Hamburger-torta egyszerûen
sponsored links
KĂ©pzeljetek el a fĂ©rfiembert, aki az elmĂșlt mĂĄsfĂ©l Ă©vben, hogy ha megkĂ©rdeztem tĂ”le, hogy ?Mit ennĂ©l, drĂĄgĂĄm??, 100-bĂłl 99-szer azt vĂĄlaszolta, hogy hamburgert! A maradĂ©k 1 esetben csak annyit mondott, hogy marhahĂșst! Gondolom nem volt nehĂ©z elkĂ©pzelni, hiszen elĂ©g sok hasonlĂł egyed szaladgĂĄl a vilĂĄgban, plĂĄne miĂłta itthon is robbant a hamburger-gasztrobomba. KĂ©szĂŒlt mĂĄr mindenfĂ©le toplista a budapesti hamburgerezĂ”krĂ”l, van mĂĄr burgerblog is, Ă©s szerintem nincs kerĂŒlet Budapesten, amiben ne lenne 1-2 hamburgerezĂ” hely. Mondanom sem kell, hogy emlĂtett toplistĂĄk lelĂ”helyei Ă©s a burgerblog el vannak mentve a kedvencek közĂ© az Ă©n kis drĂĄgĂĄm telefonjĂĄban.
Sokat nem kellett gondolkodnom a tortĂĄn, amikor mĂĄr közeledtĂŒnk a szĂŒlinapja felĂ©. Viszonylag egyszerĂ» kĂ©rdĂ©s volt, hogy milyen tortĂĄt csinĂĄlok: Hamburger-tortĂĄt, termĂ©szetesen. ElsĂ” gondolatra megijedtem, hogy jesszusmĂĄria, hĂĄt hogy fogok elkĂ©szĂteni egy hamburgert, de mint ĂĄltalĂĄban, ha az elsĂ” felindulĂĄsombĂłl lenyugszom, tisztul a kĂ©p, Ă©s mĂĄris nem tĂ»nik olyan ijesztĂ”nek a feladat. Ăgy prĂłbĂĄltam vĂ©giggondolni, hogy az egyes alkotĂłelemeket mibĂ”l lehetne elkĂ©szĂteni, Ă©s a vĂ©gĂ©re rĂĄjöttem, hogy ez egyĂĄltalĂĄn nem bonyolult, semmilyen spĂ©ci eszköz nem kell hozzĂĄ. Ăs bĂĄr a blog nem formatortĂĄkrĂłl szĂłl, de Ășgy gondolom, hogy sokak kerĂŒlhetnek mĂ©g hamburgertorta-közeli helyzetbe, Ăgy jĂłl jön egy kĂ©t jĂł tanĂĄcs, tapasztalat.
Jöjjenek az alkotóelemek:
Zsemle, buci = kefĂres piskĂłta, mĂĄzzal a tetejĂ©n, szezĂĄmmaggal szĂłrva
HĂșspogĂĄcsa = kĂłkuszgolyĂłmassza
Majonéz = mascarponekrém
Ketchup = mĂĄlnalekvĂĄr (vagy pirosra szĂnezett mascarponekrĂ©m is lehet)
Paradicsom, sajt, salĂĄta = marcipĂĄn, fondant
Låssuk kicsit részletesebben:
1., Hamburgerzsemle (26 cm-es tortaformĂĄhoz)
PiskĂłtĂĄt sĂŒtĂŒnk, egy nagyon egyszerĂ», kevert vĂĄltozatot. A sĂŒtĂ”t elĂ”melegĂtjĂŒk 175 fokra, Ă©s sĂŒtĂ”papĂrral kibĂ©leljĂŒk a tortaforma aljĂĄt. A tĂ©sztĂĄhoz pedig csak összekeverjĂŒk a következĂ”ket egy nagy tĂĄlban, kĂ©zi habverĂ”vel, ilyen sorrendben:
MĂ©rĂ”edĂ©nykĂ©nt a kefĂrespoharat hasznĂĄljuk!
