HATLAPOS, ÖTLAPOS
sponsored links
Most készitettem elõször hatlapos süteményt. Mivel féltem, hogy nem lesz elég a tészta óvatosságból csak 5 lapot készitettem, pedig a recept szerinti mennyiség elég lett volna, hát erre mondják, hogy minden kezdet nehéz.
A sütemény lehet, hogy macerásnak tünik, de mégse az, Az eredmény egy nagyon finom, könnyû, és nagyon kiadós nasi. Máskor is kiprobálom
Hozzávalók a tésztához
50 dkg liszt
8 dkg margarin
10 dkg porcukor
2 dl tej
1 csomag szalalkáli
Krém:
1 l tej
35 dkg cukor
6 púpozott ek liszt
5 dkg margarin
2 csomag vaníliás cukor
4 ek kakaópor (cukrozatlan)
Tetejére:
5 dkg margarin (olvasztott)
porcukor
Elkészítése:
A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd hozzáadjuk a porcukrot, és hozzáöntjük a tejben elkevert szalalkálit. Jól összegyúrjuk, hogy egy rugalmas tésztát kapjunk.
Hat egyenlõ részre osztjuk a tésztát, és hat cipót gyúrunk.
Egyenként tepsi nagyságúra (30 x 33 cm) kinyújtjuk a cipókat és a sütõpapírral bélelt tepsi hátulján egyesével megsütjük a tésztát. (Villával sütés elõtt szurkáljuk meg jól, hogy ne nagyon hólyagosodjon fel a tészta sütés közben.)
Kb. 190 fokon 7-9 perc alatt megsül. (Vigyázzunk, mert hamar megsül.)
Egy tálba beleöntjük a cukrot, a vaníliás cukrot, a lisztet és a kakaóport, majd a végén hozzáöntjük a 2 dl tejet. Jól összekeverjük.
A maradék tejet (8 dl) felteszünk forrni. Mikor már langyos a tej, akkor beleöntjük a kakaós masszát, és folytonos kevergetéssel sûrûre fõzzük. A tûzhelyrõl félrehúzzuk, és még a forró krémbe belekeverjük a 5 dkg margarint.
A még meleg (de nem forró) krémmel megkenjük a lapokat. (Legfelsõt nem kell.)
Hagyjuk puhulni,( legjobb ha elözõ nap készitjük el.) A tetejét lekenjük olvasztott margarinnal, mikor a margarin már megszáradt akkor megszórjuk porcukorral.
Tálalás elõtt téglalap alakúra igazitju és syeletekre vágjuk. Hûtõben tároljuk.
Forrás: receptneked