem ami a mennyiségeket illeti ? nem? Azzal nincs baj. Sõt! Sokkal inkább, ami az ételeink összetételét, értékes tápanyagtartalmát, illetve az íz - világát illeti. Mert kinek is van ideje különleges fûszerezéssel, pácolással bíbelõdni? Vagy mûgonddal ? az ajánlásoknak megfelelõ arányban összeállítani a tápanyagok elõfordulását? Ugye nem sokaknak adatik meg? Pedig elegendõ lenne egy kicsivel több odafigyelés, és számtalan új ízt tudnánk kipróbálni szélesítve ezzel gasztronómiai tapasztalatainkat. Eheti ÍZPRÓBÁNK egy olyan alapanyaggal hivatott megismertetni Önöket/benneteket, amely számos európai országban közkedvelt fûszernövény. A bazsalikom Dél-Ázsia, Perzsia, Afrika trópusi tájain honos, mintegy 50-60 faja ismert, hazánkban is több száz éve termesztik. Nagyon közkedvelt fûszernövénye az olasz konyhának, azonban fontos szerep jut neki a délkelet-ázsiai konyhákban is, úgy, mint az indonéz, tájföldi, vietnámi, vagy tajvani gasztronómiában.Illata kellemes a szegfûszegre emlékeztetõ, íze pikáns. Magas illóolaj-tartalma miatt az élelmiszerek, konzervek, és italok fûszerezésére használják, emellett az illatszer-, és gyógyszeripar is felhasználja. Szárítva és frissen is kiváló. Jellemzõen a fõzési idõ legvégén kerül az ételbe, mivel a nagy hõhatás gyorsan tönkreteszi az ízét.
Nagyobb mennyiségben tartalmaz: A-. E-, K-, B1- és C-vitamint, karotint, folsavat, niacint, piridoxint, riboflavint, tiamint, pantoténsavat, keserû-, cseranyagot, glikozidátot, saponint, polifenol flavonoidokat, kalciumot, rezet, vasat, magnéziumot, cinket.
Hatásai sokrétûek:
- védi a májat
- antibakteriális
- gyulladás gátló, és gyulladáscsökkentõ
- antidepresszáns
- görcsoldó
- lázcsillapító
- köptetõ
- enyhíti a hányinger
- csökkenti a vérnyomást
- gõzének belélegzése enyhíti az orrdugulást
- roboráló
- enyhe nyugtató
- oldja a migrént
- antioxidáns
- étvágygerjesztõ
- alkoholos kivonata sebek kezelésére használt kenõcsök alkotója
Felhasználása szerteágazó:levesek, fõzelékek, szószok, saláták, mártások halételek, pácok, sültek ízesítésére kiváló, de készíthetõ belõle gyógytea, és növényi ecet is. A mediterrán konyha elengedhetetlen alapanyaga: a bazsalikomot gyakran a paradicsommal együttesen használják, például sós/ecetes lében eltett olívabogyóval, kapribogyóval és fokhagymával, vagy ízletes paradicsomszószt készítenek belõle. Készítenek belõle salátát is: paradicsomból, extra-Virgin olívaolajból, vörösborecetb?l és bazsalikomból állítják össze.
RECEPTEK
BAZSALIKOMOS SALÁTA
Hozzávalók: kenyér, paradicsom, lilahagyma, uborka, bazsalikom, ecet, só, bors, olívaolaj
A szárított kenyeret kevés vízben beáztatjuk, a zöldségeket felaprítjuk. A megázott kenyeret felmorzsoljuk, hozzáadjuk a zöldségszeleteket, és fûszerezzük. Lehûtve tálaljuk.
OLASZ PESTO
Hozzávalók: 10 dkg zöld bazsalikom levél, 5 dkg fenyõmag, 4 gerezd fokhagyma, 10 dkg parmezán sajt, extra szûz oliva olaj
Egy konyhai aprítóban felaprítjuk a fokhagymát és a fenyõmagot, félretesszük. Felaprítjuk, a bazsalikom leveleket miközben fokozatosan adagoljunk hozzá oliva olajat. Majd hozzáadjuk a sajtokat, végül pedig az elõzõleg összeaprított fokhagymát és fenyõmagot.
BAZSALIKOMOS SZENDVICSKRÉM
Hozzávalók: 20 dkg vaj, friss bazsalikomlevelek, só, õrölt bors
A vajat szobahõmérsékleten megpuhítjuk, majd összekeverjük az aprított bazsalikommal, fûszerezzük, majd egy órára hûtõbe tesszük.
BAZSALIKOMOS HÚSTEKERCSEK
Hozzávalók: 1 kg sertéscomb, gépsonka, sajt, olaj, hagyma, fûszerek, só, tejföl.
A sertéscombot szeletekre vágjuk, kiverjük. Mindegyik szeletre gépsonkát és sajtot teszünk, összegöngyöljük, hústûvel rögzítjük. Kevés olajon megpirítunk egy nagy vöröshagymát, majd ezen átsütjük az összegöngyölt hústekercseket, közben meghintjük pirospaprikával, bazsalikommal, izsóppal, kakukkfûvel. Sózás után kevés vízben, fedõ alatt puhára pároljuk. Tálaláskor a tûket vegyük ki, majd öntsük le a levével, tejföllel és hintsük meg reszelt sajttal.
BAZSALIKOMOS ÜDÍTÕ
Hozzávalók: 1 liter ásványvíz, 10 dkg cukor, 20 bazsalikomlevél, 20 mentalevél, 1/2 pohár frissen facsart citromlé
A hozzávalókat egy edényben összemelegítjük. Amikor kihûl, hozzáadjuk a frissen facsart citromlevet. Lehûtve isszuk.
JÓ ÉTVÁGYAT MINDENKINEK