Hamburger készítése A-tól Z-ig

2014-07-10

sponsored links

Házilag a tökéletes!

Mert hiszen sok idõbe és kóstolásba telik, mire találunk a környéken megfelelõ hamburgerest.

És azon kívül, hogy házilag finomabb, remek társasági eseményt is rittyenthetünk egy ilyen kis hambi sütögetésbõl.

Hamburger

Nem kell hozzá más, mint pár darab finom, házi készítésû puffancs, jó kis húspogácsák minimál fûszerezéssel és rengeteg földi jó, spékelés gyanánt. Életem elsõ A-tól Z-ig saját kezû hamburgerei voltak ezek, de semmiképp sem utolsók, mert õszintén mondhatom: fantasztikusak lettek!

Nem is húzom tovább az idõt, beszéljen helyettem a recept:

10 db kb. 11 dkg-os húspogácsához:

1 kg darált hús (sertés-marha feles arányban)

õrölt bors

1 fej hagyma lereszelve

1 tojássárgája

só a sütéskor

Összeállításhoz:

ketchup, mustár, majonéz

csemege uborka szeletek

pirított hagymakarikák, bacon (sütve)

paprika, paradicsom karikák

salátalevelek

lapka sajt

chili szósz

10 db hamburgerzsemléhez:

68 dkg liszt

6,8 dkg porcukor

6,8 dkg vaj

6,8 dkg tojás sárgája (kb. 3 nagyobb tojásé ? de nekem 4 volt)

4 dkg élesztõ (mert kell egy dekányit a zacsiban hagyni, hogy mûködjön a tészta ;) )

8 g só

3,3 dl langyos tej

IMG_0228

Elõször álljunk neki a buciknak.

Az összetevõket gyúrjuk össze, majd 20 percig pihentessük.

Nagyon szép tésztát kapunk, sima felülettel.

Ezután gyúrjuk át a tésztát és újabb 20 percig pihentessük.

Osszuk 10 egyenlõ részre (azt hiszem 13 dkg-os darabok lettek) a tésztát és formázzunk zsemléket.

Ezeket helyezzük szilikonos sütõpapírral fedett tepsire, és kenjük meg egész tojással.

Egy tepsire csak 5 db-ot tegyünk egymástól tisztes távolságra.

Ne zavarjon meg a kis méret, bizony jócskán megnõnek majd. :)

Kelesszük 35-40 percig majd kenjük le ismét egész tojással és meg is szórhatjuk szezámmaggal.

IMG_0211

190 fokos elõmelegített sütõben 12-15 perc alatt süssük készre.

Hamburgerzsemle (puffancs)

IMG_0222

A húspogácsák nem igényelnek sok munkát. Összegyúrjuk a húst a tojássárgájával, a hagymával és borsozzuk jó módon.

IMG_0208

Ne sózzuk, csak sütéskor!

Ebbõl én egy nagy ételformázó gyûrû segítségével készítettem pogácsákat, egy boros pohár aljával egyengetve simára.

IMG_0209

Nagyobb átmérõjûre készítsük, mint gondoljuk, mert sütés közben összeugrik.

Mindezt sütõpapíron. Egyenletes vastagságú legyen a pogácsa és a szélek ne legyenek töredezettek.

Aztán lefedve a hûtõbe tettem, míg nem sütöttük.

IMG_0210

Sütés:

IMG_0217

Egy nagy tárcsán, középre kevés olaj. Bele a hagyma, aztán a bacon a széleken, a pogácsák. A pogikat néha mártsuk az olajba és nyúljunk alájuk, ne tapadjanak le.

Borsozzuk mindkét felét, de ne forgassuk össze-vissza.

Mit tudom én 10-10 perc mindkét oldalnak, mindkét oldal kap még sót és borsot is.

IMG_0221

A bucikat vágjuk ketté és a vágott felüket a tárcsa szélén kissé pirítsuk meg, jó ropogós lesz, mennyei!

IMG_0236

Tehát. Buci alja, rá egy saláta levél.

Rá a hús, amire még melegen ráfordítjuk a sajtot.

Erre már azt pakolunk, amit akarunk.

Az egész tornyot lelocsoljuk a mustár, ketchup, majonéz trióval és lezárjuk a zsemle kalapjával.

IMG_0241Hugi épp építi a hambi tornyát.

Tökéletes!

IMG_0229Egy pohárka söröcskével?.

IMG_0231Micsoda szín kombó, nem igaz?

Ha azonnal szeretnél értesülni a legfrissebb finomságaimról, csatlakozz hozzám a Facebookon!

fejlPuffancs forrása: Farkas Vili


Folytats a blogon ... nassolonaplopo.cafeblog.hu/2014/07/10...

sponsored links

Keres?s