Hamis gesztenyeszelet.
sponsored links
Advent harmadik vasárnapjához érkeztünk, az adventi koszorún meggyújtottuk a harmadik gyertyát, és már csak egy hét van hátra karácsonyig. Az aprósütemények már szépen sorakoznak a polcon, így kezdetét veszi nálam a krémes sütemények, torták készítése. A mai napra pl. egy egyszerû krémes süteményt sütöttem, melynek mint a neve is mutatja "hamis gesztenyeszelet" mert még a közelében sem volt a gesztenye, a krém íze mégis arra emlékeztet. Sõt, lehet elsõ olvasásra kicsit furcsának tûnhet hogy a krémbe a darált dió mellett, fõtt krumpli is került, de nem elírás, valóban krumplival készült. Persze azért lehetõleg jó minõségû krumplit válasszunk, ha egy kicsit kásásabb az sem baj..... Én pl. sárga krumplit vettem, és nagyon finom vele a krém. Az ünnepek elõtt már pár nappal megsüthetjük ezt a süteményt, mert minél tovább áll, az ízek annál jobban összeérnek, és aki nem tudja hogy mi is került a krémbe, az biztosra veszi, hogy gesztenye.
Mindenkinek kellemes Advent vasárnapot, és meghitt, várakozással teli napokat kívánok!
Tészta hozzávalói 22x32 cm-es tepsihez:
25 dkg liszt (Nagyi titka)
5 dkg Vénusz margarin (vanília ízû)
10 dkg porcukor
1 ek méz
1 kk szódabikarbóna
1 db tojás (nagy)
1-2 ek víz (hideg)
csipet só
A lisztet keverjük össze a szódabikarbónával és egy csipet sóval, majd szitáljuk egy tálba.
Ezután adjuk hozzá a felkockázott margarint, morzsoljuk össze, majd keverjük hozzá a porcukrot.
Ezután csináljunk a közepébe egy mélyedést, kanalazzuk bele a mézet, üssük bele a tojást, adjunk hozzá egy evõkanál hideg vizet, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (Ha szükséges, gyúrás közben még adhatunk hozzá egy pici vizet, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk.)
Az összegyúrt tésztát osszuk el kétfelé, és az egyik tésztagombócot nyújtsuk ki tepsi méretûre, majd helyezzük egy zsírozott, lisztezett tepsi hátára. (Én enyhén lisztezett sütõpapíron nyújtottam tepsi méretûre, majd a papírral együtt tettem a tepsi hátára és úgy sütöttem meg.)
Helyezzük be elõmelegített sütõbe, majd közepes hõmérsékleten kb. 6-8 perc alatt süssük világos zsemleszínûre. (Én légkeverésnél 160 fokon, 6 percig sütöttem.)
A sütõbõl kivéve helyezzük a sütõpapírral együtt egy rácsra a tésztalapot, majd úgy hûtsük ki.
A másik tésztagombóccal is így járjunk el.
Hozzávalók a töltelékhez:
25 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
25 dkg Rama margarin
50 dkg fõtt krumpli (pl. sárga krumpli)
20 dkg darált dió
0,5 dl rum
A krumplit enyhén sós vízben fõzzük meg, majd szûrjük le, és egy krumplinyomón, még forrón nyomjuk át, majd hûtsük ki teljesen.
A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a felkockázott puha margarint, majd keverjük jó habosra.
Ezután elõször keverjük hozzá az áttört, kihûtött krumplit, majd a darált diót, a rumot, és szintén keverjük jó habosra.
A tepsit amelyiknek a hátán megsütöttük a lapokat, béleljük ki sütõpapírral, majd helyezzük bele az egyik tésztalapot.
Ezután egyenletesen kenjük rá a krémet, majd helyezzük rá a másik tésztalapot, és a tenyerünkkel óvatosan nyomkodjuk egy kicsit le.
Csokoládémáz hozzávalói:
3 púpozott ek kakaó (holland kakaó)
4 púpozott ek porcukor
10 dkg Rama margarin
3-4 ek víz
Egy serpenyõbe olvasszuk fel a margarint, adjuk hozzá a porcukrot, a kakaót, és a vizet. (egy keverhetõ masszát kell kapni, így ha szükséges akkor még egy pici vizet öntsünk hozzá)
Ezután tegyük vissza a tûzre, majd addig fõzzük, míg szép sima és fényes masszát kapunk. (Nem kell felforralni!!!)
Ekkor vegyük le a tûzrõl, majd állandó keverés mellett, hûtsük éppen csak langyosra.
A tepsiben lévõ sütemény tetején egyenletesen kenjük el a mázat, majd tegyük pár órára, vagy egész éjszakára hideg helyre, hogy a máz kellõen megdermedjen.
Érdemes a süteményt már elõzõ nap elkészíteni, mert így a máznak van ideje megszáradni, és az ízek is jobban összeérnek.
Tálalás elõtt ízlés szerint szeleteljük fel a süteményt, és úgy kínáljuk. Hûvös helyen pár napig tárolhatjuk, sõt minél tovább áll, annál finomabb, gesztenyeízû lesz a krém.