Herõke (csöröge fánk )
sponsored links
Nosztalgiázom, Nagymamám egyik nagy kedvencét vettem elõ a herõkét, amit vajling számra készített farsang idején, illetve minden olyan alkalommal, amikor sok vendég érkezett hozzá és nagyon kevés ideje maradt valami vendégvárót készíteni. Sokféleképp emlegetik országszerte eme csemegét, csöröge, herõke, barátfüle, egy a lényeg, az elkészítése nagyon egyszerû és az íze is nagyon finom, bárhogyan is nevezzük .
Hozzávalók
1 zacskó vaníliás cukor
csipet só
2-3 evõkanál tejföl
1 evõkanál rum
5 dkg cukor
4 tojássárgája
30 dkg liszt
bõven olaj a sütéshez
Elkészítés
1. A lisztet gyúródeszkára szitáljuk. Összekeverjük a cukorral és csipet sóval. Közepébe mélyedést nyomunk, majd beleütjük a tojások sárgáját. Hozzáadjuk a rumot, és annyi tejföllel gyúrjuk össze, hogy rugalmas tésztát kapjunk. 2. A tésztát folpackba csomagolva hûvös helyen 30 percig pihentetjük, majd lisztezett deszkán késfok vastagságúra nyújtjuk. 3. A tésztából éles késsel, vagy derelyevágóval 3-4 cm széles csíkokat vágunk, majd kb. 10 cm hosszú rombuszokra, vágjuk. A rombuszok közepét hosszúkásan bevágjuk. Az így keletkezett nyíláson a rombuszok két hegyes végét átbújtatjuk. 4. Az olajat magas serpenyõben 180 fokra felmelegítjük és a csörögét adagonként 3-4 perc alatt aranysárgára, sütjük. A fánkokat papírszalvétára szedjük, majd vaníliás cukorral meghintve kínáljuk.