Hagymás-kaliforniai paprikás piték

2017-09-19

sponsored links







Már megint pite... sõt piték! :D Hiába na, imádom ? húsosan vagy csak zöldségekkel is. :) Most ezzel a töltelékkel készült, és így is kedvenc lett. Egyszerûen nem tudok betelni vele, és az örömömet már csak az tudná fokozni, ha más is hozzám hasonlóan érezne, mert mondjuk sorra elkészítette az én pitéimet. :D
Számomra a zabpehelyliszt elengedhetetlen kelléke ennek a cseppet édes, de mégis inkább sós, omlós tésztának, és talán már nem is készíteném másként. :) Igaz, most Graham-liszt is került bele, amitõl egy cseppet nehezebb, ?rostosabb? a tészta, de így is nagyon ízlett. Úgy tûnik, a pite számomra örök kedvenc marad akárhogyan is variálom a liszteket. :)






Hozzávalók 4 db 12 cm átmérõjû pitesütõ formához:

Tésztához:
15 dkg fehér tönkölybúzaliszt
10 dkg Graham-liszt
12,5 dkg zabpehelyliszt
18,75 dkg vaj
1 ? tojás
1 púpozott ek. finomítatlan nádcukor
1 csapott tk. só
kb. 25 ml hideg víz

Töltelékhez:
15 dkg kockázott, füstölt császárszalonna
20 dkg kaliforniai paprika (piros, sárga, zöld vegyesen)
10 dkg konzerv kukorica
4 kisebb fej fehér hagyma (tisztítva kb. 25 dkg)
6 gerezd fokhagyma
grill fûszerkeverék
só (elmaradhat)
10 dkg tejföl
1 tojássárgája
? tojás
kevés mangalicazsír (elmaradhat)
4 csapott tk. teljes kiõrlésû lisztbõl nyert zsemlemorzsa

Díszítéshez:
petrezselyemlevélkék

elkészítés:

  1. A tésztához a lisztkeverékhez adjuk a többi hozzávalót, morzsalékossá dolgozzuk, a vízzel összeállítjuk, és sima felületû tésztává gyúrjuk.
  2. Lisztezett felületen 30 cm átmérõjû kör alakúra kinyújtjuk, a nyújtófa segítségével a piterácsozóra fektetjük és áthengerítjük rajta a nyújtófát, hogy a tészta a rácsmintába nyomódjon.
  3. A rácsbetétet a tésztával együtt kiemeljük a mintázó alsó részébõl, majd a rácsos tésztára ráfektetjük a 4 db kis piteformát, és erõteljesen rájuk nyomunk, hogy a sütõforma méretre vágja a tésztát, és megkapjuk a megfelelõ méretû tésztarácsokat.
  4. A kapott tésztarácsokat a betéten hagyjuk és folpackkal letakarva hûtõbe tesszük.
  5. A lehulló tésztadarabokat összegyúrjuk, 4 egyenlõ részre osztjuk, liszttel enyhén hintett felületen, egymás után kb. 16 cm átmérõjû körlapokká kinyújtjuk, és a pitesütõ formákba illesztjük. Villával több helyen megszurkáljuk, majd folpackkal lefedve hûtõbe tesszük.
  6. A töltelékhez a szalonnát üvegesre sütjük (ha szükséges, adunk még hozzá zsírt), majd megdinszteljük rajta a félbevágott, vékonyra szelt vöröshagymát.
  7. Hozzáadjuk az aprított fokhagymát, a háromféle színû, aprított kaliforniai paprikát, a fûszerkeverékkel ízesítjük, és a zöldségeket puhulásig sütjük. Ha szükséges, utánaízesítjük még egy kis fûszerkeverékkel vagy sóval.
  8. Belekeverjük a kukoricát, és miután a zöldségragu langyosra hûlt, eldolgozzuk a fél tojással, tojássárgájával kevert tejföllel.
  9. A tésztakosarakat meghintjük a zsemlemorzsával, elosztjuk bennük a tölteléket, mindegyiket befedjük 1-1 rácsos tésztával, majd a pitéket elõmelegített sütõben készre sütjük.
  10. A sütõformákban kicsit hûlni hagyjuk, majd kivesszük belõlük, és tányérokra helyezzük. A tetejüket petrezselyemlevélkékkel díszítjük, és melegen vagy langyosra hûlve tálaljuk.
sütési hõfok: 170°C
sütési mód: hõlégkeverés
sütési idõ: kb. 35 perc


Megjegyzés:
Ugyanezekkel az arányokkal 24 cm-es pitesütõ formában is elkészíthetjük.












Folytats a blogon ... suniskanal.blogspot.com/2017/09/hagym...

sponsored links

Keres?s