Hagyományos foszlós francia péksütemény mákkal és dióval töltve

2014-04-29

sponsored links

Vicuskának tartozom hálával ezért a receptért. Amint ígértem a blogján, el is készítettem Húsvétra. Nagyon nagy sikere volt, kb. 20 percet tartott :)  Szétkapkodták. Rendkívül finom, igazi foszlós tészta.


Hozzávalók:
  • 2,5 dl tej,
  • 2 dkg friss élesztõ (én egy tasak száraz élesztõt használtam, ami 500 g liszthez való),
  • 3 tojás,
  • 4 evõkanál cukor,
  • 250 g vaj mikrohullámúban megolvasztva és szoba-hõmérsékletûre visszahûtve,
  • 450 g liszt,
  • só.
Töltelék:
  • 100-150 g szoba-hõmérsékletû vaj,
  • minden nyújtott lapra ízlés szerint cukor, 
  • ízlés szerint õrölt mák és dió.
Én kicsit másképp készítettem a tésztáját, de az eredmény ugyanaz lett. A liszthez hozzáadtam a cukrot, a száraz élesztõt, a sót és jól elkavartam. Felvertem a tojásokat, hozzáadtam a liszthez és elkavartam. Apránként hozzáadva a langyos tejet, tésztát gyúrtam belõle, majd apránként hozzáadtam az olvasztott vajat is és készre gyúrtam. Puha, könnyû tésztát kaptam belõle. Meleg helyen, letakarva 35 percig kelesztettem. Kelesztés után 4 részre osztottam a tésztát. Mindegyiket vékonyra nyújtottam és megkentem vajjal (nem szabad megolvasztani), majd megszórtam a cukorral, dióval és mákkal. A hosszabb oldalától feltekertem, kettõ és félujjnyi szeletekre vágtam (kb.), vagyis igyekeztem :). 

Sütõpapírral kibélelt tepsire tettem, és elõmelegített sütõben készre sütöttem. Tálaláskor megszórtam porcukorral. Ez a mûvelet ellenkezik az elveimmel, de most kellett, mert kevésnek bizonyult a cukor, amit a töltelékhez szórtam :) 

Isteni finom, mindenki imádta :)

Folytats a blogon ... legyunkeszsegesek.blogspot.com/2014/0...

sponsored links

Keres?s