2 kis pohĂĄr kefĂr (kb. 150-170 g / pohĂĄr)
4 egész tojås
2 pohĂĄr cukor
2 cs. vanillincukor
3/4 pohĂĄr Ă©tolaj
4 pohĂĄr finomliszt ? benne elkeverve 2 zacskĂł sĂŒtĂ”por
A masszĂĄt a tortaformĂĄba öntjĂŒk, Ă©s 30-40 percig sĂŒtjĂŒk. Ha Ășgy lĂĄtjuk, hogy nagyon barnul a teteje, az mĂ©g nem tragĂ©dia, sĂ”t! A hamburgerzsemlĂ©nek kĂŒlönösen jĂłt tesz, ha megbarnul a teteje. Ha a vĂ©gefelĂ© mĂĄr nem egĂ©szsĂ©gesen barnulna, akkor kapcsoljuk lejjebb a sĂŒtĂ”t 10 fokkal, majd tĂ»prĂłbĂĄval ellenĂ”rizzĂŒk.
Ha megsĂŒlt fĂ©lretesszĂŒk hĂ»lni, majd kĂ©t lapba vĂĄgjuk.
2., HĂșspogĂĄcsa
Ehhez is csak egy nagy tĂĄlra Ă©s a kezĂŒnkre lesz szĂŒksĂ©g. Minden összegyĂșrunk, hogy egy jĂłl formĂĄzhatĂł, nem morzsĂĄlĂłdĂł masszĂĄt kapjunk. Ezt a hozzĂĄadott tejjel tudjuk szabĂĄlyozni, lassankĂ©nt adagoljuk.
500 g darålt keksz (készen is lehet kapni, nem kell vele szenvedni:))
5 dkg vaj (szobahÔmérsékleten)
5 dkg Rama (szobahÔmérsékleten)
5 dkg cukrozatlan kakĂłpor
20 dkg porcukor
rumaroma
fél narancs leve és héja
1-2 dl tej
Ha mĂĄr jĂł a masszĂĄnk, tegyĂŒk egy ĂłrĂĄra a hĂ»tĂ”be, hogy összeĂĄlljon, majd nyĂșjtsuk kis egy kb. 26 cm-es körnek. A tortaforma aljĂĄval segĂthetĂŒnk magunknak, az a jĂł, ha egy kicsit majd tĂșllĂłg a piskĂłta aljĂĄn, tehĂĄt kilĂłg a husi a zsemlĂ©bĂ”l. Ha a szĂ©le kicsit megreped, nem gond. Nem kell szabĂĄlyosnak lennie, gondoljunk csak egy igazi hĂșspogĂĄcsĂĄra! Ha kĂ©sznek nyilvĂĄnĂtjuk a husinkat, akkor fogjunk egy hurkapĂĄlcikĂĄt, vagy kötĂ”tĂ»t, vagy bĂĄrmi ilyesmi alakĂș tĂĄrgyat, Ă©s nyomkodjunk a hĂșspogĂĄcsĂĄba rĂĄcsnyomokat. TudjĂĄtok, amikor tĂ»zön sĂŒtĂ”tt hamburgerrĂ”l van szĂł, mindig belenyomĂłdik a sĂŒtĂ”rĂĄcs a hĂșsba. Ăn mĂ©g annyival spĂ©keltem meg a husit, hogy fekete gĂ©lfestĂ©kkel kis foltokat nyomtam a pogĂĄcsa szĂ©lĂ©re egy ecset segĂtsĂ©gĂ©vel. AmĂșgy simĂĄn az ujjunkkal is lehet, Ă©s elĂ©g csak a szĂ©lĂ©re, hiszen csak az fog lĂĄtszĂłdni, kilĂłgni, fölöslegesen ne festĂ©kezzĂŒnk.
