Hagyományos fánk recept
sponsored links
Elkészítési idõ 60 perc
Hozzávalók kb. 15 db fánkhoz (méretfüggõ):
3 dl tej
1 cs élesztõ
1 ek. cukor
2 tojássárgája
csipet só
1/2 kg liszt
diónyi vaj vagy margarin
Sütéshez: olaj vagy zsír
Tálaláshoz: porcukor és/vagy lekvár
- A tejet megmelegítem! Csak langyos legyen! Hozzáadom az élesztõt és egy csipet cukrot. Majd hagyom felfutni!
- Ezután az átszitált liszthez hozzáadjuk a felfuttatott élesztõt, a tojássárgáját, a puha vajat vagy margarint és a csipet sót.
- Szép sima tésztát dagasztunk belõle. Kb. 30 percet hagyjuk pihenni!
- Majd kinyújtjuk kb. 1,5-2 cm vastagságúra a tésztát és egy nagy kiszúróval vagy belisztezett pohárral kivágjuk a fánkot a tésztából.
- További 15 percig pihentetjük a formára vágott tésztát egy konyharuhával letakarva meleg helyen.
- Ezután olajat forrósítunk. Egy darabka tésztával tesztelhetjük, hogy elég forró-e már. Mindkét oldalát aranybarnára sütjük a tésztának.
- Baracklekvárral és porcukorral tálaljuk!
TIPP: Természetesen lehet variálni ezt a tésztát is. Csak egy kis aszalt gyümölcsöt kell a hozzávalókhoz adni és így összegyúrni az egészet. Azonnal más lesz a végeredmény!
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Gasztroblog Boldog Kuktától
Csipetnyi vidéki virtus, derûvel fûszerezve!