Hagymás lepény
sponsored links
Hogyha figyelmesen megnézzük a kisült lepények felületét akár fel is kiálthatunk - mint tette azt egyik vendégünk - Jé ez olyan min a lángos!
Kétségtelen a felszínén ropogósra sült tészta valóban hasonlít a lángos felületéhez. Viszont sokban különbözik attól, és eme eltérések az egészségünk megóvása szempontjából igen jelentõsek.Nevezetesen a bõ olajban sült ételek, amelyeket általában a legtöbben finomított olajban sütnek kifejezetten káros hatással vannak a szervezetre,túlságosan megterhelik a májat és az epehólyagot - ilyen a lángos is! Ha ezekre a szerveinkre vigyázni szeretnénk, vagy már valamilyen probléma jelezte, hogy nem mûködnek tökéletesen akkor ésszerû elkerülni az olajban sült ételeket, és a finomított lisztet ( képen láthatóan ebbõl készült a lepény - vendégünk kérésére- ugyan bio minõségben).
Mint már írtam a lepény felülete ropogós belül pedig teljesen puha. Ez a kontraszt egy keleten használt tészta és kenyérkészítési technikának köszönhetõ. Ez pedig a tészta forró vízzel történõ összegyúrása. A meleg víz lehetõvé teszi, hogy a lisztszemcsék teljesen megdagadjanak, tehát még több vizet képesek legyenek magukba venni. Ettõl egy nagyon lágy puha textúrájú tésztát kapunk.
A folyamat másik sajátossága, hogy amikor kisodorjuk a tésztát, ahhoz hogy ne ragadjon le, már nem használunk lisztet a felület beszórására, hanem vajjal, vagy olajjal kenjük be. Így egyöntetûen, csak a forró vízzel összegyúrt és megdagadt lisztszemcsék fogják alkotni a tésztát.
Hozzávalók:
500g liszt átszitálva ...