Habsipkás meggyes pite

2017-07-04

sponsored links



Habsipkás meggyes pite

Hozzávalók a tésztához: 25 dkg liszt, 15 dkg hideg vaj, 1 csipet só, 2 evõkanál porcukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1 tojás;
a sárga krémhez: 3 tojássárgája, 2-2 evõkanál keményítõ és cukor, 2 dl tej, ? vaníliarúd
a meggyes krémhez: 50 dkg kimagozott meggy, 1 citrom héja, 10-15 dkg cukor, ? vaníliarúd, 2 evõkanál keményítõ, 1 evõkanál citromlé, 1 csipet só.
a tetejére: 3 tojásfehérje, 2 evõkanál cukor, 1 tasak vaníliás cukor;
továbbá: kevés vaj és liszt.

Elkészítése: A tésztához a lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a sót, a vaníliás cukrot meg a porcukrot, és ujjbegyeinkkel morzsásra dolgozzuk a hideg vajjal. Ezután hozzáadjuk a felvert tojást, és gyors mozdulatokkal csak addig gyúrjuk finoman, amíg a tészta össze nem áll. Gombóccá formázzuk, fóliába csomagoljuk, és a hûtõbe tesszük, míg a töltelékek elkészülnek. A tojássárgáját simára keverjük a cukorral, a kikapart vaníliamaggal, a keményítõvel meg a tejjel, és kis lángon, állandóan kavargatva sûrûre fõzzük. Egy másik edényben fõni tesszük a meggyet a citromhéjjal, a cukorral, a kikapart vaníliamaggal meg a sóval, és kevergetve 2-3 percig fõzzük. A keményítõt simára keverjük a citromlével, illetve kevés vízzel, félrehúzzuk a meggyet, hozzáöntjük a keményítõt, majd visszatesszük a lángra, és kavargatva besûrítjük. Mindkét krémet hagyjuk teljesen kihûlni. A tésztát enyhén lisztezett felületen vékonyra (kb. 3 mm) nyújtjuk, és kibélelünk vele egy vajjal vékonyan megkent piteformát úgy, hogy a peremére is jusson. A fölösleget levágjuk. A tésztára sütõpapírt terítünk, a közepébe pedig babot vagy lencsét szórunk, és 180 fokon 10 percig sütjük (vaksütés). Ekkor eltávolítjuk a nehezéket meg a papírt, és további 5 percig sütjük még a tésztát. A sütõbõl kivéve rákenjük a tojásos krémet, és 5-6 percig sütjük, míg a krém egy kis kérget nem kap. Ezután óvatosan rákenjük a meggyes krémet is, és 160 fokra csökkentve a hõt 10-15 percig sütjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral meg a vaníliás cukorral, kerek csöves habzsák segítségével kis habrózsákat nyomunk a pite tetejére, majd visszatoljuk a sütõbe néhány percre, vagy addig, amíg a hab a tetején enyhén barnulni nem kezd.


Megjegyzés: A leesõ tésztával akár be is fedhetjük a pitét, vagy rácsot, egyéb díszeket is készíthetünk belõle. Ebben az esetben nem szükséges habrózsákat nyomni a tetejére. A recept cseresznyével vagy más gyümölccsel is elkészíthetõ.

Folytats a blogon ... edithreceptjei.blogspot.com/2017/07/h...

sponsored links

Keres?s