Halleves
sponsored links
Nem is tudom mit ?rjak r?la... Olyan levesre v?gytam, amiben rizs van.
Nagyi egyn?h?ny leves?t nem szerettem. Ilyen volt a "rizsk?sa leves" is, ami egy paprik?s-zs?ros z?lds?gleves volt, tele rizzsel - olyan f?zel?ks?r?s?g? -, m?g a szag?t sem szerettem... Kiv?ve a rizsszemeket. A puh?ra, majdnem sz?tes?sre f?tt rizsszemeket egyenk?nt pec?zgattam ki a kan?l hegy?vel, ?gy eszegettem ki bel?le, nagyi meg dohogott velem, hogy pocs?kolok...
Nnna, ilyem majdnem sz?tf?tt rizsszemekre v?gytam, csak persze m?s k?rnyezetben.
Azt, hogy ezt a levest mi?rt nem "tal?ltam" fel hamarabb, nem tudom... Azt viszont tudom, hogy ezent?l gyakran fogom f?zni, mert nagyon finom ?s nem mellesleg, nagyon sz?p.
Hozz?val?k (kb. 6 adagnyi):
- 4 szelet t?kehalfil?
- f?l lime (vagy citrom) leve
- 2 ev?kan?lnyi vaj
- 1 ev?kan?lnyi (nem extrasz?z) ol?vaolaj
- 1 db v?r?shagyma
- 2 cikk fokhagyma
- 2 sz?l s?rgar?pa
- 1 sz?l petrezselyemgy?k?r
- s?
- ?r?lt bors
- kakukkf?
- szurokf?
- bazsalikom
- 6 dkg rizs (?n basmatit haszn?ltam)
- 1 dl tejsz?n
A halszeleteket lime l?vel megcs?p?gtettem, ?s egy kicsit ?llni hagytam, ezut?n a felforr?s?tott zsirad?kon hirtelen megpir?tottam, majd kiszedtem a zsirad?kb?l ?s f?lretettem.
A finomra v?gott hagym?t ?s az ?sszez?zott fokhagym?t a visszamaradt zsirad?kban s?val p?roltam, beletettem a karik?ra v?gott z?lds?geket, j?l ?tforr?s?tottam, beletettem a f?szereket, fel?nt?ttem v?zzel ?s belesz?rtam a rizst.
Lass? forral?ssal addig forraltam, am?g a rizs megpuhult.
Amikor m?r a rizs puha volt, a halszeleteket belemorzsoltam a levesbe (erre nem tal?ltam jobb kifejez?st... eredetileg k?ssel fel akartam kock?zni a halszeleteket, de az olyan decenss? tette volna ezt az ?telt, szerintem jobban illenek bele ezek a sz?tcinc?l?sb?l sz?rmaz? darabk?k).
Egy h??ll? poh?rba belet?lt?ttem a tejsz?nt, a h?kiegyenl?t?s kedv??rt meregettem bele egy kis levest, ?sszekevertem, majd ?s bele?nt?ttem a faz?kba. M?g p?r percig forraltam, ?s m?r k?sz is volt. Akkor megk?stoltam, ?gy ?t?ltem meg, hogy j?t tesz neki a marad?k lime l?, ?gy teljesen kifacsartam a halszeletek megcs?p?gtet?s?hez haszn?lt lime-ot, ?s m?r ett?k is.
K?sz?n?m, ha le?rod a kapcsolatos gondolataidat a megjegyz?sek k?z? ?s k?sz?n?m, ha megosztod ezt a receptet, mert m?ni?m, hogy juttassuk el min?l t?bb emberhez, hogy az eg?szs?ges, rostd?s ?telek is lehetnek baromira finomak.