3., Ketchup ? majonéz
A ketchupot egyszerĂ»en mĂĄlnalekvĂĄrral helyettesĂtettem, Ă©s azt kell mondjam, hogy szuper döntĂ©s volt. A piskĂłta is masszĂv, a ?husi? is masszĂv, nagyon jĂłt tett az ĂzösszhatĂĄsnak a mĂĄlnalekvĂĄr.
A majonĂ©z pedig  250 g mascarpone kikeverve porcukorral, majd fellazĂtva 1,5 dl felvert tejszĂnhabbal.
4., SalĂĄta ? paradicsom ? sajt
Ezeket az összetevĂ”ket marcipĂĄnbĂłl formĂĄztam. TermĂ©szetesen fondantbĂłl (cukormassza) is lehet, de mi azt nem szeretjĂŒk annyira, a marcipĂĄn viszont finom is! VehetĂŒnk mĂĄr elĂ”re szĂnezett marcipĂĄnt is (zöld; sĂĄrga-narancssĂĄrga; piros), de a natĂșr marcipĂĄnt is szĂ©pen meg lehet szĂnezni gĂ©lfestĂ©kkel. Ăn legalĂĄbbis ezt hasznĂĄltam: Wilton leaf green, rubby red, naranja.
A zöld marcipĂĄnt kinyĂșjtottam, majd 5 cm szĂ©les csĂkokat vĂĄgtam belĂ”le. A csĂk egyik szĂ©lĂ©t elkezdtem az ujjaimmal elvĂ©konyĂtani, szakszĂłval ?nyomigĂĄlni? a lĂ©nyeg az, hogy a szĂ©le fodros legyen, nĂ©hol pedig összecsĂptem, egy-egy hullĂĄmot egymĂĄsra hajtottam. A salĂĄtĂĄban ugye az a jĂł, hogy nem szabĂĄlyos.
A sajt mĂ©g szintĂ©n egy nagyon egyszerĂ» dolog. KinyĂșjtjuk a sĂĄrgĂĄs-narancssĂĄrgĂĄs marcipĂĄnt kb fĂ©l cm vastagra, majd egy vonalzĂł segĂtsĂ©gĂ©vel hĂĄromszögeket vĂĄgunk. A sajttal is Ășgy kell gondolkodnunk, hogy csak a hĂĄromszögek sarkai lĂĄtszanak majd ki a tortĂĄbĂłl, ezĂ©rt nem kell egy egĂ©sz nĂ©gyzetlap, ami befedi a hĂșspogĂĄcsĂĄt, mint a valĂłsĂĄgban.
Amennyire egyszerĂ» volt a salĂĄta meg a sajt, annyira gyĂ»lt meg a bajom a kis nyamvadt paradicsomokkal. KivĂĄgtam a piros marcipĂĄnbĂłl (fĂ©l cm vastag) kis fĂ©lköröket, majd a körvonal szĂ©lĂ©tĂ”l kicsit beljebb karcoltam egy vonalat, hogy ez legyen a paradicsomkarika szĂ©le. De ettĂ”l mĂ©g sehogysem nĂ©zett ki. Mivel nyersen kifejezetten utĂĄlom a paradicsomot Ă©s nem tudom megenni, ezĂ©rt a neten kutakodtam Ă©rtelmes google fĂ©nykĂ©p utĂĄn, hogy vajon hogy is nĂ©zhet ki egy szelet paradicsom igazĂĄbĂłl. (nemĂ©rkiröhögni) Ăgy jutottam arra a megoldĂĄsra, hogy kelleni fog a belsejĂ©be a kicsit vilĂĄgosabb paradicsomhĂșs meg a magok. EzĂ©rt egy kis darab natĂșr marcipĂĄnt elkezdtem az ujjaim között hajszĂĄlvĂ©konyra nyomogatni, majd kiszakĂtottam belĂ”le egy V mintĂĄt, majd ezt nyomkodtam a paradicsomszeletkĂ©re. RemĂ©lem Ă©rthetĂ” Ăgy, de itt is az a lĂ©nyeg, hogy a paradicsom közepĂ©n legyen egy vilĂĄgosabb rĂ©sz, amit a paradicsomevĂ”k biztosan be tudnak azonosĂtani, hogy melyik rĂ©sze. A baj csak az volt, hogy a natĂșr szĂn nagyon elĂŒtött, Ăgy az ujjammal, pecsĂ©telĂ”sen megfestettem piros festĂ©kkel ezt is, Ăgy mĂĄr beleillett a paradicsomkoncepciĂłba. HurrĂĄ!
