Hal pogácsa tengeri halból ropogós salátával
sponsored links
A magam filézte hekket szeretem erre a célra legjobban, mert szaftos, ízletes és gazdaságos is.
Most is ezzel dolgozom / mirelit hekk /,de természetesen ,szinte minden hal filé megfelel, a fûszerezés ugyanaz.
Veszek 1 kg hekket, kiolvasztom, besózom, és tepsiben 200 fokon, úgy 20 percig sütöm. Én nem szoktam fóliázni, mert a bõrét úgyis eltávolítom. A belsõ oldalait is megsózom, és 1-1 karika citromot is helyezek a belsõ részébe. Amikor már meg tudom fogni, akkor leszedem a külsõ bõrét, azután óvatosan a filét a gerincrõl, és eltávolítok minden olyan darabot, ami nem tiszta filé. Amíg sül a hal elõkészítem a salátához a zöldségeket, én most a képen látható zöldségekkel dolgozom, de kinek kedve szerint, ne szabjon gátat a fantáziájának!
Saláta:
- rukola
- retek
- jégsaláta
- lila káposzta
- olívaolaj
- só, pici bors
- citrom
- aprított petrzselyem
- csili pehely / elhagyható/
Elkészítés:
Ebben az esetben szeretném kihangsúlyozni a saláta citromos ízét, hiszen hal mellé tálalom, és köztudottan jót tesz neki.A fûszereket összekeverem, én 1 egység citrom léhez 2 egység olívaolajat adok, és ehhez a fûszereket. Jó erõs hatású lesz, de fontos, mert a salátával összekeverve egyensúlyba fog kerülni.
Hal pogácsa:
- 1 kg sült hekk filéje
- 1 db tojás
- só
- fehér bors
- petrezselyem zöld / aprított/
- 1/2 aprított kaliforniai paprika
- annyi búzacsíra, vagy más pehely, dara, ami összefogja
- pár csepp worcester szósz
- pár csepp citromlé
- olaj a sütéshez
Átvizsgálom a hal filét, nehogy szálka maradjon benne, azután apró darabokra tépkedem, majd hozzáadom a felsoroltakat, összedolgozom, ha még nem állna össze, akkor egy pici pelyhet még teszek hozzá. Javaslom, hogy a pogácsákat zsemlemorzsában forgassák meg, ha nem érzik biztonságosnak az állagát a sütéshez.
A serpenyõbe nem túl sok olajat forrósítok, majd amikor már serceg, akkor elkezdem a pogácsákat belehelyezni. Hagyom õket, hogy az aljuk szépen megpiruljon, mert ha hamarabb fordítom, akkor biztosan szétesne! Lapáttal kicsit lehet formázni, ha kezdene szétcsúszni.
A serpenyõbõl egy papír szalvétára szedem, majd pár perc múlva már tálalom is.
A salátát csak közvetlen a tálalás elõtt keverem össze a dresszinggel, mert nem szeretném, hogy összeessen.
Citrom gerezdet kínálok mellé egy kis tányéron.
Egészséges, gyönyörû, színes étel! Jó étvágyat hozzá!