Hasábburgonya helyett karalábé a hústekercs mellé
sponsored links
Világéletemben szerettem a karalábét - sokáig kizárólag nyersen. Középiskolás koromban volt az iskolánknak egy nyári tábora, amit én - és még sokan mások - nagyon szerettem. Ott magunk gazdálkodtunk, mindent megtettünk, hogy a lehetõ legolcsóbban szerezzük be az alapanyagokat. Például elmentünk a közeli tsz-be (van, aki még tudja, mi az?) borsót, karalábét, krumplit szedni, felesben, ami azt jelenti, hogy fizetést nem kaptunk, de cserébe megkaptuk az ebédre valónkat. Természetesen nem mi magunk fõztünk, erre volt egy aranyos néni (talán még fiatalabb lehetett, mint én most), aki szuperül fõzött, de a kuktáskodást, mosogatást nekünk kellett vállalni. Egyszer éppen "konyhás" voltam, amikor a karalábéfõzelék került sorra. Sámlikon ültünk az udvaron, hámoztuk, daraboltuk a karalábét, én meg persze kóstolgattam is bõven, szerencsére volt elég. Aztán mikor az ebédre került sor, mondtam, hogy én már megettem az adagomat, megfõzve inkább nem kérem.
Aztán, pár évvel késõbb, kipróbáltam a töltött karalábét (ezért vettem a karalábévájót életem elsõ "nyugati" utazásán, mert valamiért akkoriban itthon nem volt, az elsõ próbáimkor egyszerû kiskanállal véstem a tölteléknek való helyet). Késõbb a nagyobb darabokból inkább egyszerûen csak húsgombócos karalábéfõzelék-féle volt/van, úgy is szeretem, hiszen mégiscsak más íze van, mint a natúr fõzeléknek. És ha jó kedvemben voltam, késõbb már a húslevesbõl is megettem, bár nem az a ...