A magokat Ășgy csinĂĄltam, hogy a sajtnak szĂĄnt narancssĂĄrgĂĄs marcipĂĄnbĂłl egĂ©szen ici-pici darabokat csippentettem a körmömmel, majd az ujjaim között megsodortam, Ă©s rĂĄragasztottam a paradicsomkarikĂĄra. Ha ezzel nem szeretnĂ©nk sokat nyĂ»glĂ”dni, akkor hasznĂĄljunk szezĂĄmmagot, a zsemle miatt Ășgyis szĂŒksĂ©g lesz rĂĄ.
A hamburger összerakåsa következik:
A piskĂłtakarika aljĂĄt megkentem baracklekvĂĄrral, csak hogy ne legyen szĂĄraz. Majd a szĂ©lĂ©re applikĂĄltam a salĂĄtafoszlĂĄnyokat Ă©s Ășgy rendeztem, hogy a salĂĄta szĂ©le tĂșllĂłgjon egy kicsit a zsemlĂ©n, hiszen lĂĄtszania kell majd akkor is, ha mĂĄr meg van pakolva a hamburger minden földi jĂłval.
Ezutån a salåta közötti középrészt megkentem a mascarponekrémmel, egészen a salåta kezdetéig, majd målnalekvårt is halmoztam rå.
Erre jött a hĂșs. PrĂłbĂĄljuk Ășgy elrendezni, hogy a hĂșs alĂłl kilĂĄtsszon a salĂĄta, Ă©s csepegtethetĂŒnk egy kis mascarponekrĂ©met is a hĂșs Ă©s a salĂĄta közĂ©, mintha kicsöpögne a majonĂ©z.
A hĂșst megkenjĂŒk Ășjabb mascarponekrĂ©mmel Ă©s mĂĄlnalekvĂĄrral, de csak közĂ©pen, hiszen a szĂ©lĂ©re jön a sajt Ă©s a paradicsom. RendezgessĂŒk el ezeket is, Ășgy, hogy kilĂĄtszĂłdjon majd, tehĂ©t a husi szĂ©lĂ©re tegyĂŒk.
A vĂ©gĂ©n következhet a zsemle teteje, aminek a szĂ©lĂ©rĂ”l Ă©n levĂĄgtam egy 1 cm-es sĂĄvot, hogy kisebb legyen. Ha enĂ©lkĂŒl tettem volna fel a tetejĂ©t, akkor semmi nem lĂĄtszott volna a hĂșsbĂłl, a sajtbĂłl meg a paradicsombĂłl. Ezt persze legközelebb mĂĄr elegĂĄnsabban fogom megoldani: a bekevert piskĂłta fele megy  a 26 cm-es formĂĄba, a mĂĄsik fele pedig a 24 cm-esbe.
Ha mĂĄr ekkora projektbe fogunk, ne elĂ©gedjĂŒnk meg fĂ©lmegoldĂĄsokkal. Nem kispĂĄlyĂĄztam Ă©n sem, Ășgyhogy kellett mĂ©g a zsemle tetejĂ©re szezĂĄmmag?.meg persze az is jĂłl jött, hogy legyen fĂ©nyes, mĂĄzas a zsemle teteje, ne csak olyan sima piskĂłtĂĄs.
Egy kis edényben feltettem a gåzra 1 ek. mézet, 2 ek. baracklekvårt, 1 ek. barnacukrot, és folyamatosan kevergettem. Egy szilikonecsettel megkentem a piskóta (zsemle!) tetejét, majd megszórtam a szezåmmaggal.
