Heti tervezés

2014-04-26

sponsored links

Bármennyire is próbálom elõre megtervezni a heti programot (beleértve, hogy mikor mit fõzök), vannak hetek, amikor egyszerûen nem megy. Ez a hét tipikusan ilyen volt. Valahogy semmi nem jött össze. :) Így még egy gyors ebédet, vagy egy kenyérsütõgépes kenyeret sem tudtam összehozni. De sebaj, a következõ hét majd jobban sikerül. :)
Ezeket a rizsgolyókat egy jobb hetemen készítettem egy hétköznap este. Igazából nagyon látványos, de nem igényel vészesen sok munkát. :) Többféle receptet nézegettem, de végül a saját fejem után mentem persze megint. A rizses massza még egy kicsit nehezen áll így össze, nem mondom, hogy formázhatóság szempontjából tökéletes, ellenben nagyon finom lett. :) Vacsorára készítettem, de ebédre is tökéletes volt. :) Leheta spenót mennyiségét növelni egyébként, nekem ennyi állt csak a rendelkezésemre. :)

Spenótos rizsgolyók sültpaprikás paradicsommártással


Hozzávalók a rizsgolyókhoz:
- 15 dkg barna rizs
- 15 dkg spenót
- 1 tojás
- 5 dkg sajt (én cheddart használtam)
- 1/2 fej közepes vöröshagyma (kb. 5 dkg)
- 2 gerezd fokhagyma
- só, olívaolaj

Hozzávalók a mártáshoz:
- 1/2 fej közepes vöröshagyma (kb. 5 dkg)
- 30 dkg paradicsom
- 1 nagyobb kaliforniai paprika (kb. 7-8 dkg)
- néhány csepp Worchestershire szósz
- só, bors, olívaolaj
- oregánó, kakukkfû

A barna rizst kevés olajon lepirítjuk, majd kétszeres mennyiségû vízben kb. 45 perc alatt megfõzzük. Közben bekapcsolajuk a sütõt, elõmelegítjük 200 fokra. A paprikát megmossuk, szeletekre vágjuk, kevés olívaolajjal megkenjük. Sütõpapírral bélelt tepsire fektetjük a héjukkal felfelé, és 25 perc alatt megsütjük õket, míg a héjuk már megfeketedik. Közben alaposan lemossuk a spenótot, lecsepegtetjük és összetépkedjük. A hagymát egészen apróra felaprítjuk a fokhagymával együtt, majd kevés olívaolajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a spenótot, sóval, borssal fûszerezzük és addig sütjük, amíg a spenótlevelek összeesnek és a levelekbõl kijövõ víz elfõ róluk. Félretesszük hûlni.Idõközben a megfõtt rizshez keverjük a hagymás spenótot. Kóstoljuk meg, ha kell, még fûszerezhetjük.
A paprika is megsül idõközben, kivesszük, alufóliával lefedjük és 10 percig állni hagyjuk, utána lehúzzuk róla a héját. A sütõ hõmérsékletét 170 fokra (nem légkeveréses) levesszük. A langyosra hûlt spenótos rizshez adunk egy enyhén felvert tojást, a reszelt sajtot és gombócokat formázunk belõle. Ragadni fog, így ügyeskedni kell, hogy összenyomkodjuk a gombócokat. Sütõpapírral bélelt tepsire tesszük õket és 20-25 perc alatt megsütjük õket.
Közben befejezzük a mártást: a hagymát felaprítjuk, kevés olívaolajon megsütjük, majd hozzáadjuk a nagyobb darabokra vágott paradicsomot és felöntjük 1-1,5 dl vízzel. Kakukkfûvel, sóval, borssal, oregánóval fûszerezzük. 15 perc elteltével a paradicsom megfõ, a víz pedig elfõ róla. Ekkor hozzáadjuk a paprikát és botmixerrel pürésítjük.
Forrón vagy langyosan tálaljuk.





CH tartalom: 33 g CH/adag
Kalóriatartalom: 261 kcal/adag

Folytats a blogon ... flamcsi.blogspot.com/2014/04/heti-ter...

sponsored links

Keres?s