Heti turmix ? levendulás sárgabarackos turmix
sponsored links
Misztikus dolog ez a sárgabarack. Kiskoromból nagyon rémisztõ emlékeim vannak, mégpedig olyanok, hogy ugyan lehet enni, de vigyázni kell, hogy elõtte meg utána két órán át nem szabad vizet inni, sõt eleve semmit se inni, és semmit se enni, mert vérhast kapunk tõle. Akkoriban elképzelésem nem volt arról mi az a vérhas, de elég rosszul hangzott, így ahogy megismertem az órát mégsokkalpontosabban betartottam az utasításokat.
Manapság nem pont ezt hallom. Semmi étkezési koreográfiát vagy betegséget nem társítanak hozzá, hanem inkább az elõnyeirõl esik több szó. Magas az A, C-vitamin és béta-karotin tartalma és az ásványi anyagok közül (a teljesség igénye nélkül) bõven jutott neki a vasból, magnéziumból, foszforból. Jó hatással van a hajunkra, körmünkre, a májunknak is sokat segít a hatékonyabb mûködésben, és rossz hatással van a daganatokra. Olyat messze nem írnék le, hogy gyógyítja a rákot, sõt hisztérikusan mérges vagyok, azokra a forrás nélkül ki tudja mióta és honnan induló, megállíthatatlanul terjedõ körlevelekre ahol hosszan, ellenõrizhetetlen példákkal alátámasztva állítják valakik valamilyen zöldségrõl vagy gyümölcsrõl, hogy elpusztítják a rákos sejteket, és csodával határos gyógyulásokról számolnak be. Azt tudni kell, hogy egy igazi fán termõ gyümölcs, vagy földben termõ zöldség jó. Egészséges. Ha ilyenekkel tömjük magunkat rossz minõségû félkész ételek helyett – amiket csak a mikróba kell dobni kilenc percre- hát fogalmazzunk úgy, hogy szignifikánsan nagyobb esélyünk van arra, hogy a vérképünket nem fogják a labor munkatársai telenyomni kis csillagokkal, amiktõl egy érzékenyebb lelkû körzeti orvos elsápad, majd felír fél havi minimálbér értékben gyógyszereket. Úgyhogy maradjunk abban, hogy az átlagnál jobban segít a rák megelõzésében, már amennyire ez ebben a rövidke szezonjában lehetséges.
Most egy megosztó recept jön, hisz friss levendulával ízesítettem. A friss levendula nem olyan erõs mint a szárított, de ha nincs friss, helyettesíthetjük egy kiskanál szárított levendulával. A megadott mennyiség azt gondolom a felsõ határt feszegeti. Bármennyire is csípem a levendulát, meg kell mondjam ha azt a bizonyos felsõ határt átszakítja, tényleg molyirtó íze van. (Bár ez utóbbit tudtommal nem kóstoltam.)
Elkészítési idõ: 15 perc sütés + 5 perc összellítás
Nehézségi fok: egyszerû
Mennyiség: kb. 1 liter
Hozzávalók:
- 6-8 szem sárgabarack vagy kajszibarack (kb. 350g)
- 175g joghurt (kb. tejfölös pohárnyi, de lehet több)
- 400-500ml tej
- 20-25 szál levendula*
- 3 evõkanál méz
- 1 evõkanál porcukor* (ízlés szerint)
1. lépés
A barackokat megmossuk, félbevágjuk, majd vágott felükkel felfelé serpenyõbe tesszük, és 190 fokon kb. 10-15 percig sütjük. Én most nem elõmelegített sütõbe tettem, de kb. addig süssük míg a gyümölcs megpuhul, egy kicsit bugyogni kezd. De nem kell, hogy lekvár állaga legyen. Hagyjuk egy kicsit kihûlni.
2. lépés
Tegyük az összes hozzávalót a turmixgépbe. A levendula mennyiségét nehéz megadni, mert nem mindegyiken van egyenlõ mennyiségû virág, és nem minden szárról jön le minden kis virág. De én 25 szállal dolgoztam. Ha félünk vagy kevésbé szeretjük, akkor csökkentsünk a mennyiségen. Turmixoljuk össze.
Megjegyzések:
- Direkt sütöttem a barackot, ettõl egy kicsit más az íze, és most elég keményet kaptam. De ha puha a barack, akkor a sütés elhagyható.
- Most tettem hozzá kevés cukrot, de ezt csak kóstolás után tegyük. Ha elég édes a barack, akkor nem is kell, sõt a méz mennyisége is csökkenthetõ.
- Ha nem friss levendulát használunk, akkor egy kiskanálnyit tegyünk bele, vagy ha elõ tudunk készülni, és lágyabb ízeket akarunk, akkor egy-két evõkanállal tegyünk a tejbe, hagyjuk ázni legalább fél órán át, majd a leszûrt (levendulavirág nélküli) tejet adjuk a turmixhoz.
- Ilyenkor levendulát a belváros minden utcasarkán lehet kapni. Elég sokat, elég sok szituációban láttam már, így azt javaslom, hogy ezeket csak dísznek vegyük meg. Étkezési célra megbízható üzletbõl vagy árustól vásároljunk.