HETI ÍZPRÓBA : A CÉKLA
sponsored links
Cékla
A céklát már õsidõk óta ismeri és használja az emberiség. Õshazája a Földközi-tenger vidéke, és a Közel-Kelet. A cékla a répafélék családjába tartozó gumós növény, régen céklarépa volt a neve. Jellegzetes sötét bordó színét, magas tápértékét a kén-cukor komplexnek a betaninnak köszönheti. A gumó alakja lehet kerek, lapos vagy henger alakú. Bõségesen tartalmaz ásványi anyagokat (kalcium, foszfor, kálium, kén, jód, vas, mangán, magnézium és réz), ritka nyomelemeket (rubídium és cézium), vitaminokat (C, K, B1, B2, B3, C, P), valamint béta-karotint, fitovegyületeket: (polifenolok, flavonoidok, antocianidinek, karotinoidok) enzimeket és cukrokat, és változatos aminosav-tartalma kiemelkedõen értékessé teszi táplálkozás-élettani jelentõségét. Élettani hatásai:
- nagyon magas vas tartalmának köszönhetõen serkenti a vörösvérsejtek termelõdését, ezáltal pedig javul a vér oxigénfelvevõ-képessége.
- a szervetlen kalcium lerakódások feloldása révén sikeresen alkalmazható magas vérnyomás, szív- és érrendszeri panaszok, ízületi fájdalmak esetén
- növeli állóképességünket,
- védi szívünket és ereinket,
- javítja immunrendszer mûködését.
- magas pektintartalma révén fokozza a bélrendszer mûködését, a nehézfémek, zsírok és salakanyagok ...