Halvacsora szentestére

2011-12-15

sponsored links

Régen az ádvent a húsvétot megelõzõ hetekhez hasonlóan böjti idõszak volt, melynek utolsó napja december 24-re esett - ez volt a "karácsony böjtje", így ezen a napon hal került az ünnepi asztalra.
 
A karácsony folyamán felszolgált ételeknek szimbolikus jelentõséget tulajdonítottak, így a magyar néphagyományban másnap a halat disznóhús követte: a halpikkely a pénz szimbóluma, a disznó pedig elõre túr, tehát a család anyagi szükségleteinek biztosítását, javaik gyarapodását jelképezte. Szárnyas félék (pulyka, kacsa) fogyasztása csak tõlünk nyugatra volt szokás, felénk úgy tartották "elkaparja a szerencsét".
 
A kultúrák keveredése miatt ez szép lassan feledésbe merült, és ezzel együtt megszûnt gyakorlati jelentõsége is: szárnyast a paraszti portákon nem tartottak meg télire, csak néhány tojót, akik a tojást adták, így karácsony táján nem is volt. Az elsõ hízott disznókat viszont épp karácsony elõtt vágták le: ebbõl készült a töltött káposzta, hurka, kolbász, ami a hagyományõrzõ tájegységeken, például Erdélyben még mindig jelen van a karácsonyi menüben.
 
A szentesti halevésnek is megvan a maga elõnye: általában késõn kerül sor a vacsorára, ami jellemzõen több fogásból áll, így ...

Folytats a blogon ... ketcicakonyhaja.blog.hu/2011/12/15/ha...

sponsored links

Keres?s