Hajtogatott rétes - Rite?e
sponsored links
Az alábbi rétest a Bonchidai Róza nagymamám és a szomszéd Zsófi néni sütötte.
Hozzávalók: 38-40 dkg liszt, 2 tojás, 5 evõkanál olaj, 7 evõkanál tej, 2 evõkanál cukor, csipetnyi só;
továbbá: 8 evõkanál liszt + kevés a nyújtáshoz, olaj a sütéshez, porcukor a tálaláshoz.
Elkészítése: Egy tálban összekeverjük a tojásokat a cukorral, a sóval, az olajjal meg a tejjel, majd apránként beledolgozunk lisztbõl. Mikor a tészta kezd összeállni, kiszedjük és további,
szükséges mennyiségû liszttel puha tésztává dolgozzuk. 8 egyforma részre osztjuk, letakarjuk és hûvös helyen 10 percig pihentetjük. Lisztezett felületen egyenként nagyon vékony, kb. 25x30 cm téglalappá nyújtjuk, megszórjuk 1-1 evõkanál liszttel, majd hajtogatjuk, mind a hájastésztát: felsõ 1/3 részt középre, rá az alsó 1/3 részt, majd bal oldalt középre és végül a jobb oldallal befedjük. Az így kapott hajtogatott tésztát azonnal kb. 12-15 cm-es négyzetté nyújtjuk, éles késsel középen két helyen bemettszük, majd forró olajban kisütjük. Porcukorral megszórva tálaljuk.
Rite?e
Ingrediente: 380-400 g fãinã, 2 ouã, 5 linguri ulei, 7 linguri lapte, 2 linguri zahãr, un praf de sare;
alte ingrediente: 8 linguri fãinã + pu?in pentru presãrat plan?eta, ulei pentru prãjit, zahãr pudrã pentru serit.
Prepararea: Se amestecã într-un castron ouãle cu zahãrul, sarea, uleiul, laptele, apoi se încorporeazã treptat fãina. Când aluatul începe sã se adune, se scoate totul pe plan?eta presãratã cu fãinã ?i se frãmântã cu fãina rãmasã. Se ob?ine un aluat asemãnãtor cu cel fraged. Se împarte în 8 pãr?i egale, se acoperã cu folie ?i se pun la rece. Dupã 10 minute se întind pe rând, pe plan?eta presãratã cu fãinã, foi sub?iri, de cca. 25x30 cm, se presarã fiecare cu câte 1 lingurã fãinã, apoi se împãtureazã la fel ca ?i aluatul de haio?. Partea de sus în mijloc, se acoperã cu partea de jos, apoi partea din stânga în mijloc ?i se acoperã cu partea din dreapta. Aluatul astfel ob?inut se întinde pu?in, într-o plãcintã dreptunghiularã, nu prea sub?ire, de 12-15 cm pãtrat. Se fac douã tãieturi paralele în mijloc, de câte 2 cm. Se prãjesc în ulei încins, se servesc presãrate cu zahãr pudrã.