Hajdinakeksz
sponsored links
Hivatalosan is eljött az idõ az adventi kekszek készítéséhez, nálam viszont a ronda sütik élik virágkorukat... Kisfiam ugyanis már ezeknél is türelmetlen, a nyújtás-szaggatás fázist nem várná ki. Olyanokat majd akkor, ha lesz felvigyázóm :-)
Kicsit féltem a végeredménytõl, mert a hajdinával óvatosan bánok. Van olyan fogás, aminek kifejezetten jól áll, de van, aminek nagyon nem... Szerencsém volt ezzel az aprósütivel, szuper lett a végeredmény!
Az eredeti recept rummal volt, de én meg szerettem volna kóstoltatni a kisfiammal is. A cukor és a kakaó miatt nem túl bababarát, de rummal még csak bele sem kóstolhatott volna, és ez igazán nem fair ;-) Ha ez nem szempont, akkor elõ a rumos üveggel ;)
Hozzávalók:
- 50 g mazsola
- 50 ml natúr almalé
- 100g puha vaj
- 100 g kókuszcukor
- 1 tojás
- 150 g hajdinaliszt
- 2 ek. kakaópor
- csipet himalája só
- 1 marék dió
- pár szem egész mandula
Elkészítés:
- A mazsolát beáztatjuk az almalébe (vagy rumba...).
- A vajat habosra keverjük a kókuszcukorral. Beleütjük a tojást, és ezzel is simára keverjük.
- A hajdinalisztet elkeverjük a kakaóporral és a csipet himalája sóval, majd 2-3 részletben hozzádolgozzuk a vajas-tojásos keverékhez.
- A marék diót durvára vágjuk, és a mazsolával együtt a tésztához adjuk. Nekem száraznak tûnt a massza, így az almalevet is beleöntöttem.
- Nedves kézzel golyókat formázunk, ezeket sütõpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd kissé kilapítjuk õket. Hogy ne legyenek csúfak, 1-1 mandulaszemet nyomtam a tetejükbe, igazán feldobta õket. Diót is használhatunk, vagy amihez kedvünk tartja.
- 180 fokon kb. 15 percig sütjük õket.
Jó étvágyat!
Forrás: Kochen und Küche