Hagymás pite
sponsored links
A tésztához:
- 12 dkg finomliszt
- 10 dkg vaj
- 1 tojás sárgája
- 1 kávéskanál só
- 4-6 evõkanál víz
A töltelékhez:
- 10 dkg szeletelt bacon
- 3 fej vöröshagyma
- 2 evõkanál kakukkfû
- 1/2 dl fehérbor
- 2 evõkanál méz
- 2 evõkanál fõzõtejszín
- 1 tojás
- só, bors
1. A lisztet összemorzsoltam a hideg vajjal, majd belekevertem a sót, a tojássárgáját és annyi vizet, amivel összeállt a tészta. Nem szabad sokáig gyúrni, hogy ne olvadjon meg nagyon a vaj. A tésztagombócot folpackba csomagolva fél órán át hûtõben pihentettem.
2. A bacon felét felkockáztam, teflonos serpenyõben kissé megpirítottam, hozzáadtam a felkockázott hagymát, a kakukkfüvet, sóztam és borsoztam. 5 perc párolás után hozzáadtam a mézet, felöntöttem borral, azt pedig elpároltam. További 10 percig pároltam a keveréket, amíg a hagyma meg nem puhult. Hozzákevertem a tejszínt, és kissé hûlni hagytam. A tojást felvertem, és azt is elkevertem a hagymás töltelékkel.
3. A tésztát piteformába nyomkodtam, sütõpapírt tettem rá, arra sütõbabot/rizst/lencsét, majd 180 fokos sütõben 15 perc alatt félkészre sütöttem (halovány világosbarnára). A tölteléket rátéve 160 fokon további 15 percig sütöttem, majd ráfektettem a maradék baconszeleteket, és ezzel együtt még 15 percig pirítottam.
A recept egy régi TV Paprika receptújságból származik.