HETI ÍZPRÓBA: A HÓNAPOS RETEK
sponsored links
Aki szeret kertészkedni, és nem mellékesen szereti azokat a zöldségféléket az asztalára tenni, amelyeket saját maga termel, az elsõk között örvendezhet a hónapos retek pirosan mosolygó gumóinak. Mivel hideg, és fagytûrõ, õ az egyik legkorábban elvethetõ zöldség. Európába Marco Polo hozta be Kínából. Magjai, már 2-3 °C-on csírázni kezdenek, ezért szabadföldi termesztésnél már február?március környékén elvethetõk. 1-2 cm mélységben kell elvetni 15?20 cm-es sortávolsággal. Tenyészideje rövid, 30-50 nap. A káposztafélék családjába tartozó hónapos retek? alacsony kalória-tartalmával (20 kcal/100 gramm), magas rost-, és vitamin-, és ásványi anyag tartalmával az egészséges étkezés szerves részét képezi. Tartalmaz: B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B9-, C-vitamint, folsavat; jelentõs mennyiségben van benne kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium.
Hatásai:
- serkenti az emésztést
- serkenti az epemûködést, megszünteti az epepangást
- immunerõsítõ
- segít a felsõ légúti fertõzések leküzdésében
- mérsékli a köhögést
Konyhai felhasználása: általában nyersen fogyasztjuk - saláták alapanyaga, de lehet párolni is.
RECEPTEK
RETEKSALÁTA
Hozzávalók:3 db fejes saláta, 2 csomag hónapos retek, 30 dkg reszelt füstölt sajt, 1 csomag újhagyma, 4 evõkanál majonéz, citromlé, 4 evõkanál mustár, ? dl fehérbor, 3 db fõtt tojás, õrölt fehér bors, só
A hozzávalókat megmossuk, megtisztítjuk, feldaraboljuk. Egy salátás tálban a majonézt, a citromlével, a mustárral, a fehérborral, a fûszerekkel alaposan elkeverjük, majd hozzákeverjük a feldarabolt zöldségeket. Végül a felkarikázott fõtt tojással, és a reszelt sajttal megszórva tálaljuk.
RETEKSALÁTA FÛSZERESEN
Hozzávalók: olivaolaj, 6 gerezd fokhagyma, csipetnyi õrölt kömény, 1 teáskanál curry por, 50 dkg fõtt csirkemell, méz, ecet, 3 csomag retek, 30 dkg sárgarépa,40 dkg spenót
Az olivaolajat a mézzel, a zúzott fokhagymával, a fûszerekkel, az ecettel, és a megtisztított felszeletelt zöldségekkel alaposan lekeverjük, majd a csirkemell kockákkal tálaljuk.
RETEKMÁRTÁS SÜLTEKHEZ
Hozzávalók:2 csomag retek,2 tejföl, cukor, bors, só, 10 dkg liszt
A hozzávalókat a liszt kivételével összeturmixoljuk, majd a kapott turmixot felforraljuk, és a liszttel besûrítjük.
TÖLTÖTT RETEK
Hozzávalók: 2 csomag retek, 1 csomag újhagyma, 6 tojás, 5 gerezd fokhagyma, olaj, só, bors
A retkeket kettévágjuk, belsejüket kikaparjuk. A kikapart belsõket az olajon megpároljuk, rászórjuk a felaprított újhagymát, a zúzott fokhagymát, majd ráöntjük a sóval felvert tojást. Megsütjük. A tojásos masszát visszatöltjük a kikapart retekbelsõkbe.
JÓ ÉTVÁGYAT!