Halszeletek lilakrumplipürével és sajtmártásos fehér spárgával
sponsored links
Egy nagyon finom fõétel, nagyon jók a kombinációk, a színek is szépek. Fehér spárgát most ettünk elõször. A család többi része nem esett hasra tõle, és az az igazság, hogy bár nekem ízlett, de én is tudnám nélkülözni a továbbiakban. Most nagyon kedvezményesen kaptam, ezért gondoltam, kipróbálom, ám azt az árat, amit általában kérnek érte, nem vagyok hajlandó kiadni ezután sem. Zöld spárgát ettem egyszer valamikor évekkel ezelõtt, akkor leszedtem anyósom kertjébõl a fiatal hajtásokat, na, az már emlékeim szerint finomabb volt. Idén nem kaptam magot, de mamám kertjében felfedeztem, hogy van (dísznek tartja, meg virágcsokorba valónak :D ), ezért aztán õsszel majd kiszedek néhány tövet, és elültetem a kertünkbe.
A lila krumplipüré érdekes volt. Ízre abszolút, mint a "rendes" krumpli, színe viszont különleges, a lányok nagyon szerették.
Mindent elkészíteni nagyon jó kell, hogy legyen az idõzítés, mert mindennek szinte egyszerre kell meglennie, ezért jó, ha elõkészítjük az alapanyagokat, a sütési-fõzési idõ pedig nagyjából megegyezik.
Halszeletek lilakrumplipürével és sajtmártásos fehér spárgával
Hozzávalók 4 személyre a halhoz: 80 dkg halfilé (nálam merlucius), só, bors, pirospaprika, olívaolaj; a püréhez: 60 dkg lila krumpli, 20 dkg krumpli, só, 5 dkg kókuszzsír (vagy vaj), tej; a spárgához és mártáshoz: 50 dkg fehér spárga, só; 5-7 dkg kókuszzsír (vagy vaj), 2 evõkanál liszt, 3 dl tej, 2 dl tejszín, 25 dkg sajt, só, fehérbors, szerecsendió, citromlé.
Elkészítése: A halfilét megmossuk, és felitatjuk róla a vizet. Megszórjuk só, bors és kevés pirospaprika keverékével mindkét oldalukon, majd olívaolajjal vékonyan meglocsolt hõálló tálba helyezzük. A tetejére is olívaolajat locsolunk, és félretesszük állni. A kétféle krumplit meghámozzuk, és hideg vízbe tesszük. A spárgák alsó, fás részét (kb. 2 ujjnyi) hámozóval alaposan megpucoljuk, majd félretesszük. Közben a sütõt bekapcsoljuk 220 fokra, hogy mire a zöldségeket meghámozzuk, fel legye forrósodva, és a halat is beletehessük. A halat betoljuk a forró sütõben, és 20-25 perc alatt, légkeverésen megpároljuk és enyhén rápirítunk. A krumplit edénybe tesszük, vizet öntünk rá, és odatesszük fõni. A spárgának magas falú, keskeny edényben (van kimondottan spárgafõzõ edény, én, szétnézve a szekrényben, felfedeztem Édesanyám nálunk maradt ételhordó kannáját, és abban fõztem meg. A célnak a legkitûnõbben megfelelt. :) ) annyi vizet forralunk, hogy kb. a spárgák 2/3-áig érjen. Amikor fölforr, megsózzuk, és óvatosan, lábraállítva, belehelyezzük a spárgát. Nagyon kis lángon, csak éppen gyöngyözve fõzzük 10-12 percig. Roppanósra kell puhulnia. A spárgafejek ne érjenek a vízbe, azok sokkal hamarabb puhulnak, és a gõztõl is megpárolódnak. Amíg minden sül és fõ, egy kisebb edényben elkészítjük a mártást. A kókuszzsírt fölolvasztjuk, elkeverjük benne a lisztet, éppencsak hagyjuk felbuborékozni, és máris fölöntjük 2 dl tejjel. Simára keverjük, majd rendre hozzáadjuk a maradék tejet és a tejszínt is. Jól kiforraljuk, sóval, fehérborssal, szerecsendióval és citromlével ízlés szerint ízesítjük, végül belekeverjük a reszelt sajtot is. Ha szükséges, utólag hígíthatjuk még kevés vízzel, vagy 1-2 merõkanálnyival a spárga fõzõlevébõl (én ezt tettem). Amikor a krumpli megfõtt, vizét leszûrjük, hozzáadjuk a kókuszzsírt, majd a tejet is rendre hozzáadagolva jó habosra kavarjuk. Ha szükséges, még sózzuk. A spárgát óvatosan kiszedjük a fõzõlébõl, és hagyjuk kissé lecsepegni. A megsült halszeleteket krumplipürével és sajtmártással leöntött spárgával tálaljuk. Díszítéshez használhatunk hozzá piros és zöld alapanyagokat (saláta, spenót, paradicsom vagy paprika).
