Hajdina és túró avagy Egyszerûen szombat
sponsored links
Olyan rég ettem efféle finomságot, hogy ez már nem tûrt halasztást ?
...de nem ám!
HAJDINA GÁNICA,
TEJFÖLÖS TÚRÓVAL
Hozzávalók:
40 dkg hajdinaliszt
5-8 dkg tepertõ
1 l. víz
õrölt rozmaring
só
1 p. tejföl (175g)
25 dkg túró
petrezselyem zöldje
bors, só
A tepertõt felaprítjuk.
A vizet, az aprított tepertõvel felforraljuk, sóval, rozmaringgal ízesítjük (tepertõ helyett használhatunk 1 ek. tepertõkrémet is).
A forrásban lévõ vízbe beleöntjük a hajdinalisztet, (hamar besûrûsödik) és a legkisebb, tûzön, folyamatosan kevergetve 3-5 percig fõzzük, dagasztjuk, majd egy fedõvel letakarva, saját gõzében, 25-30 percig pihentetjük. A hajdina liszt gyártókként picikét lehet eltérõ, de ez nem baj, ha túl masszívnak találnánk, fokozatosan, egy kevés vizet adhatunk hozzá, de fõzzünk pépet.
Egy serpenyõben zsírt hevítünk, a gánicát kicsi felborzoljuk, és egy kanállal "kiszaggatva" szépen megpirítjuk (egyszerre, ne legyen túl sok a serpenyõben).
Jelen esetben, egyszerû tejfölös túróval tálaltam, só, bors, és petrezselyem ízesítéssel; de simán fokhagymás tejföllel, dödölléhez hasonlatosan, pirított hagymával is kínálhatjuk.