Hentestokány
sponsored links
A tokány Erdélyi eredetû étel, abban különbözik a pörkölttõl, hogy a húst rostjaira merõlegesen, 4-6 cm-es csíkokra vágjuk. A hagymát nem pirítjuk meg, mind a pörkölthöz, hanem csak üvegesre pároljuk és fûszerként nem használunk hozzá paprikát, csak frissen õrölt borsot és majoránnát. A szaftja rövid és sûrû, rozsdásbarna színét pedig a paradicsomtól meg a borstól kapja. A tokányt saját levében, lassú tûzön pároljuk, és ha szükséges, fokozatosan csak egy kevés vizet adunk hozzá. Rengeteg variációja van a tokánynak, legismertebbek az erdélyi tokány marha- vagy birkahúsból, hentestokány sertéshúsból, heránytokány marha- és sertéshúsból meg sertésvesébõl vegyesen, vadásztokány vadhúsból, csirketokány tejszín vagy tejföl hozzáadásával.
Hentestokány lépésrõl lépésre
Hozzávalók: 60 dkg sertéscomb, 5 dkg füstölt szalonna, 1 hagyma, 2 cikk fokhagyma, 8 dkg sonka, 10 dkg ...