Hal és krumpli avagy Van déj (jesztudéj)
sponsored links
Tegnap, reggel arra ébredtem, 11-kor, hogy halat akarok, hamar, egyszerût és hétköznapit.
Benéztem a hûtõbe... és halatlan volt amit ott láttam.
No akkor gyerünk boltba; hiába lebegtek elõttem, bölcseleteim, miszerint "Fõzz abból, ami otthon van!"- de, gondoltam ha hazaviszem, berakom a hûtõbe, akkor már otthon lesz, nem? De. Megint igazam van. -csak hogy a nagyokat is idézzem-.
Egész úton hazafele -megint a nagyok- sõt, már odafele is, a számban éreztem ízét a finom balatoni hekknek és a balatoni sült krumplinak. Ezzel nem is volna baj, de ahogy éreztem az ízét, úgy járt is hozzá a szám - még jó hogy nem akadt szálka torkomon - a járókelõk pedig csak mosolyogtak -Hát ez tényleg állandóan eszik ?
Na most ebbõl az lett, hogy mire hazaértem, kicsit már jól is laktam és mint minden rendes ember, tele hassal, le kell dõlni egy picikét.
Amikor felébredtem - már másodszor - olyan lustaság kapott el, hogy majdnem visszafeküdtem. De nem lehet, mert enni kell, igazándiból is valamit, pontosabban halat még akkor is ha hekk, és amilyen fáradt vagyok minél egysserûbben...
Valahogy így kezdõdött a tegnapi napom vége, aztán hamar este lett.
FÛSZERES-MAGOS MORZSÁBAN SÜLT HEKK,
CSEMEGÉZETT BURGONYASALÁTÁVAL
Hozzávalók:
4 db hekkfilé
1/2 citrom
zsemlemorzsa
szezámmag
lenmag
kakukkfû
rozmaring
bors, só
A saláta:
80 dkg burgonya (vagy 1 kg, ismerve a család étvágyát)
10 dkg csemegeuborka
2 db kápia paprika
2 ger. fokhagyma
1 nagy tub. majonéz (160 g)
1 p. tejföl (175 g)
4-5 ek. olívaolaj (extra szûz)
kakukkfû
só
A burgonyát héjában megfõzzük, megpucoljuk, kihûtjük, felkarikázzuk.
Az uborkát felkarikázzuk, a kápiát kis kockákra vágjuk.
A majonézt, a tejföllel és a olívaolajjal kikeverjük, pici sóval, kakukkfûvel és a zúzott fokhagymával ízesítjük.
Elõször az uborkát és a kápiát, majd a burgonyát is ügyesen belefogatjuk az öntetbe és tálalásig hûtõben pihentetjük.
A megtisztított hekkeket megcsepegtetjük citromlével, és besózzuk, aztán 5-6 kanálnyi zsemlemorzsát elkavarunk, borssal, aprított rozmaringgal és kakukkfûvel és hozzáadjuk az 1-2 kanálnyi magvakat.
A hekkeket alaposan belefogatjuk, belemasszírozzuk a morzsába, aztán egy finoman kiolajozott tepsibe, a hasukra állítva pakoljuk õket, a tetejüket nagyon enyhén meglotyikoljuk olívaolajjal, (erre a célra hasznos lehet, az olajszóró, de az nekem sincs) 220 fokos, elõmelegített sütõben (légkeverés), 20-25 perc alatt szépen megsütjük, a salátával tálaljuk.
Valahogy így kezdõdött a tegnapi napom vége, aztán hamar este lett.
FÛSZERES-MAGOS MORZSÁBAN SÜLT HEKK,
CSEMEGÉZETT BURGONYASALÁTÁVAL
Hozzávalók:
4 db hekkfilé
1/2 citrom
zsemlemorzsa
szezámmag
lenmag
kakukkfû
rozmaring
bors, só
A saláta:
80 dkg burgonya (vagy 1 kg, ismerve a család étvágyát)
10 dkg csemegeuborka
2 db kápia paprika
2 ger. fokhagyma
1 nagy tub. majonéz (160 g)
1 p. tejföl (175 g)
4-5 ek. olívaolaj (extra szûz)
kakukkfû
só
A burgonyát héjában megfõzzük, megpucoljuk, kihûtjük, felkarikázzuk.
Az uborkát felkarikázzuk, a kápiát kis kockákra vágjuk.
A majonézt, a tejföllel és a olívaolajjal kikeverjük, pici sóval, kakukkfûvel és a zúzott fokhagymával ízesítjük.
Elõször az uborkát és a kápiát, majd a burgonyát is ügyesen belefogatjuk az öntetbe és tálalásig hûtõben pihentetjük.
A megtisztított hekkeket megcsepegtetjük citromlével, és besózzuk, aztán 5-6 kanálnyi zsemlemorzsát elkavarunk, borssal, aprított rozmaringgal és kakukkfûvel és hozzáadjuk az 1-2 kanálnyi magvakat.
A hekkeket alaposan belefogatjuk, belemasszírozzuk a morzsába, aztán egy finoman kiolajozott tepsibe, a hasukra állítva pakoljuk õket, a tetejüket nagyon enyhén meglotyikoljuk olívaolajjal, (erre a célra hasznos lehet, az olajszóró, de az nekem sincs) 220 fokos, elõmelegített sütõben (légkeverés), 20-25 perc alatt szépen megsütjük, a salátával tálaljuk.