Hamis krémes.
sponsored links
Elérkeztünk advent második vasárnapjához, és meggyújtottuk a második gyertyát is az adventi koszorún. Szép lassan behálózza a napjainkat a közelgõ karácsonyra való készülõdés, az ajándékok beszerzése, a menü összeállítása és a hozzávalók beszerzése, de a vasárnap nálunk mégiscsak a pihenésrõl szól. Az ebéd elfogyasztása után, pedig egy finom, krémes sütemény volt a desszert, melyet az ünnepi asztalon is feltálalhatunk. A napokban egy kedves olvasómmal váltottunk pár szót a "pudingos-tejfölös szelet" (recept itt található) kapcsán, és Ilona elmondta, hogy hasonló krémmel készíti a hamis krémest. Rögtön el is kértem a receptet, így lett ez a finom sütemény a mai desszertünk. A tésztája olyan finom, omlós, hogy pl. tortalapoknak is eltudom képzelni, és hamarosan ki is fogom próbálni.....
Mindenkinek kellemes Advent vasárnapot, és meghitt, várakozással teli napokat kívánok!
Hozzávalók a tésztához:
40 dkg liszt (Nagyi titka)
25 dkg Vénusz sütõmargarin
4 db tojássárga (nagy)
15 dkg porcukor
1 cs sütõpor
csipet só
1-2 ek hideg víz
A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, a sütõporral, majd szitáljuk egy tálba, adjuk hozzá a felkockázott, hideg margarint, majd kezdjük el összemorzsolni.
Amikor már kezd morzsalékos lenni, keverjük hozzá a porcukrot, majd adjuk hozzá a tojássárgát, egy evõkanál hideg vizet, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (gyúrás közben, ha túl száraz lenne, adjunk hozzá még egy kanál hideg vizet, de figyeljünk nehogy túl lágy legyen a tészta)
Ezután osszuk el két egyenlõ részre, majd az egyik tésztagombócot nyújtsuk ki 22x32 cm-es nagyságúra, és helyezzük bele a sütõpapírral kibélelt (v. kizsírozott, lisztezett) tepsibe.
A tepsiben lévõ tésztát, és a másik tésztagombócot is tegyük hideg helyre, míg elkészítjük a tölteléket.
Töltelék hozzávalói:
3 cs vaníliás pudingpor
4 cs vaníliás cukor
20 dkg porcukor
7 dl tej
4 db tojásfehérje (nagy)
5 dl tejföl (20%-os)
A vaníliás pudingport keverjük simára egy kevés hideg tejjel, majd keverjük hozzá a maradék tejet, és a porcukrot.
Ezután tegyük fel a tûzre, állandó keverés mellett fõzzük sûrûre, majd vegyük le a tûzrõl, és hûtsük ki, hogy éppen csak langyos legyen. (Én kevergetve hûtöttem ki, így szép sima lett a krém.)
Amikor a puding kihûlt, keverjük hozzá a vaníliás cukrot, és apránként a tejfölt, majd robotgéppel keverjük jó simára.
A tojásfehérjét egy csipet sóval verjük fel kemény habbá, majd apránként, fakanállal keverjük hozzá a pudinghoz.
Ezután a tepsiben lévõ tésztára egyenletesen kanalazzuk rá a habos pudingot, majd nyújtsuk ki a másik tésztalapot, és óvatosan helyezzük a puding tetejére. (egy hústûvel böködjük meg több helyen mielõtt a sütõbe tennénk)
Helyezzük be elõmelegített sütõbe, majd közepes hõmérsékleten 35-40 perc alatt süssük szép világos zsemleszínûre a tésztát. (Én légkeverésnél 160 fokon, 35 percig sütöttem)
A sütõbõl kivéve a tepsiben hagyjuk hûlni, majd a sütõpapírral együtt, emeljük át egy rácsra, és hûtsük ki teljesen. (ha zsírozott, lisztezett tepsibe sütöttük, akkor abban hagyjuk teljesen kihûlni!!!)
Tálalás elõtt ízlés szerint szórjuk meg a süteményt porcukorral, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. Hûtõben, vagy hideg helyen, sütés után még 1-2 napig tárolhatjuk.
FOODYNY is szívesen oszt meg tõlem tartalmat!