A lila krumplipüré érdekes volt. Ízre abszolút, mint a "rendes" krumpli, színe viszont különleges, a lányok nagyon szerették.
Mindent elkészíteni nagyon jó kell, hogy legyen az idõzítés, mert mindennek szinte egyszerre kell meglennie, ezért jó, ha elõkészítjük az alapanyagokat, a sütési-fõzési idõ pedig nagyjából megegyezik.
Halszeletek lilakrumplipürével és sajtmártásos fehér spárgával
Hozzávalók 4 személyre a halhoz: 80 dkg halfilé (nálam merlucius), só, bors, pirospaprika, olívaolaj; a püréhez: 60 dkg lila krumpli, 20 dkg krumpli, só, 5 dkg kókuszzsír (vagy vaj), tej; a spárgához és mártáshoz: 50 dkg fehér spárga, só; 5-7 dkg kókuszzsír (vagy vaj), 2 evõkanál liszt, 3 dl tej, 2 dl tejszín, 25 dkg sajt, só, fehérbors, szerecsendió, citromlé.
Elkészítése: A halfilét megmossuk, és felitatjuk róla a vizet. Megszórjuk só, bors és kevés pirospaprika keverékével mindkét oldalukon, majd olívaolajjal vékonyan meglocsolt hõálló tálba helyezzük. A tetejére is olívaolajat locsolunk, és félretesszük állni. A kétféle krumplit meghámozzuk, és hideg vízbe tesszük. A spárgák alsó, fás részét (kb. 2 ujjnyi) hámozóval alaposan megpucoljuk, majd félretesszük. Közben a sütõt bekapcsoljuk 220 fokra, hogy mire a zöldségeket meghámozzuk, fel legye forrósodva, és a halat is beletehessük. A halat betoljuk a forró sütõben, és 20-25 perc alatt, légkeverésen megpároljuk és enyhén rápirítunk. A krumplit edénybe tesszük, vizet öntünk rá, és odatesszük fõni. A spárgának magas falú, keskeny edényben (van kimondottan spárgafõzõ edény, én, szétnézve a szekrényben, felfedeztem Édesanyám nálunk maradt ételhordó kannáját, és abban fõztem meg. A célnak a legkitûnõbben megfelelt. :) ) annyi vizet forralunk, hogy kb. a spárgák 2/3-áig érjen. Amikor fölforr, megsózzuk, és óvatosan, lábraállítva, belehelyezzük a spárgát. Nagyon kis lángon, csak éppen gyöngyözve fõzzük 10-12 percig. Roppanósra kell puhulnia. A spárgafejek ne érjenek a vízbe, azok sokkal hamarabb puhulnak, és a gõztõl is megpárolódnak. Amíg minden sül és fõ, egy kisebb edényben elkészítjük a mártást. A kókuszzsírt fölolvasztjuk, elkeverjük benne a lisztet, éppencsak hagyjuk felbuborékozni, és máris fölöntjük 2 dl tejjel. Simára keverjük, majd rendre hozzáadjuk a maradék tejet és a tejszínt is. Jól kiforraljuk, sóval, fehérborssal, szerecsendióval és citromlével ízlés szerint ízesítjük, végül belekeverjük a reszelt sajtot is. Ha szükséges, utólag hígíthatjuk még kevés vízzel, vagy 1-2 merõkanálnyival a spárga fõzõlevébõl (én ezt tettem). Amikor a krumpli megfõtt, vizét leszûrjük, hozzáadjuk a kókuszzsírt, majd a tejet is rendre hozzáadagolva jó habosra kavarjuk. Ha szükséges, még sózzuk. A spárgát óvatosan kiszedjük a fõzõlébõl, és hagyjuk kissé lecsepegni. A megsült halszeleteket krumplipürével és sajtmártással leöntött spárgával tálaljuk. Díszítéshez használhatunk hozzá piros és zöld alapanyagokat (saláta, spenót, paradicsom vagy paprika).