Hajtogatott krumplis pogácsa
sponsored links
Ez a pogácsa is a maradékfelhasználás jegyében készült. Március 15-re töltött csirkecombokat sütöttem, aminek a körete margarinos törtkrumpli volt. Persze megint soknak bizonyult a krumpli - ezt valahogy mindig elméretezem.
Most is maradt 50 dekányi margarinos krumpli villával jó alaposan összetörve, aztán következett a 70 dkg finom liszt, (- ezeket mikróban meglangyosítottam), kb. 1 dl langyos tejben 3 mokkáskanál cukorral felfuttatott 1 csomag Lidl-s élesztõ, 1,5 fehér kanál só, kb. 9 dkg puha margarin, és 1 egész tojás.
A felsorolt anyagokból kellemes tapintású, se túl kemény - se túl puha tésztát dagasztottam, amit rögtön a dagasztás után egyszer kinyújtottam és kevés olvasztott csirkezsírral megkentem, majd hajtogattam: fentrõl középre, lentrõl középre, jobbról és balról is középre, aztán hajtott felével lefelé fordítottam, úgy tettem nagy tálba, elõször folpackkal, aztán tiszta törölgetõ ruhával letakarva a 25-30 fokra elõmelegített sütõbe tettem 30 percre kelni.
A kelési idõ után még egyszer kinyújtottam, megint vékonyan megkentem olvasztott csirkezsírral és ugyanúgy meghajtogattam, mint elõzõleg és ugyancsak letakarva megint kelesztettem 30 percig.
Ezután lisztezett asztallapon kb. 2,5 cm vastagra nyújtottam, tetejét éles késsel bekarcoltam, tejföllel megkentem és kiszaggattam. 20 db szép nagy pogácsa lett, plusz a potyadékokból 4 db.
180 fokra elõmelegített légkeverésre állított sütõben 20 perc alatt sült ilyen gyönyörûre és isteni finomra.
Mire fényképeztem már csak ez a 12 db maradt. Bogikám is lelkendezve nézte szüleivel a Halász Judit koncertrõl hazaérve, és alig várta, hogy ehesse a "tüti"-t :).