Voilå! Kész a remekmû! Lehet, hogy idÔigényes, mert azt nem mondom, hogy nem, de minden munkåt megér a sok csodålkozó, mosolygó arc!  Gyertek a facebookra is, ahol megmutatom, hogy eszik az igazån profik ezt a tortåt!
Epres Oreo torta
Oreo-s brownie torta
Dupla Oreos csokitorta ? egyszerûbb, mint gondolnåd
MĂ©zeskalĂĄcsmuffin karĂĄcsonyi dĂszĂtĂ©ssel
Sokat nem kellett gondolkodnom a tortĂĄn, amikor mĂĄr közeledtĂŒnk a szĂŒlinapja felĂ©. Viszonylag egyszerĂ» kĂ©rdĂ©s volt, hogy milyen tortĂĄt csinĂĄlok: Hamburger-tortĂĄt, termĂ©szetesen. ElsĂ” gondolatra megijedtem, hogy jesszusmĂĄria, hĂĄt hogy fogok elkĂ©szĂteni egy hamburgert, de mint ĂĄltalĂĄban, ha az elsĂ” felindulĂĄsombĂłl lenyugszom, tisztul a kĂ©p, Ă©s mĂĄris nem tĂ»nik olyan ijesztĂ”nek a feladat. Ăgy prĂłbĂĄltam vĂ©giggondolni, hogy az egyes alkotĂłelemeket mibĂ”l lehetne elkĂ©szĂteni, Ă©s a vĂ©gĂ©re rĂĄjöttem, hogy ez egyĂĄltalĂĄn nem bonyolult, semmilyen spĂ©ci eszköz nem kell hozzĂĄ. Ăs bĂĄr a blog nem formatortĂĄkrĂłl szĂłl, de Ășgy gondolom, hogy sokak kerĂŒlhetnek mĂ©g hamburgertorta-közeli helyzetbe, Ăgy jĂłl jön egy kĂ©t jĂł tanĂĄcs, tapasztalat.
Jöjjenek az alkotóelemek:
Zsemle, buci = kefĂres piskĂłta, mĂĄzzal a tetejĂ©n, szezĂĄmmaggal szĂłrva
HĂșspogĂĄcsa = kĂłkuszgolyĂłmassza
Majonéz = mascarponekrém
Ketchup = mĂĄlnalekvĂĄr (vagy pirosra szĂnezett mascarponekrĂ©m is lehet)
Paradicsom, sajt, salĂĄta = marcipĂĄn, fondant
Låssuk kicsit részletesebben:
1., Hamburgerzsemle (26 cm-es tortaformĂĄhoz)
PiskĂłtĂĄt sĂŒtĂŒnk, egy nagyon egyszerĂ», kevert vĂĄltozatot. A sĂŒtĂ”t elĂ”melegĂtjĂŒk 175 fokra, Ă©s sĂŒtĂ”papĂrral kibĂ©leljĂŒk a tortaforma aljĂĄt. A tĂ©sztĂĄhoz pedig csak összekeverjĂŒk a következĂ”ket egy nagy tĂĄlban, kĂ©zi habverĂ”vel, ilyen sorrendben:
MĂ©rĂ”edĂ©nykĂ©nt a kefĂrespoharat hasznĂĄljuk!
2 kis pohĂĄr kefĂr (kb. 150-170 g / pohĂĄr)
4 egész tojås
2 pohĂĄr cukor
2 cs. vanillincukor
3/4 pohĂĄr Ă©tolaj
4 pohĂĄr finomliszt ? benne elkeverve 2 zacskĂł sĂŒtĂ”por
A masszĂĄt a tortaformĂĄba öntjĂŒk, Ă©s 30-40 percig sĂŒtjĂŒk. Ha Ășgy lĂĄtjuk, hogy nagyon barnul a teteje, az mĂ©g nem tragĂ©dia, sĂ”t! A hamburgerzsemlĂ©nek kĂŒlönösen jĂłt tesz, ha megbarnul a teteje. Ha a vĂ©gefelĂ© mĂĄr nem egĂ©szsĂ©gesen barnulna, akkor kapcsoljuk lejjebb a sĂŒtĂ”t 10 fokkal, majd tĂ»prĂłbĂĄval ellenĂ”rizzĂŒk.
