Haladó csokikurzus Szántó Tiborral: Venezuela

2014-02-24

sponsored links



A héten került sor Szántó Tibor haladó csokikurzusának a második részére: miután néhány hete a karibi régió kakaóbabjaiból készült csokoládékat kóstoltuk végig, most Venezuela került terítékre. Ahogy Tibor fogalmazott, Venezuela a kakaótermesztés Burgundiája: itt olyan 90%-ban finom aromájú (ún. fine flavour) kakaóbabokat termesztenek, illetve õsi kakaótermesztési tradíciók is megõrzõdtek a térségben.
Ahogy már megszokhattuk, a kurzus alaphangulatát a forró csokoládé adta meg, természetesen vízzel készítve, ezúttal venezuelai babokból. Majd a kurzus egy kis elmélettel folytatódott: ezúttal nemzetközileg elismert csokoládészakértõkrõl, illetve csokoládészakértõket tömörítõ szervezetekrõl (különösen a londoni Academy of Chocolate és alapítói) mesélt Tibor a saját élményeivel fûszerezve. Egy nagyon izgalmas oldalra is felhívta a figyelmünket: Clay Gordon The Chocolate Life címû oldalát érdemes megnézni!
Kóstolókon keresztül megismerkedtünk a térség fõbb kakaófajtáival: Trinitario, Criollo, illetve alfajai (Ocumare és Porcelana), valamint a Rio Caraibe. Az egyik kedvencem a kurzusról a Barlovento tartományból származó Trinitario babokból készült Carenero Superior 70% csokoládé volt, zseniális meggyes-marcipános, piros bogyós ízvilággal - egyszerûen hihetetlen, hogy ezek az ízek a kakaóbabból csalogathatók elõ, mindenféle ízesítés nélkül! Több nagy márkánál (pl. Domori, Amedei) sajnos az volt a tapasztalat, hogy a gyakori vaníliahasználat nagyon elkendõzi-elnyomja a kakaó valódi aromáit. 
A kurzus izgalmas része volt, amikor õsi kakaóbabfajtákból készült csokoládékat kóstoltunk: a fügés-datolyás karakterû Guasare babokból (ahogy Tibor magyarázta, ez tkp. a Porcelana genetikai "apjának" tekinthetõ) készült csokoládét, illetve a mazsolás beütésû Canoabo babokból készült csokoládét.

Porcelana
Ezután jöttek az este "nagyágyúi" a Porcelana babokból készült csokoládék. Elõször három nagyobb márka termékeit (Domori, Amedei, Idilio) kóstoltuk, majd ezután debütált Tibor új Porcelana-táblája, aminek szerintem ismét csak nagyon-nagyon jól állt, hogy szemcsésebb állagú (crudo), aminek köszönhetõen sokkal intenzívebben érzõdnek a babok aromái.
A kurzus végén érkeztünk el a legértékesebbnek tartott termõterülethez, amely eredetvédelem alatt áll: Chuao kakaóbabjai, illetve az ezekbõl készített csokoládék izgalmas, széles spektrumú ízjegyekkel rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy sok különféle ízt (különféle gyümölcsök, akár olajos magvak stb.) fedezhetünk fel benne.
A Rózsavölgyi Csokoládénak szintén nemrég debütált egy új, venezuelai babokból készült single-origin táblája, a Mara, amely jellegzetes mézes-ánizsos ízjegyekkel rendelkezik, nekem nagyon ízlett kóstoláskor!

Tibor haladó csokikurzus-sorozatának a harmadik része március 18-án lesz, a következõ állomás Dél-Amerikán belül Ecuador, Peru, Brazília és Bolívia.


Folytats a blogon ... www.pralineparadicsom.hu/2014/02/hala...

sponsored links

Keres?s