Hamis mexikói bableves
sponsored links
Törtem a fejem, mit is kéne készíteni, amihez felhasználhatnám a tegnap piacon beszerzett, jó ízes, húsos, hazai paradicsomokból párat.
Próbáltam a netes receptgyûjteményekben keresgélni, de elég nehézkes volt, a paradicsom túl gyakran elõforduló alapanyag, irgalmatlan mennyiségû receptbõl lehetett volna válogatni, totál a bõség zavara. Végül megakadt a szemem az Ízek és kultúrák elsõ mexikói konyhás kötetében a feketebableves receptjén.
A nevét csak azért nem tartottam meg, mert az itthoni készletek és a saját szokásaink mentén haladva a recept kissé átalakult, az elnevezés így már nem lenne autentikus. Feketebab helyett vörösbabot használtam, zsír helyett olívaolajat, a füstölt sajt pedig saját ötlet.
A leves finom, laktató, pikáns. Az ízeket (pl. a fehérbors és a chili mennyiségét) mindenki ízlése szerint alakíthatja.
Hozzávalók - 4-6 fõre:
5 közepes méretû paradicsom
75 dkg konzerv bab
4 evõkanál olívaolaj
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 kávéskanál só
2 kávéskanál oreganó
2 kávéskanál fûszerpaprika ...