Ha megsĂŒlt fĂ©lretesszĂŒk hĂ»lni, majd kĂ©t lapba vĂĄgjuk.
2., HĂșspogĂĄcsa
Ehhez is csak egy nagy tĂĄlra Ă©s a kezĂŒnkre lesz szĂŒksĂ©g. Minden összegyĂșrunk, hogy egy jĂłl formĂĄzhatĂł, nem morzsĂĄlĂłdĂł masszĂĄt kapjunk. Ezt a hozzĂĄadott tejjel tudjuk szabĂĄlyozni, lassankĂ©nt adagoljuk.
500 g darålt keksz (készen is lehet kapni, nem kell vele szenvedni:))
5 dkg vaj (szobahÔmérsékleten)
5 dkg Rama (szobahÔmérsékleten)
5 dkg cukrozatlan kakĂłpor
20 dkg porcukor
rumaroma
fél narancs leve és héja
1-2 dl tej
Ha mĂĄr jĂł a masszĂĄnk, tegyĂŒk egy ĂłrĂĄra a hĂ»tĂ”be, hogy összeĂĄlljon, majd nyĂșjtsuk kis egy kb. 26 cm-es körnek. A tortaforma aljĂĄval segĂthetĂŒnk magunknak, az a jĂł, ha egy kicsit majd tĂșllĂłg a piskĂłta aljĂĄn, tehĂĄt kilĂłg a husi a zsemlĂ©bĂ”l. Ha a szĂ©le kicsit megreped, nem gond. Nem kell szabĂĄlyosnak lennie, gondoljunk csak egy igazi hĂșspogĂĄcsĂĄra! Ha kĂ©sznek nyilvĂĄnĂtjuk a husinkat, akkor fogjunk egy hurkapĂĄlcikĂĄt, vagy kötĂ”tĂ»t, vagy bĂĄrmi ilyesmi alakĂș tĂĄrgyat, Ă©s nyomkodjunk a hĂșspogĂĄcsĂĄba rĂĄcsnyomokat. TudjĂĄtok, amikor tĂ»zön sĂŒtĂ”tt hamburgerrĂ”l van szĂł, mindig belenyomĂłdik a sĂŒtĂ”rĂĄcs a hĂșsba. Ăn mĂ©g annyival spĂ©keltem meg a husit, hogy fekete gĂ©lfestĂ©kkel kis foltokat nyomtam a pogĂĄcsa szĂ©lĂ©re egy ecset segĂtsĂ©gĂ©vel. AmĂșgy simĂĄn az ujjunkkal is lehet, Ă©s elĂ©g csak a szĂ©lĂ©re, hiszen csak az fog lĂĄtszĂłdni, kilĂłgni, fölöslegesen ne festĂ©kezzĂŒnk.
3., Ketchup ? majonéz
A ketchupot egyszerĂ»en mĂĄlnalekvĂĄrral helyettesĂtettem, Ă©s azt kell mondjam, hogy szuper döntĂ©s volt. A piskĂłta is masszĂv, a ?husi? is masszĂv, nagyon jĂłt tett az ĂzösszhatĂĄsnak a mĂĄlnalekvĂĄr.
A majonĂ©z pedig  250 g mascarpone kikeverve porcukorral, majd fellazĂtva 1,5 dl felvert tejszĂnhabbal.
