Haraszthy Pincészet- Etyeki borvidék

2017-03-30

sponsored links

Sokak fülében biztos ismerõsen cseng a következõ szlogen: "Etyek ? Budapest szõlõskertje". Ez a szlogen az ezredfordulóval újra feltámadni látszik. A gyönyörû fekvésû, Budapest szívétõl autóval csupán 30-40 percre található sváb településnek évszázadokra visszavezethetõ szõlõ-és bortermelõ hagyományai vannak. Korábban szinte minden sváb családnak volt saját szõlõje és bora, amit aztán a fõváros piacain adott el a borra oly nagyon szomjazó városiaknak.
A borvidék a meszes-löszös talajnak, hûvösebb, csapadékosabb klímának és javarészt fehér szõlõfajtáinak köszönhetõen egyre szebb és szebb borokkal büszkélkedhet. Frissesség, üdeség, ropogós savak, gyümölcsösség jellemzi a borokat legtöbbször.
A friss fehér borok mellett nagyon jól érzi magát a Pinot Noir szõlõfajta is, mely talán az egyetlen vörös szõlõfajta a borvidéken, mely valóban szépen tudja közvetíteni a terroir jellegét. Sokan mondják, és nem csak magyar, de francia szakemberek is, hogy az Etyek-Budai borvidék nagyon sokban hasonlít a híres francia Champagne borvidékre. Ezt a feltevést alátámasztja a borvidéken található számos minõségi pezsgõt elõállító borászati cég.

A pincészet kapcsolata Haraszthy Ágostonnal
Pincészet a Haraszthy nevet választotta, mert tisztelegni kívánt Haraszthy Ágoston elõtt mindazért, amit tett a szõlészet és borászat területén, mint Magyar ember. Nem vér szerinti vagy tulajdonosi kapcsolatról van szó, hanem megemlékezésrõl, és tisztelgésrõl. Haraszthy Ágoston példát állít elõttünk azzal, hogy a tradicionális vonásokat sikeresen keverte a modernnel. Kaliforniában tevékenykedett, és talán jobban elismert ott, mint idehaza. Újított, kísérletezett, és ezzel sikeresen vitte elõre a dolgokat. Hasonlót szeretnénk alkotni Etyeken a pincészetünkben, ahol a modern és újító szellem jól megfér a tradíció követésével.



A Haraszthy Vallejo Pincészet 1998-ban azért jött létre, hogy az etyeki Buda régió szõlõfajtáiból kitûnõ borokat készítsen. A Pincészet alapításánál nem csupán bortermelésre gondoltak, hanem arra is, hogy e hely a turizmus bázisául szolgáljon.
2005-ben a Haraszthy Vallejo befejezte azt az 5 éven át tartó építkezést, melynek eredményeként felépült az épületegyüttes, amely nem csupán bortermelõ berendezéseinknek és a bortartályoknak ad otthont, hanem a kóstoltató helyiséggel, az úgynevezett Lovagteremmel, a páratlan Cinnamon étteremmel, hatalmas terasszal és parkolóval vendégeink maradéktalan kényelmét is biztosítja.


Április 25. kedd 19:00
Haraszthy Pincészet borvacsora


Csodálatos Etyeki Haraszthy Pincészet borokat kóstolunk, hozzá illõ, ínyenc menüsor kíséretében,
a pincészet tulajdonos borászának szakértõ közremûködésével.



Istenhozottpohár: Sir Irsai 2016

Sauvignon Blanc 2016

Pinot Noir Rosé 2016

Öreghegy cuvée 2013

Chardonnay 2014

Pinot Noir 2015

Malbec 2013 



 

Szeretettel várjuk!

Szoljár Csaba üzletvezetõ, Haraszti Zsolt Chef  és a Solier Cafe csapata
 
 
 BIZTOSÍTSA HELYÉT ASZTALFOGLALÁSSAL!
06-20-396-55-12





A borvacsora ára 12.900,- Ft/ fõ




Biztosítsa a helyét, asztalfoglalással!
http://solier.website-pages.eu/page.php?pa=c4d98e51-9414-73f2-0a1d-5176a6f20b3f
  
 
 
 



 

Folytats a blogon ... solierwinefood.blogspot.com/2017/03/h...

sponsored links

Keres?s