Harcso leves - grúz konyha

2012-04-10

sponsored links

 

Leves bárányhúsból, rizzsel és dióval, sok-sok szárított és friss zöld fûszerrel mindez az õsi Grúz konyha világszerte ismert étele a harcso.

A grúz konyha megõrizte egyedi arculatát, sajátosságait, mondhatjuk a legõsibb fõzési tradíciókkal rendelkezik. Változatosságát adják a szószok, a szárított fûszerek, a friss fûszernövények az  ételbe belefõzve, vagy a végén összevágva, rászórva és csokrokban a terített asztalra téve.

Ételeik fontos alkotóeleme a tkemali ez a vadszilvából, fûszerekkel készült savanykás ízesítõszer, vagy a gránátalma szirup. A hmeli-szuneli-nek nevezett szárított fûszerkeverék. Ennek vannak egyszerûbb és gazdagabb változatai. Alapvetõen szárított és porított bazsalikom, koriander, majoránna, a keverék teljes mennyiségének 1-2% -ban pirospaprika, és 0,1 % sáfrány. A teljes hmeli-szuneli ezeken kívül tartalmaz még, görögszénát, zellert, petrezselymet, borsikafüvet, mentát, és babérlevelet.
A grúz konyha jellemzõje a dió használata a levesektõl az édességekig.

Grúziában õsidõk óta elterjedt egy nagyon jó szokás, nevezetesen az év bármely szakában, az ebéd, és a vacsora mellé az asztalra kerülnek egészben a legkülönbözõbb jól megmosott zöldfûszerek (a szezontól függõen, petrezselyemzöldje, kapor, koriander zöldje, bazsalikom, zsázsa, menta, zöldhagyma, stb). A zöldekkel együtt feltálalnak egészben vagy nagyobb darabokra vágott nyers zöldségeket, mint retek, uborka, paradicsom, paprika, stb.  Ezek a zöldek díszítik az asztalt, és a leglényegesebb, hogy enzimekkel, vitaminokkal, nyomelemekkel gazdagítják a feltálalt ételeket. Ezekbõl  tetszés szerinti variációban ...


Folytats a blogon ... valodisafrany.blog.hu/2012/04/10/harc...

sponsored links

Keres?s