4., SalĂĄta ? paradicsom ? sajt
Ezeket az összetevĂ”ket marcipĂĄnbĂłl formĂĄztam. TermĂ©szetesen fondantbĂłl (cukormassza) is lehet, de mi azt nem szeretjĂŒk annyira, a marcipĂĄn viszont finom is! VehetĂŒnk mĂĄr elĂ”re szĂnezett marcipĂĄnt is (zöld; sĂĄrga-narancssĂĄrga; piros), de a natĂșr marcipĂĄnt is szĂ©pen meg lehet szĂnezni gĂ©lfestĂ©kkel. Ăn legalĂĄbbis ezt hasznĂĄltam: Wilton leaf green, rubby red, naranja.
A zöld marcipĂĄnt kinyĂșjtottam, majd 5 cm szĂ©les csĂkokat vĂĄgtam belĂ”le. A csĂk egyik szĂ©lĂ©t elkezdtem az ujjaimmal elvĂ©konyĂtani, szakszĂłval ?nyomigĂĄlni? a lĂ©nyeg az, hogy a szĂ©le fodros legyen, nĂ©hol pedig összecsĂptem, egy-egy hullĂĄmot egymĂĄsra hajtottam. A salĂĄtĂĄban ugye az a jĂł, hogy nem szabĂĄlyos.
A sajt mĂ©g szintĂ©n egy nagyon egyszerĂ» dolog. KinyĂșjtjuk a sĂĄrgĂĄs-narancssĂĄrgĂĄs marcipĂĄnt kb fĂ©l cm vastagra, majd egy vonalzĂł segĂtsĂ©gĂ©vel hĂĄromszögeket vĂĄgunk. A sajttal is Ășgy kell gondolkodnunk, hogy csak a hĂĄromszögek sarkai lĂĄtszanak majd ki a tortĂĄbĂłl, ezĂ©rt nem kell egy egĂ©sz nĂ©gyzetlap, ami befedi a hĂșspogĂĄcsĂĄt, mint a valĂłsĂĄgban.
Amennyire egyszerĂ» volt a salĂĄta meg a sajt, annyira gyĂ»lt meg a bajom a kis nyamvadt paradicsomokkal. KivĂĄgtam a piros marcipĂĄnbĂłl (fĂ©l cm vastag) kis fĂ©lköröket, majd a körvonal szĂ©lĂ©tĂ”l kicsit beljebb karcoltam egy vonalat, hogy ez legyen a paradicsomkarika szĂ©le. De ettĂ”l mĂ©g sehogysem nĂ©zett ki. Mivel nyersen kifejezetten utĂĄlom a paradicsomot Ă©s nem tudom megenni, ezĂ©rt a neten kutakodtam Ă©rtelmes google fĂ©nykĂ©p utĂĄn, hogy vajon hogy is nĂ©zhet ki egy szelet paradicsom igazĂĄbĂłl. (nemĂ©rkiröhögni) Ăgy jutottam arra a megoldĂĄsra, hogy kelleni fog a belsejĂ©be a kicsit vilĂĄgosabb paradicsomhĂșs meg a magok. EzĂ©rt egy kis darab natĂșr marcipĂĄnt elkezdtem az ujjaim között hajszĂĄlvĂ©konyra nyomogatni, majd kiszakĂtottam belĂ”le egy V mintĂĄt, majd ezt nyomkodtam a paradicsomszeletkĂ©re. RemĂ©lem Ă©rthetĂ” Ăgy, de itt is az a lĂ©nyeg, hogy a paradicsom közepĂ©n legyen egy vilĂĄgosabb rĂ©sz, amit a paradicsomevĂ”k biztosan be tudnak azonosĂtani, hogy melyik rĂ©sze. A baj csak az volt, hogy a natĂșr szĂn nagyon elĂŒtött, Ăgy az ujjammal, pecsĂ©telĂ”sen megfestettem piros festĂ©kkel ezt is, Ăgy mĂĄr beleillett a paradicsomkoncepciĂłba. HurrĂĄ!
