Hagyományos foszlós francia péksütemény mákkal és dióval töltve
sponsored links
Vicuskának tartozom hálával ezért a receptért. Amint ígértem a blogján, el is készítettem Húsvétra. Nagyon nagy sikere volt, kb. 20 percet tartott :) Szétkapkodták. Rendkívül finom, igazi foszlós tészta.
Hozzávalók:
- 2,5 dl tej,
- 2 dkg friss élesztõ (én egy tasak száraz élesztõt használtam, ami 500 g liszthez való),
- 3 tojás,
- 4 evõkanál cukor,
- 250 g vaj mikrohullámúban megolvasztva és szoba-hõmérsékletûre visszahûtve,
- 450 g liszt,
- só.
- 100-150 g szoba-hõmérsékletû vaj,
- minden nyújtott lapra ízlés szerint cukor,
- ízlés szerint õrölt mák és dió.
Én kicsit másképp készítettem a tésztáját, de az eredmény ugyanaz lett. A liszthez hozzáadtam a cukrot, a száraz élesztõt, a sót és jól elkavartam. Felvertem a tojásokat, hozzáadtam a liszthez és elkavartam. Apránként hozzáadva a langyos tejet, tésztát gyúrtam belõle, majd apránként hozzáadtam az olvasztott vajat is és készre gyúrtam. Puha, könnyû tésztát kaptam belõle. Meleg helyen, letakarva 35 percig kelesztettem. Kelesztés után 4 részre osztottam a tésztát. Mindegyiket vékonyra nyújtottam és megkentem vajjal (nem szabad megolvasztani), majd megszórtam a cukorral, dióval és mákkal. A hosszabb oldalától feltekertem, kettõ és félujjnyi szeletekre vágtam (kb.), vagyis igyekeztem :).
Sütõpapírral kibélelt tepsire tettem, és elõmelegített sütõben készre sütöttem. Tálaláskor megszórtam porcukorral. Ez a mûvelet ellenkezik az elveimmel, de most kellett, mert kevésnek bizonyult a cukor, amit a töltelékhez szórtam :)
Isteni finom, mindenki imádta :)