Hagyományos fánk avagy nyárádmenti pánkó
sponsored links
Igaz, hogy a farsang már lejárt, de különbözõ okoknál fogva, mi most is sütöttünk pánkót, ahogy nálunk szokás nevezni. Anyu, köszönöm szépen, hiszen ennek a mestere te vagy, nagyon, de nagyon finom volt:)
Hozzávalók (30 ? 40 db ? hoz) : 1 kg liszt, 5 dkg élesztõ, 10 dkg cukor, 2 tojás, 5 dkg olvasztott margarin, 5 ? 6 dl tej (amennyit felvesz a tészta), 1 citrom lereszelt héja, 1 tasak vaníliás cukor, csipetnyi só, porcukor a szóráshoz, olaj a sütéshez.
Hozzávalók (30 ? 40 db ? hoz) : 1 kg liszt, 5 dkg élesztõ, 10 dkg cukor, 2 tojás, 5 dkg olvasztott margarin, 5 ? 6 dl tej (amennyit felvesz a tészta), 1 citrom lereszelt héja, 1 tasak vaníliás cukor, csipetnyi só, porcukor a szóráshoz, olaj a sütéshez.
Elkészítése:
- Elõkészítjük a tészta hozzávalóit: a lisztet, a cukrot, a tojást, a tejet, a citromhéjat.
- Az élesztõt 1, 5 dl langyos tejben, 1 evõkanál cukorral és liszttel elkeverve, meleg helyen fölfuttatjuk.
- A liszt közepébe mélyedést készítünk, hozzáadjuk a tojást, a cukrot, a citromhéjat, a sót és fölfuttatott élesztõt.
- Fokozatosan hozzáadjuk a megmaradt tejet, amennyit a tészta felvesz, és egy fakanál segítségével a hozzávalókból lágy tésztát verünk.
- Végül hozzáadjuk az olvasztott, de nem forró margarint, és a fakanál segítségével szintén hozzádolgozzuk, míg egynemû masszát kapunk.
- A kész tésztát meglisztezzük, konyharuhával letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.
- A megkelt tésztát egy tiszta asztalterítõre borítjuk, kézzel 2 ? 3 cm vastagra huzogatjuk, fánkszaggatóval vagy borospohárral kiszaggatjuk.
- A kiszaggatott pánkókat hagyjuk ismét duplájára kelni.
- A megkelt pánkókat forró olajban, mindkét oldalukon pirosra barnára sütjük, porcukorral megszórva tálaljuk.