A magokat Ășgy csinĂĄltam, hogy a sajtnak szĂĄnt narancssĂĄrgĂĄs marcipĂĄnbĂłl egĂ©szen ici-pici darabokat csippentettem a körmömmel, majd az ujjaim között megsodortam, Ă©s rĂĄragasztottam a paradicsomkarikĂĄra. Ha ezzel nem szeretnĂ©nk sokat nyĂ»glĂ”dni, akkor hasznĂĄljunk szezĂĄmmagot, a zsemle miatt Ășgyis szĂŒksĂ©g lesz rĂĄ.
A hamburger összerakåsa következik:
A piskĂłtakarika aljĂĄt megkentem baracklekvĂĄrral, csak hogy ne legyen szĂĄraz. Majd a szĂ©lĂ©re applikĂĄltam a salĂĄtafoszlĂĄnyokat Ă©s Ășgy rendeztem, hogy a salĂĄta szĂ©le tĂșllĂłgjon egy kicsit a zsemlĂ©n, hiszen lĂĄtszania kell majd akkor is, ha mĂĄr meg van pakolva a hamburger minden földi jĂłval.
Ezutån a salåta közötti középrészt megkentem a mascarponekrémmel, egészen a salåta kezdetéig, majd målnalekvårt is halmoztam rå.
Erre jött a hĂșs. PrĂłbĂĄljuk Ășgy elrendezni, hogy a hĂșs alĂłl kilĂĄtsszon a salĂĄta, Ă©s csepegtethetĂŒnk egy kis mascarponekrĂ©met is a hĂșs Ă©s a salĂĄta közĂ©, mintha kicsöpögne a majonĂ©z.
A hĂșst megkenjĂŒk Ășjabb mascarponekrĂ©mmel Ă©s mĂĄlnalekvĂĄrral, de csak közĂ©pen, hiszen a szĂ©lĂ©re jön a sajt Ă©s a paradicsom. RendezgessĂŒk el ezeket is, Ășgy, hogy kilĂĄtszĂłdjon majd, tehĂ©t a husi szĂ©lĂ©re tegyĂŒk.
A vĂ©gĂ©n következhet a zsemle teteje, aminek a szĂ©lĂ©rĂ”l Ă©n levĂĄgtam egy 1 cm-es sĂĄvot, hogy kisebb legyen. Ha enĂ©lkĂŒl tettem volna fel a tetejĂ©t, akkor semmi nem lĂĄtszott volna a hĂșsbĂłl, a sajtbĂłl meg a paradicsombĂłl. Ezt persze legközelebb mĂĄr elegĂĄnsabban fogom megoldani: a bekevert piskĂłta fele megy  a 26 cm-es formĂĄba, a mĂĄsik fele pedig a 24 cm-esbe.
Ha mĂĄr ekkora projektbe fogunk, ne elĂ©gedjĂŒnk meg fĂ©lmegoldĂĄsokkal. Nem kispĂĄlyĂĄztam Ă©n sem, Ășgyhogy kellett mĂ©g a zsemle tetejĂ©re szezĂĄmmag?.meg persze az is jĂłl jött, hogy legyen fĂ©nyes, mĂĄzas a zsemle teteje, ne csak olyan sima piskĂłtĂĄs.
Egy kis edényben feltettem a gåzra 1 ek. mézet, 2 ek. baracklekvårt, 1 ek. barnacukrot, és folyamatosan kevergettem. Egy szilikonecsettel megkentem a piskóta (zsemle!) tetejét, majd megszórtam a szezåmmaggal.
Voilå! Kész a remekmû! Lehet, hogy idÔigényes, mert azt nem mondom, hogy nem, de minden munkåt megér a sok csodålkozó, mosolygó arc!  Gyertek a facebookra is, ahol megmutatom, hogy eszik az igazån profik ezt a tortåt!
Hasonló bejegyzések:
Epres Oreo torta
Oreo-s brownie torta
Dupla Oreos csokitorta ? egyszerûbb, mint gondolnåd
MĂ©zeskalĂĄcsmuffin karĂĄcsonyi dĂszĂtĂ©ssel