Hamis pisztácia tekercs, tökmagliszttel
sponsored links
A tökmaglisztnek van egy áldásos tulajdonsága, álcázásra is használható! ;)
Ha kevés mandulaaromát adunk hozzá pisztácia, ha kicsit többet,
akkor marcipán ízeket idézhetünk lõ vele.
Így jöhetett létre az alábbi, egyszerû recept.
Asztalra kitevõs, család meg rájárós típusú, gyorsan elkapkodós süti!! ;)
Hozzávalók:
tészta:
25 dkg liszt
12, 5 dkg cukor
1 cs. vaníliás cukor
1 egész tojás
12, 5 dkg margarin
Krém:
2 ek. Batha -porta tökmagliszt
2 tk. mandula aroma
1 ek. cukor
7 ek. víz -ha szükséges tegyünk még,
a lényeg kenhetõ állagú legyen, de ne folyjon!
továbbá kb. 5 szem dió
olaj a kenéshez
egy maréknyi porcukor
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összedolgozzuk.
20 percre hûtõbe tesszük.
A krém hozzávalóit szintén összekeverjük.
A hûtõben pihent tésztát, alaposan lisztezett deszkán kinyújtjuk (kb. 2 cm-esre)
Megkenjük a krémmel, majd óvatosan feltekerjük.
A rudat a könnyebb kezelhetõség érdekébe, 2-3 részre vágjuk.
Folpackba csomagolva, 30 percre a fagyasztóba helyezzük.
A 30 perc letelte után, 1-1,5 cm -es szeleteket vágunk,
melyet sütõpapírral bélelt tepsibe tesszük, annyi távolságot hagyva,
hogy kényelmesen elférjenek a sütés közben történõ növögetés után is! :)
Olajjal megkenjük, majd tört dióval megszórjuk.
Elõmelegített sütõben, kb. 175 C°-on világosra sütjük.
melegen porcukorral meghintjük. :)
Tökmagliszt
Hidegen sajtolt tökmag õrleménye. Érdemes sütés-fõzéshez ezt használni, ha alacsony szénhidráttartalmú lisztet szeretnénk, de allergiásak vagyunk a diófélékre, és emiatt a mandula- és a gesztenyelisztet nem használhatjuk. A tökmagliszt nagy mennyiségû E-vitamintartalma miatt is jelentõs, ami segít kivédeni az érfal betegségeit, a szív- és az agymûködésre is jótékonyan hat, valamint rendszeresen fogyasztva a meddõségi tüneteket is javíthatja mind a férfiak, mind a nõk esetében. Terhes nõk és kisgyermekek, serdülõk számára is ajánlott a tökmagliszt, mivel fontos vasforrás is. Szervezetünk a fokozott növekedés idején több vasat igényel. A tökmagliszt magas magnéziumtartalma miatt jótékonyan hat az idegrendszeri folyamatokra is. Mind íze, mind illata igen jellegzetes, zöldes a színe, elsõsorban a receptek lisztmennyiségének harmadát, negyedét váltsuk ki vele. Kenyerek és péksütemények sütésére egyaránt alkalmas, de készíthetünk belõle pogácsát, lepényt is.