Hasselbach cukkini
sponsored links
A nyár egyik közkedvelt zöldsége a cukkini, de szerencsére évszaktól függetlenül szinte bármikor kapható. Nem csak a zöld, de a nap sárga színben pompázó példányok is megszokottak a piacokon, sõt nem rég teljesen fehér színûvel is találkoztam már. A legízesebb azért a zöld, a sárgát inkább grill nyársakra szokták fûzni, mert nagyon mutatós. Egész nyáron gyakori fogás a konyhámban, semleges íze miatt változatosan elkészíthetõ, szinte minden maradékot hasznosítani tudunk vele. Én nagyon szeretem rántva is, töltve is, de most még ezeknél is egyszerûbb változatot hoztam. A Hasselbach burgonya mintájára készült, csak be kell irdalni, megtölteni füstölt sajttal és ízes szalonnával, betolni a sütõbe és megvárni míg ez a sok finomság mennyei fogássá lényegül át. Meleg nyári napokra jó választás ez a zöldség, alacsony kalória, de magas vitamin és ásványi anyag tartalma miatt jótékony hatású a szervezetre. Könnyû, tápláló, ízletes.
Hasselbach cukkini
Hozzávalók:
- 4 közepes, zsenge cukkini
- 10-15 dkg füstölt sajt
- 10 dkg bacon
- só
tetejére:
- 10 dkg reszelt cheddar vagy parmezán
Elkészítése:
- A cukkiniket megmossuk, megszárítjuk, ujjnyi vastagon beirdaljuk úgy, hogy az alja egyben maradjon.
- A bevágások mentén enyhén sózzuk, 1-1 szelet méretre vágott sajtot és bacont teszünk a nyílásokba.
- A cukkiniket sütõtálba ültetjük, kevés vizet öntünk alá, lefóliázzuk.
- Elõmelegített 200°C-os sütõben kb 25-30 percig sütjük, vagy amíg a cukkini megpuhul és a bacon ropogósra sül.
- Megszórjuk a tetejét cheddarral vagy parmezánnal, annyi idõre visszatoljuk a sütõbe, míg a sajt ráolvad a cukkinik tetejére.
- Azonnal tálaljuk, kevés zöld salátát is adhatunk mellé.